(Urban Atölye) ve (Fibrobeton) İşbirliğinde İnovatif Bir Ürün: Alve0sis

Dünya GRC sektörünün lider şirketi Fibrobeton tarafından üretilen Alve0sis, kanopi ve çardak pavyon uygulamaları ile cephe strüktürlerinde kullanılabilecek yeni bir sistem olarak öne çıkıyor. İnovatif ürün ilk olarak IV. Antalya Uluslararası Mimarlık Bienali’nde sergileniyor.

Nilüfer Kozikoğlu’nun vizyonunda çalışan, zanaat odaklı tasarım stüdyosu Urban Atölye, mimarlık ve yapı sektörünü yeni bir inovatif ürünle tanıştırıyor. Alve0sis adlı ürün, IV. Antalya Uluslararası Mimarlık Bienali’nde sektörle buluştu. Çok yönlü boru yapının adı olan Alve0sis, mantar miselleri gibi canlıların üreyebildiği kumaş bir ağ üzerinde yenilikçi bir teknikle üretildi. Ürün, kodla üretilen sayısal modelinden, sonunda mantar miselleribarındıran ve kemik yapısına kadar organik-dinamik yapısal özelliğiyle öne çıkıyor. Alve0sis, ilk kez 22 Eylül – 13 Ekim 2017 tarihleri arasında IV. Antalya Uluslararası Mimarlık Bienali’nde ziyaretçilerin beğenisine sunuldu.

Fibrobeton üretti

Türkiye’nin yeni nesil mimarlık ve şehircilik alanında radikal üretim ve tasarımlarıyla tanınan Urban Atölye kurucusu Mimar Nilüfer Kozikoğlu’nun dizayn ettiği Alve0sis, dünya GRC sektörünün lider şirketi Fibrobeton tarafından üretildi. Ürünün formu; sayısal modelden, otomatik olarak elde edilen kumaş kalıplarının metal bir çerçeveye asılarak gerilmesi ile ortaya çıktı, beton püskürtülerek katı biçim kazandırıldı. Kozikoğlu, “Üründe kullandığımız dolgu mantarlar, formun yüzeyindeki deliklerden görülebilir. Ürün, hem dıştan boşluklu hem de içi boş bir yapıyı oluşturma sürecini anlatıyor” dedi.

Nilüfer Kozikoğlu

Hangi alanlarda kullanılacak?

Mimarlık ve yapı sektöründe güncel mimari gelişmelere açık her kesimin Alve0sis’in hedef kitlesini oluşturduğunu vurgulayan Nilüfer Kozikoğlu, ürünün patent başvurusunu da yaptıklarını ifade etti. Kozikoğlu, şunları söyledi: “Alve0sis taşıyıcı sisteminin boşluklu olması, binalarda tesisat alanında olanaklar vaat ediyor. Kanopi, pavyon ve cephe uygulamalar, ürünün ilk akla gelen kullanım alanlarıdır. Yenilikçi tasarım ve üretim yöntemi, yerinde imalatta olduğu kadar hazır bileşen üretimlerinde de kullanılabiliyor.”

Teknolojik ve çevreci üstünlükleri

Nilüfer Kozikoğlu, ürünün teknolojik üstünlükleri konusuna da değindiği konuşmasında “AlveOsis, hafiflik/sağlamlık oranı yüksek bir ağyapıdır. Minimal yüzeylerde söz konusu olan süreklilik kalitesi, karmaşık geometrileri üretmemizi sağlayan sayısal tasarım ve kalıp üretme yöntemiyle, güncel bir araştırmanın sonucunda sağlanmıştır” şeklinde konuştu.Ürünün doğal döngülerle iç içe olmasını hedeflediklerinikaydeden Kozikoğlu, sözlerini şöyle tamamladı:

“AlveOsis’in üretildiği kalıp teknolojisi daha az karbon ayak izi getiriyor. Günümüzde ‘doğayı yapıyı çürüten değil ayakta tutan, canlandıran özne olarak görmeye doğru bir akıl değişimi’ söz konusudur. Alveosis, bu düşünce biçiminin bir ürünüdür.”

