[Sergi]: “Koku Sanatı 1889-2012”

Akbank Private Banking’in dijital lifestyle platformu A Journal, yayın hayatına kokunun sanatsal boyutunu yansıttığı ve ISTANBUL’74 iş birliği ile hayata geçirilen “The Art of Scent 1889-2012″ / “Koku Sanatı 1889-2012” sergisi ile başlıyor.

New York Times Parfüm Eleştirmeni ve New York The Museum of Arts and Design Koku Sanatı Bölümü Kurucusu ve Küratörü Chandler Burr’ün, katılımıyla düzenlenen sergi, ISTANBUL’74’ün Teşvikiye’deki Galerisi’nde açıldı.

“Koku sanat mıdır?” sorusunun yanıtını ziyaretçilere yönelten “The Art of Scent 1889-2012” sergisi, “Ernest Beaux’nun Chanel N ̊ 5”i,“Aimé Guerlain’in Jicky”si, “Bernard Chant’ın Aromatics Elixir”i ve “Olivier Cresp’in Light Blue”su gibi ikonikleşmiş 12 kokuyu sanat eseri olarak ele alıyor ve koku tarihini resim, heykel, mimari ve müzik gibi disiplinlerin estetiksel ve tarihsel bağlamında konumlandırarak, daha geniş bir kapsamda incelenmesine fırsat tanıyor.

Sergi kapsamında ilk kez paylaşılacak olan Akbank Private Banking’in dijital platformu A Journal, ISTANBUL’74 tarafından oluşturulan içeriğiyle; sanat, mimari, tasarım, moda, yaşam, müzik, seyahat ve teknoloji gibi hayatın farklı alanlarında ilham veren konuları, global bir bakış açısıyla okuyucularına yansıtmayı hedefliyor.

İlk kez New York, Museum of Arts and Design’da sergilen ve Chandler Burr’ün katılımıyla açılan “The Art of Scent 1889-2012”, 13 Nisan 2018’e kadar ISTANBUL’74’ün Teşvikiye’deki galerisinde görülebilecek.

Sergide yer alan eserler ve sanatçılar arasında;

1921 yılında sentetik aldehit olarak bilinen kimyasal bileşimleri floral bir yapıyla kombine ederek ilk modernist eser Chanel N ̊ 5’i yaratan Ernest Beaux, 20’inci yüzyılın ortalarına ait en iyi eserlerden biri olan Aromatics Elixir (1971) ile Amerika’yı parfüm üretiminde ön plana çıkaran Bernard Chant, karbondioksit özünü Pleasures (1995) adlı parfümlerinde kullanarak maddeyle ilgili önemli bir teknolojik ilerlemeyi yaygın hale getiren ve koku duyusu tasarımına değişim geçirten Annie Buzantian ve Alberto Morillas, Light Blue (2001) parfümüyle herhangi bir süsleme veya estetik alt metin olmaksızın, doğadan gelen kokuların ‘natürmortunu’ açıkça gözler önüne seren Oliver Cresp, hafif ve olağanüstü Osmanthe Yunnan gibi işleriyle, koku odaklı minimalist bir okulun açılmasına öncülük eden Jean-Claude Ellena, doğaya referans veren, ustalıkla yaratılmış neo-brütalist Untitled (2010) parfümüyle Daniela Andrier bulunuyor.

Sergide ayrıca, koku duyusu sanatına ait Aimé Guerlain’den Jicky (1889); Fabrice Fabron’dan L’Interdit (1957); Pierre Wargnye’den Drakkar Noir (1982); Jacques Cavallier’den L’Eau d’Issey (1992); Olivier Cresp’ten Angel (1992)Carlos Benaϊm ve Clément Gavarry’den Prada Amber (2003) gibi eserlere de yer veriliyor.


Chandler Burr Kimdir?
2006 yılında New York Times’ta parfüm eleştirmenliği pozisyonunu yaratan Chandler Burr, 2010’a kadar aynı gazetede yazdı. Koku üzerine “The Emperor of Scent” ve “The Perfect Scent: A Year Inside the Perfume Industry in Paris & New York” isimli 2 kitabı bulunan Burr, 2. kitabını The New Yorker için hazırladığı “The Scent of the Nile” makalesinden yola çıkarak yazdı. Chandler Burr, 2010’da New York’ta bulunan the Museum of Arts and Design’da the Department of Scent Art (DSA) / Koku Sanatı Bölümü’nü kurdu. Bölümün küratörü olarak ilk sergisi “The Art of Scent 1889-2012” oldu. 2014’te Melbourne’deki the National Gallery of Victoria’da “Hyper-Natural: Scent from Design to Art” sergisini kürate etti. Burr, aynı zamanda farklı ülkelerde koku yemekleri düzenleyerek, Lea Linster, Daniel Boulud, Vito Mollica ve Jean-Georges Vongerichten gibi ünlü şeflerle de iş birliği yaptı. Bununla beraber, “You Or Someone Like You” isimli romanın da yazarıdır.

A Journal:
A Journal, Akbank Private Banking tarafından sunulan ve ISTANBUL’74 tarafından kürate edilen içeriğiyle, sanat, mimari, tasarım, moda, yaşam, müzik, seyahat ve teknoloji gibi hayatın farklı alanlarından ilham veren konuları, global bir bakış açısıyla elen alan dijital bir platformdur.

Detaylı bilgi için: www.ajournal.blog

ISTANBUL’74 :
ISTANBUL’74, Demet Müftüoğlu Eşeli ve Alphan Eşeli tarafından 2009 yılında İstanbul’un uluslararası kültür ve sanat arenası ile olan bağını her daim üst düzeyde tutmak amacıyla kuruldu. Sanat, moda, edebiyat, film, müzik, ve mimari alanlarında faaliyet gösteren ISTANBUL’74 sergi, festival, workshop, sanatsal iş birlikleri gibi çeşitli organizasyonlarla dünyanın en yaratıcı düşünürlerini buluşturarak, kültürel bir alışverişin sağlanmasına ve evrensel anlamda zihinleri açmaya hizmet ediyor.

ISTANBUL’74 her yıl organize ettiği IST. Festival’ın yanı sıra, Galatasaray ve Karaköy’deki galerilerinde, şimdiye kadar aralarında Tracey Emin, Angel Otero, Nicolas Pol, Robin Rhode, Waris Ahluwalia, Jonah Freeman & Justin Lowe, Inez & Vinoodh ve Robert Montgomery’nin olduğu birçok dünyaca ünlü sanatçının sergilerini düzenledi. ISTANBUL’74 şu an, Teşvikiye Aziziye Palas’taki galerisinde faaliyet göstermektedir.

Detaylı bilgi için: www.istanbul74.com