(Bilgi) KAPALIÇARŞI’yı Passagen Köln’e Taşıdı!

PASSAGEN Köln’e Türkiye’den katılan tek tasarım okulu olan İstanbul Bilgi Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Endüstri Ürünleri Tasarım Bölümü öğrencilerinin eserleri Köln’de dikkat çekti. Öğrencilerin, Kapalıçarşı Stüdyosu dersi kapsamında tasarladıkları ve gelenekselle moderni birleştirdikleri eserleri sergi boyunca yoğun ilgi gördü. 

İstanbul Bilgi Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Endüstri Ürünleri Tasarım Bölümü öğrencileri, Kapalıçarşı’daki zanaat atölyelerinde ürettikleri tasarımlarını, PASSAGEN Köln Fuarı’na taşıdı. Öğrenciler proje boyunca zanaatkarların yanında çıraklık yaparak eserleri tasarladıkları ve eserler gelenekselle modernin birleşmesini temsil ettiği için sergide yoğun ilgi ile karşılandı.  BİLGİ Endüstri Ürünleri Tasarım Bölümü, fuarda Türkiye’yi temsil etti.

BİLGİ Endüstri Ürünleri Tasarımı Bölüm Başkanı Doç. Dr. Can Altay, öğrencilerin tasarımlarının gördüğü ilgiden ve tasarım eğitimine getirilen özgün yaklaşımın dikkat çekmesinden memnuniyetini vurgularken, öğrencilerin ürünlerinin çoğunun koleksiyoncu ve kullanıcılar tarafından alınmasından büyük mutluluk duyduğunu belirtti.

Proje yürütücülerinden Aslı Kıyak İngin, sergi ile ilgili “Türkiye’de pek karşılaşmadığımız oranda tasarıma ilgi var Köln’de. Ve bu tür bir stüdyonun olması çok dikkat çekti. El emeğine ve zanaata tasarım ile birlikte önem veriliyor olmasını çok değerli buldular” dedi. İngin ve öğrencisi Gözde Çubukçu ise katıldıkları Köln radyosunda amaçlarının üniversiteyle İstanbul’da bulunan zanaat mahallerinin ilişkisini kurmak olduğunu belirtti.

Ürün Tasarımında Çıraklık

Kapalıçarşı Stüdyosu dersi, BİLGİ Endüstri Ürünleri Tasarımı Bölümü tarafından 2013 yılında hayata geçirilen “Ürün Tasarımında Çıraklık” projesi kapsamında veriliyor. Projeyle, Kapalıçarşı zanaat atölyelerinde, tasarım öğrencilerinin ve zanaatkarların birlikte çalışacağı ortak bir alan yaratılması, zanaat mahallelerinin sürdürülebilirliğine katkı sağlanması amaçlanıyor. Bu süreçte usta-çırak geleneğinin eğitim yaklaşımı, tasarım eğitimine entegre ediliyor. “Çırak’’ konumunda olan öğrenciler bu projeyle, tasarım stüdyosunun sınırlarını üniversite yerleşkesinden şehre taşıyor.

Aslı Kıyak İngin, Ayşenaz Toker ve Berilsu Tarcan’ın stüdyo yürütücülüğünü yaptığı projenin sergisinde; Adem Sınağ, Adil Batuhan Kaşut, Alara Altınören, Ali Rıza Atakan Gür, Deniz Yıldırım, Dila Arık, Ece Kökçak, Elifnaz Pamukçu, Gizem Erbilgin,  Gözde Çubukcu, Irem Altunsu, Kunt Konuk, Lara Divriş, Polen Kenziman, Selin Öztürk, Sezin Çelebi’nin tasarımları yer aldı.


İstanbul Bilgi Üniversitesi:
1996 yılında Türkiye’de üniversite yaşamına yeni bir soluk getirmek amacıyla yola çıkan ve kurulduğu günden bu yana öğrencilerine uluslararası gelişim fırsatları sunan İstanbul Bilgi Üniversitesi, Laureate International Üniversitesi ağının Türkiye’deki tek üyesidir. Yaklaşık 1500 kişilik bir öğretim kadrosuna sahip olan İstanbul Bilgi Üniversitesi’nin 25.000’i aşkın öğrencisi ve 30.000’e yakın mezunu bulunmaktadır. İstanbul Bilgi Üniversitesi, Sosyal ve Beşeri Bilimler, Hukuk, İşletme, İletişim, Sağlık Bilimleri, Mimarlık ve Mühendislik ve Doğa Bilimleri fakültelerinin yanı sıra yüksekokulları, meslek yüksekokulları ve enstitüleri çatısı altında 200’e yakın ön lisans, lisans ve doktora programı sunmaktadır. İstanbul Bilgi Üniversitesi’nin İstanbul’un merkezinde, santralistanbul, Dolapdere, Kuştepe ve Kozyatağı olmak üzere dört kampüsü bulunmaktadır. Yükseköğretim Derecelendirme Kuruluşu QS’in, 2016 yılı “Gelişmekte Olan Avrupa Ülkeleri ve Orta Asya Üniversiteleri Sıralaması”nda, BİLGİ, en iyi 130 üniversite arasında yer almaktadır. Sıralamaya göre, BİLGİ Türkiye’deki en iyi 4 vakıf üniversitesi arasında bulunmaktadır. İstanbul Bilgi Üniversitesi hakkında ayrıntılı bilgiyewww.bilgi.edu.tradresinden ulaşılabilir.
/İstanbulBilgiUniversitesi  @BİLGİOfficial /İstanbulBilgiUni  /BİLGİOfficial