[Sergi]: “Aralıktan Bakmak: 19. Yüzyıl Sonu Meşrutiyet Caddesi’nden Bir Kesit”

İstanbul Araştırmaları Enstitüsü, 20 Mart – 21 Eylül tarihleri arasında “Aralıktan Bakmak: 19. Yüzyıl Sonu Meşrutiyet Caddesi’nden Bir Kesit” başlıklı sergiye ev sahipliği yapıyor. 19. yüzyılın ikinci yarısından itibaren, sosyal, ekonomik ve fiziksel değişimlerin etkisiyle çok boyutlu bir dönüşüm geçiren Pera’nın bir kesitine odaklanan sergi, bu kesit üzerinden bölgeye dair bütünsel bir bakış yakalamayı amaçlıyor. Döneme ait bilgi, belge ve objelerin bir araya getirildiği sergi kapsamında ayrıca, sanal gerçeklik teknolojisi aracılığıyla ziyaretçilere benzersiz bir mekân deneyimi sunuluyor.    


Aralıktan Bakmak: 19. Yüzyıl Sonu Meşrutiyet Caddesi’nden Bir Kesit
Tarih: 20 Mart – 21 Eylül 2019
Yer: İstanbul Araştırmaları Enstitüsü


İstanbul Araştırmaları Enstitüsü’nün “Aralıktan Bakmak” sergisi, kentin geçirdiği değişim ve dönüşümün en belirgin yaşandığı bölgelerden biri olan Pera’yı söz konusu zaman ve mekân aralığının ürettiği referanslar üzerinden okumaya imkân tanıyor. Sergi odağına, İstanbul Araştırmaları Enstitüsü ve Pera Müzesi’nin bulunduğu tarihi yapılar arasındaki bölgeyi ve çok katmanlı kimliğini alıyor. Ziyaretçiler, bugün Pera Müzesi olarak kullanılan eski Bristol Oteli’ni sanal gerçeklik gözlükleri aracılığıyla içindeymişçesine deneyimleme imkânı buluyor. Küratörlüğünü ve sergi tasarımını Atölye Mil’in, VR projesini APOLLO’nun üstlendiği sergi, başta İstanbul Araştırmaları Enstitüsü arşivi olmak üzere; Atatürk Kitaplığı, Salt Araştırma, Pera Palas, Büyük Londra Oteli, Çelik Gülersoy Vakfı İstanbul Kitaplığı, Harvard Üniversitesi, Yapı Kredi Bankası ve özel arşivlerden derlenen fotoğraf, belge, harita ve obje gibi malzemeleri bir araya getiriyor.

19.yüzyıl İstanbulu’nda kendine özgü karakteri ile öne çıkan Pera’ya bir bakış sunan “Aralıktan Bakmak: 19. Yüzyıl Sonu Meşrutiyet Caddesi’nden Bir Kesit” sergisi, 20 Mart – 21 Eylül 2019 tarihleri arasında İstanbul Araştırmaları Enstitüsü’nde ziyaret edilebilir.

Beyoğlu Tepebaşı’ndaki İstanbul Araştırmaları Enstitüsü Galerisi, Pazar günleri hariç haftanın her günü 10:00 – 19:00 saatleri arasında gezilebilir.

İstanbul Araştırmaları Enstitüsü aynı zamanda bir kütüphane! Kütüphane çalışma saatleri hakkında ayrıntılı bilgi için web sitesini ziyaret edebilirsiniz: http://www.iae.org.tr


Atölye Mil:
2015 yılında mimar ve sergi tasarımcısı Dilara Tekin Gezginti ile mimar ve akademisyen Eda Özgener tarafından kurulan Atölye Mil; mimarlık-sanat-üretim arakesitinde tasarım araştırmaları yapar. Üniversiteler, müzeler, tasarım ofisleri gibi kurumlarla ve bağımsız katılımcılarla çalışarak mimarlığın paralel üretimlerini dener. Mimarlık disiplininin sınırlarının muğlaklığını sever ve mümkün olduğunca kullanır.

İstanbul Araştırmaları Enstitüsü:
Roma, Bizans ve Osmanlı uygarlıklarına damgasını vuran imparatorluklar başkenti İstanbul, hem onun binyıllar içinde biçimlenen “büyük kent” kimliğinin, hem de çevresindeki farklı kültür coğrafyalarının keşfi için atılacak adımların en uygun hareket noktası. Bu nedenle İstanbul Araştırmaları Enstitüsü, merkezden çevreye doğru genişleyen uygarlık izlerini takip ederek Bizans, Osmanlı ve Cumhuriyet dönemlerini kapsayan bir süreçte kentin tarihini, kültürel yapısını ve insan profilini araştırmayı, bu amaçla projeler geliştirip desteklemeyi, ulusal ve uluslararası toplantılar, etkinlikler düzenleyerek elde ettiği sonuçları ilgili kurumlarla paylaşmayı ve yayın yoluyla kamuoyuna ulaştırmayı hedefliyor. Enstitü bu ana hedeflerini, kendi bünyesinde oluşturduğu Bizans, Osmanlı ve Cumhuriyet Araştırmaları bölümlerinin çalışma programları doğrultusunda gerçekleştiriyor.