(ARREDAMENTO MİMARLIK)’ın Ekim Sayısı Çıktı!

Arredamento Mimarlık Ekim sayısı ile raflarda yerini aldı. Derginin bu ayki dosya konusu: “Sovyet Devrimi’nin Ardından Sanat, Tasarım ve Mimarlık”.

Sovyetler Birliği siyasal bir “mevta” olsa da, devrim ertesindeki iki onyılda ürettiği sanat ve tasarımlar düpedüz yaşıyor. Yepyeni bir “daha iyi dünya” kurma tahayyülüyle işe girişenler, o konularda eskimiş saydıkları hemen her şeyi yıkmayı ve çağdaş bir toplumu kuracak pratikleri üretmeyi denediler. Radikalizmin sınırlarını zorladılar. Belirli bir topluma, yere, döneme özgü, o dönemin tanımladığı, ona bağımlı sanatsal, tasarımsal, mimari biçimlerin çağının kapandığını gösterdiler. Sonraki onyıllarda Sovyet ülkesinde tekil doğruların totaliter egemenliğini kuracak olsalar da, onbeş yıllık bir başlangıçta bağıl değil, özgür biçim üretiminin kapılarını araladılar. Arredamento Mimarlık, Dilek Bektaş, Sinan Niyazioğlu, Özgün Yücetürk ve Zeycan Önder’in katkılarıyla Rus Devrimi’nin 100. yılını hatırlatmayı deniyor.

1991 yılından bu yana Kusatsu’da üretim yapan mimarlık ofisi FORM / Kouichi Kimura Architects’in beş projesinin incelendiği 313. sayı, Norveçli mimarlar Lund Hagem Architects’in doğal ve yapılı çevre arasındaki denge arayışını örnekleyen üretiminden bir seçkiye de yer veriyor. Ekim sayısında Burcu Kütükçüoğlu, İstanbul Bilgi Üniversitesi’nde yüksek lisans programı kapsamında dört yıldır sürdürülen “Mimari ve Kentsel İmgelemde Akdeniz” başlıklı dersi, alışılmış ders kavrayışının dışında gelişen bir örnek olarak ele alırken; A. İrem Mollaahmetoğlu Falay ve K. Ferhan Yürekli’nin metni ise Haluk Baysal-Melih Birsel ortaklığının en önemli ürünlerinden biri, kadri bilinmemiş bir konut kompleksi olan Yeşilköy Sitesi’ni gündeme taşıyor.

Rozhdestvenka mimarlık bürosu tarafından yürütülen restorasyon projesi vesilesiyle Moskova’daki Schusev Devlet Mimarlık Müzesi’nin “harap” binasının tarihçesine bakan sayıda ayrıca Pınar Gökbayrak’ın “upcycling” pratiğinin tasarım dünyasındaki yerini ele aldığı yazısı ve Erhan Berat Fındıklı’nın Eylül ayında SALT Galata’da açılan “İşveren Sergisi”ne eleştirel bir bakış yönelttiği değerlendirmesi de yer buluyor.

Binat İletişim ve Danışmanlık bünyesinde yayınlanan Arredamento Mimarlık’ın 313. sayısına, başta D&R, İnkılap, Nezih, Remzi, Dost, Turan gibi kitabevleri olmak üzere CarrefourSA, Migros, Macro gibi zincir mağazalar ve büyük şehirlerin işlek yerlerindeki satış noktalarından ulaşılabilir.

Arredamento Mimarlık’a abonelik.binatdanismanlik.com adresinden abone olabilirsiniz.