(Baumit) DIŞ CEPHELERDE MALZEME SEÇİMİNİN Önemine Dikkat Çekiyor…

Yoğun dolu yağışı sonrasında araçlar, camlar gibi dış cephelerde de yaşanan tahribatın hangi boyutlara ulaşılabileceği maalesef yaşanarak görüldü. Darbe dayanımlı malzemelerin önemi bir kez daha ortaya çıktı.

Baumit Türkiye Ürün Müdürü Hasan İnan Yeter, dünyanın pek çok yerinde iklim değişikliği ile yaşanan ani sıcaklık değişimleri, şiddetli yağmur ve dolu fırtınaları vb. olayların hayatı olumsuz yönde etkilediğini belirterek, bu tür durumlarda özellikle yapıların dış cephelerinde oluşabilecek hasarların nasıl daha aza indirilebileceğine değindi: “Son yıllarda yapılan araştırmalar aslında hava koşullarına bağlı olarak yapı kabuğunda oluşan hasarların 30 yılda 15 kat arttığını gösteriyor. Geçtiğimiz birkaç ay içerisinde yaşadığımız dolu yağışları ve sonrasında özellikle dış cephelerde görünen hasarlar, bizi bir dış cephe malzeme üreticisi olarak yakından ilgilendiriyor. Yoğun yağış sonrasında dış cephelerde yaklaşık ceviz büyüklüğünde delikler oluştuğunu gözlemledik. Böyle bir hasarın oluşabilmesi için dolu hızının 100 km olduğunu tahmin edebiliyoruz. Bu neticeyi Baumit İnovasyon Merkezi’nin simülasyon çalışmalarından yola çıkarak tahmin edebiliyoruz. Dış cephelere darbe direncini 5 grupta sınıflandırıyoruz. Sınıflandırma, simülasyonda fırlatılan dolu kütlesinin ağırlığına ve hızına göre yapılıyor. HW1 ile başlayan bu sınıflandırmada, küçük ağırlıktaki bir buz kütlesinin (yaklaşık bezelye/nohut büyüklüğü) 50 km/saat hız ile dış cephe ısı yalıtım sistemi üzerine çarptığı düşünülürse golf topunun büyüklüğüne denk gelen ceviz büyüklüğünün 100 km hızla çarptığını söyleyebiliriz”

Dolu Direnci Çap (mm) Kütle (g) Hız (km/h) Dolu büyüklüğü
HW1 10 0,5 50 Bezelye / Nohut
HW2 20 3,6 70 10 Kuruş
HW3 30 12,3 80 Fındık
HW4 40 29,2 100 Golf topu
HW5 50 56,9 110 Yumurta

Avrupa’da son yıllarda yüksek darbe dayanımlı malzemelerin tercih edildiğini belirten Hasan İnan Yeter, “Baumit Avrupa’da her yıl yaklaşık 50 milyon metrekare ısı yalıtımı yapan bir marka. Her türlü ihtiyaca yanıt verebilecek bir ürün geliştirme merkezimiz var. Merkezimin geliştirdiği Power Sistem’in ana bileşenleri yine kendi ürünlerimiz olan PowerFlex ve SilikonTop. PowerFlex ile zorlu hava koşullarında, özellikle dolu şeklinde yağış alan bölgelerde yüksek darbe dayanımı sağlanıyor. Yapılan testler PowerFlex hazır sıvası ile ısı yalıtım levhası üzerine yapılacak 3 mm’lik taşıyıcı sıva katmanı ile 10 Joule’luk darbe dayanımı elde etmenin mümkün olduğunu gösteriyor. Taşıyıcı sıva kalınlığı 5 mm’ye çıkarıldığında bu dayanım ≥ 15 Joule seviyelerine yükseliyor. Yani neredeyse yumurta büyüklüğünde dolu yağışına dayanımlı diyebiliriz” dedi.

Hasan İnan Yeter sözlerine şöyle devam etti: “Ülkemizi dört mevsim yaşayan bir ülke olarak tanımlardık. Ancak artık iklim değişikliği nedeni ile bunu söylemek mümkün olamıyor. Bu nedenle yapılarımızda malzeme seçiminin önemi daha net bir şekilde gözlemleniyor. Yoğun dolu yağışı sonrasında araçlar, camlar gibi dış cephelerde de yaşanan tahribatın hangi boyutlara ulaşılabileceği maalesef yaşanarak görüldü. Darbe dayanımlı malzemelerin önemi bir kez daha ortaya çıktı.”


Baumit:
Baumit, 30 ülkede 40’ın üzerinde tesise sahip olan Avusturya merkezli bir Schmid Industrie Holding firmasıdır. Dış cephe ısı yalıtım sistemleri, kuru harçlar ve makineli hazır sıvalar sektörünün öncü ve köklü firmalarından biridir. Baumit, Türkiye’de 2006 yılından itibaren faaliyet göstermektedir. Baumit, 2008 yılında Avrupa’nın en modern kuru harç tesislerinden biri olan ve yıllık 300.000 ton üretim kapasitesine sahip Gebze üretim tesisini devreye almıştır. Baumit Türkiye ürün gamında, cephe kaplamaları ve boyaları, ısı yalıtım sistemleri, sıvalar, şap ürünleri, karo yapıştırıcıları, derz dolgu ve örgü harçları bulunmaktadır. Dış cephe ısı yalıtımında sunduğu farklı sistem alternatifleri ile Baumit, bu alandaki farklılığını ortaya koymaktadır.

Detaylı bilgi için: www.baumit.com.tr