Mimar ve Gazeteci AYDIN BOYSAN Vefat Etti…

Mimar ve gazeteci Aydın Boysan organ yetmezliği sonucu 5 Ocak 2018 Cuma günü Ulus’taki evinde hayatını kaybetti. 

Cenazesi 8 Ocak 2018 Pazartesi günü Saat:11.00’de Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi Karaköy Binası’nda yapılacak törenin ardından Teşvikiye Camii’nde kılınacak öğle namazından sonra Ortaköy Mezarlığı’nda defnedilecek.


Aydın Boysan:
Öğretmen Nevreste Hanım ile muhasebeci Esat Boysan’ın çocuğu olarak dünyaya geldi. 1939 yılında Pertevniyal Lisesi’ni, 1945’te İstanbul Devlet Güzel Sanatlar Akademisi’ni bitirdi. Mesleğini 1999’a kadar ara vermeden sürdürdü. Türkiye Mimarlar Odası’nın kurucuları arasında yer aldı; yönetim kurulu üyesi, ilk genel sekreteri ve İstanbul şube başkanı oldu. 1957-1972 yıllarında İstanbul Teknik Üniversitesi’nde ders verdi. Ulusal ve uluslararası mimarlık yarışmalarında ödüller kazandı. Kendi kitaplarını basmak için Bas Yayınları’nı kurdu (1984-1993). Aralıksız olarak on yıl Hürriyet ve üç yıl Akşam gazetelerinde köşe yazıları yazdı.

Tasarladığı yapılar

1945 yılında başladığı mimarlık mesleğine 2000 yılına kadar fiilen devam eden Aydın Boysan, mimar olarak çalıştığı 55 yıl boyunca 1.5 milyon metrekare bina tasarlamıştır. Boysan’ın imzasını attığı bazı projeler şunlardır:

  • Hakkâri vilâyet konağı (ilk projesi).
  • Hürriyet Medya Towers, Güneşli, İstanbul.
  • Sütlüce’deki Arçelik binası.
  • Arçelik Çayırova Fabrikası, İstanbul, 1967
  • Nasaş Alüminyum Tesisleri, Gebze-Kocaeli
  • Turistik Otel Termal, Uludağ-Bursa
  • Eczacıbaşı binası (Şimdi yıkıldı, yerinde Kanyon Alışveriş Merkezi var).
  • İpekkağıt Karamürsel yapısı.
  • Orhangazi Döktaş binası.
  • Çorlu Aymar binası.
  • Mimar Sinan Üniversitesi Kültür Merkezi.
  • Çatalca’daki Nesin Vakfı binaları restorayonu.