Mantar miselli tasarım Antalya’da…

Antalya Bienali’nde sergilenen AlveOsis’in, iç boşluklarına mantar miselleri yerleştirdiklerini kaydeden Kozikoğlu, “Biyofilik denilen yaşam döngüleri ile barışık, yapı ve tasarım alanında bir ürün geliştirdik. Dünyada mantarı yapı bileşeni olarak üreten ve geliştiren faklı oluşumlar var. Kumaş ve şişme kalıp örnekleri de bulunuyor. Özelliklegeniş açıklı kubbe imalatlarında kullanılıyor. Mantar yapı bileşenlerine örnek olarak New York MOMA PS1 yerleştirmesinde kullanılan mantar yapı blokları gösterilebilir” dedi.


Urban Atölye:
Urban Atölye, işlenmiş ve ham malzemeyi bir araya getiren, teknoloji ile el işini, organik ile sentetik işlemleri yan yana kullanan, araştırma ve imalat yapan bir İşliktir. Kentler bugün, modadan ürün tasarımına, elle ve sayısal yeniden tariflenen üretimin, yepyeni platformlarda şekillenen tüketim ile buluştuğu yaratıcılıkların belirdiği merkezlerdir. Modern kent yaşamının bir işareti olarak fabrika ile zanaat azalmış, teknik bilgi kurumsallaşmıştı. Küresel üretim arttıkça, kentler tüketim ve servis odağı haline geldi. Bugün otomatize üretim kentten uzaklaşıyor ve küresel dağıtım ağları çeşit çeşit malzeme, ürün ve teknolojiyi kentlinin önüne seriyor. Üretim kişiselleşirken internetin bilgiyi yaygınlaştırması ile el emeğinin yeniden, bu kez sayısal tekniklerle geliştiği, işbirliklerini mümkün kılan, değiş-tokuş fırsatlarını değerlendiren yeni bir “kentsel üretim-tüketim döngüsü” başladı. Bu günümüzdeki el yapımı teknolojik hibritler, 20. yüzyılın başında Fordist üretim bandı, Arts&Crafts ve Bauhaus benzeri akımlarda olduğu gibi kültür yaratıcılığı hareketlerinin habercisidir.

Fibrobeton:
1987 yılında kurulan Fibrobeton, GRC (Glass Fiber ReinforcedConcrete-Fiber Katkılı Beton) teknolojisini güçlendirerek dış cephe uygulamasında kullanan Türkiye’deki ilk firmalardan biridir. Fibrobeton, 30 yıl boyunca 5 kıtada ve 20’yi aşkın ülkede binlerceyapının dış cephesine ürünleriyle; sağlamlık, ısı yalıtımı, depreme dayanıklılık ve estetik kazandıran %100 Türk sermayeli bir kuruluştur. 2011’in sonlarında dünyanın en büyük GRC tesisi olan Fibrobeton – Düzce tesisini tamamlayarak üretime geçirmiştir. Düzce GRC üretim tesislerinde son teknolojik ekipmanla donatılmış laboratuvarlarında uzmanların çalıştığı ARGE Merkezi, dünya GRC lideri Fibrobeton’un vazgeçilmez kalitesinin ve inovatif ürünlerinin mutfağıdır. 18 Ocak 2017 tarihinde Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından, ‘Türkiye’nin 2017 yılında 1.000 şirket hedefi doğrultusunda, 350’nci Ar-Ge Merkezi Belgesi Fibrobeton’a verilmiştir.

Fibrobeton’un en önemli özelliklerinden biri de gerçek çözüm ortağı olmasıdır. Fibrobeton sadece ürün satıp, montaj yapan bir zihniyetle çalışmamakta, inşaat firmalarına kendi teknik ekipleriyle; tasarımdan, projeye ve son montaja kadar her aşamada destek hizmeti vermektedir. GRC sektörünün 4 yılda bir buluştuğu dünya kongresinde Fibrobeton 2000 yılında Metrocity projesi ile bu alanda“En Başarılı Proje Ödülü”nü Türkiye’ye ilk kez kazandırmıştır. 2011 kongresinde yine bir ilke imza atarak “En Başarılı Firma, Kişi ve Proje” olmak üzere, üç ayrı dalda birden ödül alan dünyadaki İlk ve tek firma olan Fibrobeton, Dubai’de gerçekleşen 2015 yılı kongresinde de “En Başarılı Proje” ödülünü almış ve alanındaki dünya liderliği bir kez daha tescil etmiştir. 

Detaylı bilgi için: www.fibrobeton.com.tr