Sınır Açık / Open Boundary LONDRA MİMARLIK FESTİVALİ’nde…

Londra Mimarlık Festivali kapsamında 4 Haziran Salı günü saat 17.30da Turkish Trade Center’ın Londra merkezinde gerçekleşecek olan Sınır Açık / Open Boundary, mimarlık ve tasarımın güncel etkileşimleri üzerine açık bir tartışma alanı sunuyor.


Sınır Açık / Open Boundary
Tarih:
4 Haziran 2019 Salı, 17.30
Yer: Turkish Trade Centre 26 St Cross Sti London, EC1N 8UH United Kingdom


Londra Mimarlık Festivali kapsamında 4 Haziran Salı günü saat 17.30’da Turkish Trade Center’ın Londra merkezinde gerçekleşecek olan Sınır Açık / Open Boundary, mimarlık ve tasarımın güncel etkileşimleri üzerine açık bir tartışma alanı sunuyor.  MeMAlondon tarafından organize edilen Sınır Açık / Open Boundary’nin konuşmacıları arasında IN-BETWEEN Tasarım Platformu Kurucu Ortağı Dilek Öztürk; Salon Architects’in kurucusu Alper Derinboğaz; akademisyen Zeynep Aydemir ve MeMAlondon’ın kurucusu Mert Eyiler bulunuyor.

Sınır Açık / Open Boundary, Göbeklitepe’den referansla mimarlığın sıfır noktası ve gelecekteki mimarlık/tasarım yapma biçimlerimizin sınırlar ile bağlantısı üzerine bir yuvarlak masa tartışması formatında gerçekleşecek. Sınır, limit, çeper, açıklık gibi durumların çeşitlemelerinin mimarlık bağlamında tartışılacağı Sınır Açık / Open Boundary; açık sınırların  günümüz kentlerinde yaratacağı etkileşimleri ve bu etkileşimlerin globaldeki potansiyelleri üzerine odaklanıyor.

Globaldeki en etkin mimarlık etkinliklerinden biri olan Londra Mimarlık Festivali kapsamında gerçekleşecek olan Sınır Açık / Open Boundary’nin moderatörlüğünü MEF Üniversitesi Mimarlık Bölümü Öğretim Üyesi Zeynep Aydemir üstlenecek. IN-BETWEEN Tasarım Platformu kurucu ortağı Dilek Öztürk, Sınır Açık / Open Boundary kapsamında tasarımın “yumuşatıcı bir güç” olduğu günümüz toplumunda tasarım üzerinden değer yaratmayı ve üretim endüstrisin potansiyelini kullanarak global tasarım markası oluşturma modellerini IN-BETWEEN’in metolodojileri ve platformun kürate ettiği tasarım projeleri üzerinden anlatacak. Salon Architects’in kurucusu Alper Derinboğaz, Kaunas’taki Bilim Adası projesi üzerinden; mimarlığın sıfır noktası ile bugün mimarlık üzerinden tartıştığımız olası gelecek senaryoları arasında kurabileceğimiz bağlantılar hakkında konuşacak. Mert Eyiler özellikle Londra’da pratik ettiği işleri üzerinden sınırlar olmayan bir tasarım dili üzerine konuşacak.

Dili İngilizce olan etkinlik ücretsiz ve herkesin katılımına açıktır.

Kayıt için: https://www.eventbrite.co.uk/e/open-boundary-tickets-60014959359#tickets


Mert Eyiler:   
Mert Eyiler Antalya’ya doğdu. 1996-2004 yılları arasında Nevzat Sayın ile çalıştı, NSMH için üretti. 2010 yılında “Architectural Design” dergisinde “Transforming Turkey: Eight Emerging Practices” adlı makalede, Türkiye coğrafyasında öne çıkan ilk sekiz ekip arasında gösterildi 2012 yılında Arkitera Genç Mimar Ödülünü aldı. 2014’te 10X’i yayınladı.  2016’da the European Architecture Center tarafından, 40 yaş altı 40 mimar seçkisine deger görüldü ve Londra’ya adim attı. İstanbul’da ve Londra’da çalışıyor, yaşıyor, üretiyor.

