(Batı Anadolu Grubu): “Borlu Çimento Hem Daha Çevreci, Hem Daha Dayanıklı…”

Batı Anadolu Grubu, yeni nesil ürünü borlu çimento ile daha çevre dostu, düşük maliyetli, fiziksel etkilere karşı dayanıklılığı yüksek yapılar inşa edilmesine ve ülke ekonomisine katkı sağlamayı hedefliyor. Dünya çimento endüstrisinin geleceğin stratejik yapı malzemesi olarak kabul ettiği borlu çimento üretimi, grubun İzmir Bornova’da bulunan Batıçim fabrikasında, borlu kil atığı kullanılarak gerçekleştiriliyor.

Endüstriyel bir atığın başka bir sektörde hammadde olarak değerlendirilmesinin çevresel sürdürülebilirlik açısından büyük önem taşıdığını vurgulayan Batı Anadolu Grubu İcra Kurulu Üyesi Feyyaz Ünal, enerji verimliliğinin arttırılması yönünde ciddi yatırımlar yaptıklarını ve atık kullanımına öncelik verdiklerini söyledi. Ünal, Batıçim ve Batısöke çimento fabrikalarında çevre ve enerji verimliliği projelerine 5 yılda yaklaşık 100 milyon TL yatırım gerçekleştirdiklerini de sözlerine ekledi.

Feyyaz Ünal

Türkiye’nin bor madeni açısından dünyadaki toplam bor rezervlerinin yüzde 72’sine sahip olduğunu vurgulayan Ünal, bu rezervlerin işlenerek borlu ürünlerin elde edildiğine değindi. Bor minerallerinin zenginleştirmesi sonrasında atık olarak borlu kil oluşturulduğunu dile getiren Ünal sözlerine şu şekilde devam etti: “Batıçim olarak bor kaynaklarına yakın bir konumda bulunmamız, nakliyesi sırasındaki oluşacak karbon emisyonlarının mümkün olduğunca düşük olması konusunda avantaj sağlamaktadır. Yaptığımız çalışmalarda borlu kil atığı ile yapılan borlu çimento çalışması sonucunda normal betona göre daha yüksek dayanım elde edebildik. Borlu çimentonun yüksek dayanıma sahip olmasından dolayı beton yollarda; düşük hidratasyon ısısı nedeniyle de tüp geçit ve baraj gibi kütle beton alternatifi olarak kullanıldığı çalışmalarda mevcut.”

Borlu çimento üretimi sırasında yüzde 8-10 oranında daha az yakıt harcanarak enerji tasarrufu, karbondioksit emisyonunda da yüzde 25’lere varan azalma sağlanıyor. Batıçim çimento fabrikasında oluşan atıkların, yakıt ve alternatif hammadde olarak da kullanılması sonucunda daha az enerji ile çimento elde edilebildiğini ekleyen Ünal, çimento sektörünün enerji verimliliği projeleri ve atık yönetiminde aktif bir rol üstlenmesine dikkat çekti. Feyyaz Ünal, bu sayede sektörün çevresel etkisi yüksek bir endüstri olma noktasından bugün sürdürülebilir kalkınmanın yaygınlaştırmasında kent yönetimlerinin ve diğer endüstrilerin çözüm ortağı konumuna geldiğini belirtti.