[Proje]: Sancaktepe İşitme ve Konuşma Engelliler Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi

Proje Adı:

SANCAKTEPE İŞİTME VE KONUŞMA ENGELLİLER EĞİTİM VE REHABİLİTASYON MERKEZİ,

2018, İSTANBUL

Mimari: LOT STUDIO TASARIM VE MiMARLIK

iç Mimari: LOT STUDIO TASARIM VE MiMARLIK

İşveren: İSTANBUL BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ ETÜD VE PROJELER DAİRE BAŞKANLIĞI ÜST YAPI PROJELER MÜDÜRLÜĞÜ

Belediye Hizmet Alanı-BHA (4980 m2 )  ve  park alanı (4004 m2) olmak üzere 2 parselden oluşan proje alanında tesis, BHA içinde yer almaktadır. Alan bütünlüğü açısından iki parselin birlikte ele alındığı projede 2324 m2 yerüstü, tek kat eğitim ve yönetim birimlerinin olduğu kütle, bunun altındaki kısmi bodrumda da teknik hacim, sığınak ve destek birimleri (personel odası, mescit vb.) olan 360 m2 alan bulunmaktadır. Proje yerleşiminde arazinin batı bölümü, mevcut imar planlarından gelen kuzey-güney aksındaki yeşil alan gelişimi sebebiyle park alanı olarak kalmış, binanın arazinin doğu bölümüne yerleştirilmesine karar verilmiştir. 

Proje yaklaşım olarak yanındaki park ile bir bütün olma gayesi taşır. Çocukların en güvenli şekilde dış mekanda oynayacağı avlu formu ile parkla iletişim kurma çabasının uygun birleşimi olarak parka doğru açılan bir U formu tercih edilmiştir. Çocukların mekanı kullanacağı düşünüldüğünde, tek katlı olması tercih edilmiştir.

Yapının giriş aksının kuzeyine bahçeyle ilişkili eğitim birimleri yerleştirilmiştir. Yapının güney kanadında ise yönetim, görüşme odaları, yemekhane ve çok amaçlı salon bulunmaktadır. Yapıdaki nispeten büyük hacimler (çok amaçlı salon, yemekhane, spor salonu, kapalı oyun alanı, iç bahçe) dışarıdan da algılanacak şekilde daha yüksek ve eğimli çatısı olan kütleler olarak öne çıkmaktadır. Böylece yapı tek katlı olmasına rağmen, 3. boyuta hareket veren, çocukların ilgisine mazhar dinamik bir kimliğe bürünmüştür.

İç avluyu saran pergola sayesinde güneş ışınlarından korunma amaçlanmış, park ile yapıyı ayıran kanopi ise kamusal ile yarı kamusalı birbirinden ayıran psikolojik bir bariyer olarak düşünülmüştür. Tüm eğimli kütlelerde geri dönüştürülebilir bir malzeme olan çinko, çatı ve cephe malzemesi olarak kullanılmıştır. Gerek yapının yeşil alanlarla olan ilişkisi, gerekse malzeme ve ışık kullanımı ile sürdürülebilirlik kavramıyla çocukların genç yaşta tanışmasına olanak sağlayacak bir yapı gaye edilmiştir.

Sancaktepe İşitme ve Konuşma Engelliler Rehabilitasyon Merkezi Projesi önünde oluşturduğu parkla görsel ve mekansal olarak azami bir şekilde bütünleşen, yapının birincil kullanıcısı olan engelli çocukların kendilerini izole bir mekanda hissetmemelerini sağlayarak, rehabilitasyonun ilk adımı olan “kendini farklı/eksik hissetmeme” ilkesini mekanda da ifade etmektedir. Bunun yanı sıra, park alanından da asgari alan alıp, projenin aynı zamanda kamuya açık bir park olarak da bütün bölge halkına hizmet vermesi sağlanmaktadır. Sancaktepe İşitme ve Konuşma Engelliler Rehabilitasyon Merkezi Projesi, programında “özelleşmiş” kullanıcılara sahip olan bir kamusal alan yaratarak, Sancaktepe ve İstanbul halkına hizmet vermektedir.



Kaba Yapı

  • Ytong [Gazbeton]
  • Asaş Alüminyum [Doğrama]
  • Knauf [Alçıpan]

Cephe

  • Kale Seramik [Dış Cephe Seramik Kaplama]
  • Sinterflex [Dış Cephe Seramik Kaplama]
  • Elzinc [Dış Cephe Çinko Kaplama]
  • Albond [Dış Cephe Alüminyum Kompozit Kaplama]

Çatı

  • Ytong [Çatı Paneli]

Bitirme İşleri

  • ODE Yalıtım [Yalıtım]

Mekanik

  • Teksan [Jeneratör]

Proje İş birliği

  • Tümaş Mühendislik Müşavirlik ve Müteahhitlik A.Ş. [Ana Yüklenici]