MeMA/ve/
Atölye; nerede başlıyor, nerede bitiyor tam anlayamadığımız; 

idari/ticari gerekler  ve sanal gerçeklik/gerçek/gerçek dışı tartışmalarının döndüğü, sistemin içerisine girip orada mücadele etmeye karar verdiğimizden beri varolan /şey/.  Mimarlık bir uğraş mı?  Meslek mi? (yaklaşık 20.yüzyıl başlarında tanımlanan meslek tarifleri içerinden bakınca yeterince tariflendiğini düşünmüyorum) sorularına aracı oluyor.
www.memalondon.co.uk

http://www.europeanarch.eu/europe-40-under-40-awards-archive/2016/12/22/karakayas-living-mert-eyiler-turkey/

 Dr Zeynep Aydemir:
MEF Üniversitesi Mimarlık Bölümü Öğretim Üyesi                                    

2008 yılında İstanbul Teknik Üniversitesi Mimarlık bölümünden, 2011 yılında Mimari Tasarım Yüksek Lisans programından mezun oldu. 2010-2017 yılları arasında İstanbul Teknik Üniversitesi Mimarlık Bölümü’nde araştırma görevlisi olarak çalıştı. 2014-2016 yılları arasında TUBITAK desteği ile Gent ve Brüksel’de KU Leuven Mimarlık Fakültesi’nde ziyaretçi doktora araştırmacısı olarak bulundu. 2015 yılında KU Leuven Uluslararası Mimarlık Yüksek Lisans programında stüdyo yürütücüsü olarak ders verdi. 2017 yılında KU Leuven ve İTÜ Mimari Tasarım arasında ortak yürütülen ‘Experiments, Practices and Positions in Architectural Design Studios’ başlıklı çalışmasıyla doktor ünvanını aldı. 2017’den beri MEF Üniversitesi Mimarlık Bölümü’nde ders vermekte; araştırma ve eğitim konuları mimari tasarımda yeni pedagojiler ve yeni üretim teknikleri, yaratıcı kümelenmeler, tasarla-yap stüdyoları, aşağıdan-yukarıya yaklaşımlar, birlikte tasarlama, keşif ve deneyi içermektedir.
www.zeynepaydemir.net

Dilek Öztürk:
Kurucu Ortak, IN-BETWEEN Tasarım Platformu                                                  

IN-BETWEEN Tasarım Platformu’nun kurucu ortağı olan Dilek Öztürk, 2005’ten itibaren itibaren mimarlık ve tasarım alanında içerik üretiyor, yerel ve global projelerde danışmanlık ve kürasyon çalışmalarına devam ediyor, Frame, Platform gibi yayınlar için yazıyor ve İstanbul Bilgi Üniversitesi Mimarlık Fakültesi’nde tasarım kritiği üzerine ders veriyor.

IN-BETWEEN:
Bilgen Coşkun ve Dilek Öztürk tarafından 2016 yılında kurulan IN-BETWEEN Tasarım Platformu, tasarım üzerinden değer yaratmayı amaçlıyor; tasarımcı, endüstri ve akademiyi temsil eden bir platform üzerinden bir araya getiriyor. IN-BETWEEN’in metodolojisi, sürdürülebilir tasarım yöntemlerini,  her proje için ayrışan tasarım ve üretim brief’leri oluşturarak araştırma ve çağdaş tasarımı artizanal kültür ile birleştirme temeline oturuyor. Avrupa enstitüleri ile farklı temalar altında projeler geliştiren platform, Türkiye’den partnerleri global tasarım sahnesi ile bir araya getirerek Türkiye’de katma değerli global tasarım markası oluşturmak adına farkındalık yaratmayı amaçlıyor.

