Boya Üretiminin Sürdürülebilir Yolu: (Clariant) Genamin® Gluco 50

İç mekanlarda kullanılan boya ve laklar için sunulan Genamin® Gluco 50, tehlike uyarı etiketi bulunmayan ve uçucu/yarı uçucu organik kimyasal bileşikler (VOC/SVOC) içermeyen, yenilenebilir malzeme temelli bir nötrleştirici.

Türkiye boya ve kaplama sektörü, son yıllarda Avrupa’nın en büyük boya ve kaplama sektörlerinden biri haline gelirken, Türkiye’nin küresel boya sektöründeki pazar payı da %2’ye yükseldi. Şu anda yaklaşık 2 milyar dolarlık bir pazar olan Türkiye boya sektörü, yıllık 890.000 ton üretim kapasitesiyle bugün İtalya ve Almanya’nın ardından Avrupa’nın en büyük üçüncü boya üreticisi konumunda. Yurt içindeki talepleri karşılamanın yanı sıra, toplam boya üretiminin %25’ini başka ülkelere ihraç eden Türkiye boya sektörü, ihracat alanında da ciddi avantajlar sağlamaktadır. Türkiye boya sektörünün bu şekilde artan büyüme trendi, Türkiye ekonomisi için taşıdığı değer açısından da önem arz ediyor. 

İstanbul, 4 Ocak 2018 – Özel kimyasallar alanında bir dünya lideri olan Clariant, iç mekan boya ve kaplama segmenti için, yenilenebilir malzeme temelli, uçucu/yarı uçucu organik kimyasal bileşikler (VOC/SVOC) içermeyen [1] , çok fonksiyonlu katkı maddesi Genamin® Gluco 50’yi sunuyor. Şeker bazlı bu yeni katkı maddesi, formülatörlerin, tüketicilerin az koku yapan, daha sağlıklı ve uygulaması daha kolay iç mekan boya ve lak talebini karşılamalarına yardımcı oluyor. Genamin® Gluco 50, sodyum hidroksit veya amonyak gibi standart nötrleştirici ürünlerin aksine, depolama stabilitesi ve pigment uyumluluğu konularında sağladığı olumlu etkilerle boya formülasyonunun performansını ve kalite profilini daha da güçlendiriyor.

Boya formülasyonuna sağladığı faydaların yanı sıra Genamin® Gluco 50’nin başlıca rolü, boyaların pH değerini yaklaşık 8 ila 10 arasında düzenleyerek, boya bileşenleri arasında asgari düzeyde etkileşime sahip, stabil bir boya sistemi yaratmaktır. Genamin® Gluco 50 ayrıca, boya formülasyonundaki katkı maddesi sayısını düşürerek formülasyonlardaki karmaşıklığı azaltmak için de uygun bir üründür. Genamin® Gluco 50 bunların yanında aşağıdaki avantajları da sağlamaktadır:

  • Boyanın ömrünü ve depolama stabilitesini soğuk bölgelerde bile artırıyor. Genamin® Gluco 50 içeren parlak laklar , 28 gün boyunca 50°C’de saklandıktan sonra bile pelteleşme, sedimantasyon veya PH değerinde ya da viskozitede değişim göstermiyor. Ayrıca lak, 5 donma-çözünme döngüsünden sonra da stabil kalabiliyor.
  • Pigment uyumluluğunun daha iyi olması sayesinde renk şiddetini artırıyor. Genamin® Gluco 50 ile nötralize edilen su bazlı boyalar ve pigmentler, daha yüksek renk şiddeti veriyor.
  • Genamin® Gluco 50, ani pas oluşumunu azalttığından metal korumasını güçlendiriyor. Ayrıca kaplama filmini, paslanmanın yol açtığı renk solmasına karşı da koruyor.
  • Az kokulu ve kullanımı kolay boyalar: Genamin Gluco 50, VOC/SVOC içermediğinden hoş bir kokuya sahiptir. Ayrıca boyaların ve kaplamaların kolay bir şekilde uygulanmasına da yardımcı oluyor.
  • Parlaklık gibi boya özellikleri veya kuruma ya da sertleşme gibi davranışlar üzerinde herhangi bir olumsuz etki göstermiyor.

Clariant Türkiye Endüstriyel ve Tüketici Özel Ürünleri İş Birimi Satış Müdürü Levent Tümay, konuyla ilgili görüşlerini şöyle dile getirdi: “Değişen yönetmelikler ve güvenlik şartları nedeniyle boya üreticilerinin, boya formüllerini sürekli gözden geçirmesi gerekiyor. Ayrıca, kullanımı daha kolay pratik boyalara olan talep de gittikçe artıyor ve sektör, değişen dinamiklere ve yönetmeliklere uygun çalışmalar yapıyor. Sektörde, performansı ve sürdürülebilirliği birleştiren çözümler bulma konusu öne çıkıyor. Genamin® Gluco 50, boya üreticilerini, profesyonel boyacıları ve tüketicileri tatmin edecek düzeyde yüksek bir performans ve çevre dostu avantajlar sunarak, boya formüllerini hazırlayanların zararlı maddeler içeren bileşenleri değiştirmelerine olanak sağlıyor.”

Genamin® Gluco 50, piyasadaki ilk VOC/SVOC içermeyen, yenilenebilir malzeme bazlı özel nötrleştirici olma özelliğini taşıyor. Kapsamlı laboratuvar testleri Genamin® Gluco 50’nin, depolama stabilitesi, ani paslanma, pigment uyumluluğu ve koku alanlarında aminometil propanolden (AMP) daha iyi bir performans gösterdiğini onaylıyor. Genamin® Gluco 50, üstün sürdürülebilirlik profilinden dolayı Clariant’ın sürdürülebilirlik alanında sınıfının en iyi performansını gösteren ürün ve çözümlerine verdiği EcoTain etiketini de sahip. Ayrıca Blue Angel, Nordic Swan, EU Ecoflower ve NF Environment gibi çevre dostu etiketlere sahip boyalar için de kullanıma uygun.

Genamin® Gluco 50 hakkında daha fazla bilgi almak için: https://www.clariant.com/genamingluco50
TwitterFacebookGoogle PlusLinkedIn
www.clariant.com


Clariant:
Dünyanın önde gelen özel kimyasal maddeler üreticisi Clariant, İsviçre’nin Basel kenti yakınlarındaki Muttenz’de yer almaktadır. 2016 yılsonu itibariyle 17 442 kişiye istihdam sağlayan Clariant, 2016 mali yılında, devam eden faaliyetlerinden 5.847 milyar CHF satış kaydetmiştir. Şirket, Bakım Kimyasalları, Kataliz & Enerji, Doğal Kaynaklar Plastik & Kaplama olarak dört ana alanda faaliyet göstermektedir. Clariant’ın kurumsal stratejisi beş ilkeye dayalıdır: karlılığın artırılması, portföyün yeniden konumlandırılması, sürdürülebilirlikle değer katma, inovasyon ve Ar-Ge’nin canlandırılması ve büyümenin artırılması.


[1] VOC/SVOC içermemesi, VOC/SVOC içeriğinin ISO 11890-2 ve 16000-9 uyarınca, ölçülebilir %0,1 eşiğinin altında olduğu anlamına gelir.