(BETONART) Mimarlık Yaz Okulu BAŞVURULARI Başladı!

2002 yılından beri TÇMB ’nin “BETONART” markası altında mimarlık öğrencilerine yönelik düzenlediği BETONART Mimarlık Yaz Okulu’nun 16.sı, 20-29 Temmuz 2017 tarihleri arasında Bursa’da, Bursa Çimento ve Bursa Beton’un katkıları ile Bursa Çimento’nun ev sahipliğinde gerçekleşecek.

Küratörlüğünü PAB Mimari Tasarım’dan Pınar Gökbayrak, Ali Eray ve Burçin Yıldırım’ın, moderatörlüğünü H. Furkan Balcı, Demet Mutman, Avşar Gürpınar, Cansu Cürgen, Cemal Çobanoğlu ve Onaranlar Kulübü’nün yapacağı BETONART Mimarlık Yaz Okulu’nun bu yılki teması, “Bir şans daha ver!”.

“Bir şans daha ver!”  temasını küratörler şu şekilde şekilde açıklıyor;
“Çağımızın en büyük sorunlarından birinin hızlı ve ölçüsüz tüketim olduğunu söylemek mümkün. Satın alınan ürünler miadını artık çok daha kısa sürede dolduruyor, “moda”ları göz açıp kapayıncaya dek geçiyor ve bu durum bizleri pek fazla düşünmeden yenilerini almaya, üretim-tüketim döngüsünün bir parçası olmaya itiyor. Bu döngünün sonucu ise denizleri ve ormanlık arazileri doldurmaya başlayan atık yığınları. Döngüyü kırmanın bir yolu da miadı dolan ürünlerimize bir şans daha vermek ve onların daha uzun ömürlü kullanılmalarını sağlamak, bozulanları onarmak (tamir – repair), kullanım sürecinin sonuna geldiğini düşündüğümüz eşyaları küçük müdahalelerle yeni işlevler için değerlendirmek (ileriye dönüşüm – upcycle) gibi yöntemler olabilir mi?”

Bu atölye çalışmasının hedefi betonun kolay şekil alma, akışkanlık, dayanıklılık, farklı malzemelerle bir araya gelebilme, farklı doku ve renklerle çeşitlenebilme gibi özelliklerinden faydalanarak sahip olduğumuz ürünlere bir şans daha vermek, betonu tamamlayıcı ya da iyileştirici bir malzeme olarak kullanarak atık eşyalarımızı tamir etmek ya da ileriye dönüşüm anlayışıyla yenileyerek üretim-tüketim ilişkilerini tekrar sorgulamak olarak tanımlanabilir.

Türkiye’nin çeşitli okullarından 3.sınıfı bitirmiş mimarlık öğrencilerinin katılacağı yaz okulunda, atık eşyaları tamir ederek ya da ileriye dönüşüm anlayışıyla yenileyerek üretim-tüketim ilişkileri sorgulanacak. 15 yıldır  farklı bir kentlerde farklı temalarla gerçekleşen Yaz Okulu’nun 16.sına katılmak için 20 Mayıs’a kadar buradan başvuru yapabilirsiniz.


BETONART:
BETONART odağına beton malzemesini alan ve 3 ayda bir yayınlanan mimarlık ve tasarım dergisidir. Betonun nitelikli ve yenilikçi kullanım örneklerine yer verirken mimari kültür, tasarım, teknoloji ve sanat ile okurlarını buluşturur. BETONART, Türkiye’nin en “nitelikli” mimarlık yayını olma özelliğini 2004’den beri koruyor. Ocak 2012’den itibaren Binat İletişim ve Danışmanlık tarafından yayınlanmaya başlanan dergi, bu tarihten itibaren dijital iletişime de olanak vererek bir yenilenme ve değişim sürecine girdi. 32.sayıdan itibaren bir konuk editör ve onun işlediği bir tema ile yayınlanıyor. BETONART’ın okur kitlesi yapı sektörünün ve tasarım dünyasının tüm paydaşlarından oluşuyor. Betonla yapılan nitelikli tasarımların ön planda tutulduğu dergimizde, okurları iyi uygulama örnekleriyle buluştururken mimarlık kuramı, teknoloji, sanat ve tasarım gibi bu sektörün profesyonellerinin ilgi alanını 360 derece kapsayan bir içerik sunuyoruz.

Türkiye Çimento Müstahsilleri Birliği (TÇMB):
Türkiye Çimento Müstahsilleri Birliği (TÇMB),Türk çimento sektörünün ortak sesi olmak ve daha kaliteli ürün, daha verimli hizmet anlayışı ile sektörel sorunlara toplumsal, çevresel, yasal ve etik değerlere bağlı çalışma anlayışı ile çözüm bulmak amacıyla 1957 yılında Dernek statüsünde kurulmuş sivil toplum kuruluşudur. Türkiye’deki 51’i entegre, 17’si öğütme tesisi olmak üzere, toplam 68 kuruluşu temsil etmektedir.