IN-BETWEEN Tasarım Platformu İsveç Enstitüsü ile yaratıcı, akıllı ve kapsayıcı şehirleşmeyi destekleyen Equal Spaces projesinde işbirliği yapıyor. Maison&Objet Fuarı’nın Türkiye marka elçisi olan platform, International Labor Organization ve Harran Kaymakamlığı işbirliği ile Harran’da yaşayan yerel ve mülteci kadınlara tasarım üzerinden sürdürülebilir ekonomi yaratan bir tasarım koleksiyonu olan atlas’ın küratörlüğünü üstleniyor. Son dönemde Avrupa Birliği ile Climate Change projesi kapsamında plastik kullanımı ile ilgili farkındalık yaratmak amacı ile bir tasarım projesi üzerine çalışmalarına devam ediyor.
in-between.online

Alper Derinbogaz: 
M. Arch II / Salon Founder / ITU – UCLA                                       

Genç ve etkili bir mimar; olarak tanınan Alper Derinboğaz, fiziksel çevrenin olanaklarını zaman ve mekân arasındaki potansiyel ilişkiler üzerinden araştırır. Bağlamın değerlendirilmesi ve farklı ölçeklerde müdahaleler ile bu değerlendirmenin yoğunlaştırılması üzerine kurulu bir tasarım yaklaşımına sahip Alper Derinboğaz, müzelerden enstalasyonlara uzanan farklı ölçeklerdeki projelerinde, yerin ve temanın temel verilerini ortaya çıkartmayı ve sorgulamayı hedefler. Alper Derinbogaz uluslararası alanda birçok takdir, ödül ve onur kazandı. 2018’de Alman Tasarım Ödülü ve İyi Tasarım Ödülü, 2017’de Dünya Mimarlık Ödülü, 2015’te Plan Dergisi Yenilikçi Mimarlık Ödülünü kazandı ve yine 2015’te YAP MOMA ve A + Architizer finalisti oldu. Türkiye’nin ilk kez katıldığı 14. Venedik Bienali Uluslararası Mimarlık Fuarı’nda Türkiye Pavyonu’nda işleri sergilendi. Yaptığı üç eserden Gate, Panorama ve Augmented Structures, 2011 Yılının En İyi Mimari Seçkisi’ne dahil edildi ve aynı yıl Arkitera Genç Mimar Ödülü’nün sahibi oldu. Alper Derinboğaz 2005 yılında İstanbul Teknik Üniversitesi’nden mezun oldu. California, Los Angeles Üniversitesi, Mimarlık ve Şehircilik bölümünde yüksek lisans derecesi için Fulbright Bursu aldı ve UCLA Yüksek Lisans Ödülü’nü kazandı. 2010 yılında, Fransızca’da “yeni fikirler veya eleştiriler için bir buluşma alanı” olarak da kullanılan Salon’u kuran Derinboğaz, profesyonel çalışmalarının yanı sıra, İstanbul Teknik Üniversitesi’nde mimari tasarım stüdyosunda stüdyo yöneticiliği görevini sürdürmektedir

Salon:
Alper Derinboğaz tarafından 2010 yılında kurulan Salon, İstanbul ve Berlin merkezli bir tasarım ofisi olarak şehirlerde taktiksel ve deneysel yenilik üzerine odaklanan bir mimarlık pratiğidir. Mimarlık, sanat, iç mekan tasarımı ve kent alanlarında tasarım ve çalışmalarda bulunan Salon, yapılı çevre ile olan ilişkilerde katalizör olan araştırma süreçlerine odaklanarak, mimarlığa dair spekülatif kritik çözümler üretir. 

The Plan, Architizier A+A, Word Architecture Awards ve German Design Awards gibi bir çok uluslararası ödüle sahip olan SALON masterplan tasarımından müze yapılarına kadar farklı ölçeklerde birçok ulusal ve uluslararası çalışmalarına devam etmektedir. https://salonarchitects.com/