(ARREDAMENTO MİMARLIK)’ın Eylül Sayısı Çıktı!

Arredamento Mimarlık Eylül sayısı ile raflarda yerini aldı. Yeni sayının dosya konusu: “Modern Önderler, Önder Kültleri, Anıtmezarlar”.

Siyasal ve askeri öneme sahip kişilikler için anıtmezarlar yapma pratiği antik Mısır piramitleri kadar eski. Bugünse kült nesnesine dönüştürülecek önderler için mezar yapmak, bu takdimi mümkün kılan bir ideolojik pratiğe dönüşmüş gibi. Modern dünyadaki örneklerin görselleştirildiği dosyada önceki çağlardakinden çok farklı anıtmezar yapma etkinliklerinin doğduğu kabaca Fransız Devrimi’nden başlayan evre ele alınıyor.

Eylül sayısında yer bulan “Mimarlığı Mimardan Başka Kim Okur?” başlıklı bir diğer dosya ise Türkiye mimarlık kitabı yayıncılığının güncel durumuna yakından bakmayı deniyor. Daha önce mimarlık kitabı yayınlamayan bir grup yayınevi son yıllarda mimarlık ve kent üzerine kitaplar da basmaya başladı. Bu yeni atılımın nedenlerini araştıran dosyada Arredamento Cem Akaş, Cem İleri, Bilge Sancı ve Semih Sökmen’e bir grup soru yöneltti. Onların yanıtlarına Levent Şentürk’ün bir yazısı eşlik ediyor.

1920-1950 aralığında ABD’nin en üretken ve en yaratıcı tasarımcılarından biri olan Norman Bel Geddes’i Fulden Topaloğlu’nun metniyle gündeme taşıyan 312. sayıda, Dilek Cindoğlu ile Arzu Erdem Türkiye’deki “bayan” ve “mekan” terimlerinin hegemonik imalarını problemleştiriyorlar.

Avusturyalı mimarlık ofisi Innauer-Matt Architekten’in mevcutla alışılmadık olanı ilişkilendirmeyi amaçladığı işlerinden örneklere yer veren sayıda; günümüzde mimarlık pratiğini 2010 yılında kurduğu Nextoffice bünyesinde sürdüren İranlı mimar ve ressam Alireza Taghaboni’nin üç projesi de inceleniyor.

İngiltere’nin en önemli sanat kurumlarından biri olan Victoria Albert Müzesi’nin 165 yıllık dönüşümünün ele alındığı Eylül sayısında ayrıca Ya da Tasarım, ilham kaynağı olması adına uzun bir dava serüveninin kısa özgeçmişini paylaşıyor. Sevil Enginsoy Ekinci’nin metni ise Aslıhan Demirtaş’ın Mart-Mayıs 2017 tarihleri arasında Taksim’de collectorspace’de sergilenen “Kaide” adlı yerleştirmesini mimarlık bağlamında irdeliyor. Haziran sayısında başlayan “Mimarların Kendi Mekanları” dizisi ise yeni sayıda Ahmet Alataş’ın evi ve ofisi ile sürüyor.

Binat İletişim ve Danışmanlık bünyesinde yayınlanan Arredamento Mimarlık’ın 312. sayısına, başta D&R, İnkılap, Nezih, Remzi, Dost, Turan gibi kitabevleri olmak üzere CarrefourSA, Migros, Macro gibi zincir mağazalar ve büyük şehirlerin işlek yerlerindeki satış noktalarından ulaşılabilir.

Arredamento Mimarlık’a [abonelik.binatdanismanlik.com] adresinden abone olabilirsiniz.