Bursa Beton;
Bursa ile çevre il ve ilçelerde hazır beton üretimi yapan BURSA BETON SANAYİ ve TİCARET A.Ş. bir BURSA ÇİMENTO FABRİKASI A.Ş. kuruluşudur. Şirketimiz 1986 yılında 1 adet Tesis,2 adet Beton Pompası ve 10 adet transmikser ile Kestel/ Dededoruk mevkiinde Bursa Çimento Fabrikası A.Ş.bünyesinde hazır beton üretimine başlamıştır. 1989’dan itibaren ÇİMENTO BETON SANAYİ VE TİCARET A.Ş. ismiyle faaliyetine devam eden Şirketimizin unvanı Aralık 1997 ‘ de ”BURSA BETON SANAYİ ve TİCARET A.Ş.”olarak değiştirilmiştir. Bugün 15.000 metreküpe ulaşan üretim kapasitesiyle Bursa,Yalova,Balıkesir ve Kütahya illerinde kurulu 16 tesisindeki 19 beton santrali, 49 mobil,3 sabit olmak üzere 52 beton pompası ve 193 adet transmikser ile gerektiğinde 24 saat hizmet vermektedir. Avrupa Hazır Beton Birliği (ERMCO) tarafından 2 yılda bir düzenlenmekte olan Uluslararası çevre temsil yarışmasında 1998’de Portekiz’de Yalova Tesisimiz 2000 yılında ise Almanya’da Görükle Tesisimiz ödül almışlardır.2002 yılında BUSİAD Çevre Ödülü de Şirketimize verilmiştir. TSE ve ASTM standartlarına uygun her türlü kontrolü yapabilecek Merkez Laboratuvarımız, 2004 yılında TS EN ISO/IEC 17025 Laboratuvar Yeterlilik Belgesi almaya hak kazanmıştır. Bursa Beton, hazır beton sektöründe Laboratuvar Yeterlilik Belgesini alan ilk şirketlerdendir. 2009 yılında Türk Standartları Enstitüsü tarafından yapılan tetkik ile TS EN ISO 9001:2008 belgesi almaya hak kazanmıştır.Tüm tesislerimiz, betonun standarda uygun olarak üretildiğinin kanıtı olan TS EN 206 Türk Standartlarına Uygunluk Belgesine ve Yapı Malzemelerinin Tabi Olacağı kriterler hakkında Yönetmeliğin bütün hükümlerini karşıladığını ifade eden “G Uygunluk” belgesine ve Türkiye Hazır Beton Birliği denetimleri sonucu alınan Kalite Güvence Sistem (KGS) belgesine sahiptir.

Bursa Çimento:
Bursa Çimento Fabrikası A.Ş. 14 Temmuz 1966 yılında halka açık anonim şirket olarak kurulmuştur. Günümüzde halen bu özelliğini sürdürmekte olup BİST’te (Borsa İstanbul) işlem görmektedir. İlk üretim hattı 1969 yılında, 230.000 ton/yıl klinker ve 250.000 ton/yıl çimento üretim kapasiteli olarak devreye girdi. Zaman içerisinde yapılan yatırımlarla klinker üretim kapasitesi 1.400.000 tona , çimento öğütme kapasitesi ise 2.850.000 tona çıkarılmıştır. Kütahya bölgesinde çimento talebini karşılamak üzere Kasım 2005’de 80 ton/saat kapasiteli “Kütahya Karıştırma ve Paketleme Tesisi” devreye alınmış olup tesiste, Bursa’da üretilen ve buraya getirilip stoklanan çimento, Seyitömer-Tunçbilek-Orhaneli Termik santrallerinden getirilmiş uçucu kül ile karıştırılarak, katkılı çimento üretimi gerçekleştirilmektedir. 2011 Ekim ayında devreye alınan ATY (Atıktan Türetilmiş Yakıt) Tesisi sayesinde, yüksek kalorifik değere sahip endüstriyel atıklar, bu tesiste işlenerek (parçalama – ayırma), döner fırınların ihtiyacı olan yüksek ısının elde edilebilmesine katkıda bulunmak amacı ile döner fırınlara alternatif yakıt olarak beslenerek çevrenin korunmasına yardımcı olmaktadır. Atık Isı Enerji Üretim Tesisi, Ağustos 2013’te devreye alınmıştır. Bu tesis sayesinde fabrikanın ihtiyaç duyduğu elektrik enerjisinin yaklaşık % 25’i karşılanmaktadır.