(BTM) Yönetim Kurulu Başkanı LEVENT ÜRKMEZ’den 2016 Değerlendirmesi

BTM Yönetim Kurulu Başkanı Levent Ürkmez 2016’nın son günlerinde yılın değerlendirmesini yaptı ve 2017 hedeflerini açıkladı. Levent Ürkmez konuşmasında yalıtım sektörünün içinde bulunduğu durumu ve yaşanabilecekleri de değerlendirdi.

BTM Yönetim Kurulu Başkanı Levent Ürkmez konuşmasında ülkemizde ve çevre ülkelerde yaşanan ekonomik ve siyasi sıkıntı ve belirsizliklerin, küresel piyasalarda yaşanan sürpriz gelişmelerin (FED’in faiz artırımı ve Brexit gibi),  sektörümüzü de etkilediğini ve etkilemeye devam edeceğini belirtti. Levent Ürkmez BTM’nin 2016 yılında herhangi bir büyüme gösteremediğini ve bu yılki cirolarının 2015 yılı ile aynı civarda olduğunu söyledi.

Ürkmez sözlerine BTM’nin 2016 yılı içinde gerçekleştirdiklerinden bahsederek devam etti. “Son iki yıl içinde grup şirketlerimizle birlikte toplam 80 milyon dolarlık yatırım yapmış bulunuyoruz. 2016 yılında yapılaşmanın yoğun olduğu kent merkezlerinde bitişik nizam vaziyette yapılacak yapıların temellerinde ve kentsel dönüşüm kapsamında yıkılarak yeniden yapılacak binaların temellerinde su yalıtımını pratik, güvenli, uzun ömürlü ve ekonomik bir şekilde çözmek için tasarlanmış yeni ürünümüz BituProof sistemini tanıttık. Özellikle kentsel dönüşüm çalışmalarında ve bitişik nizam yapıların temellerinin su yalıtımlarında kullanmaya uygun, taze betona yapışan BituProof Sistemi önemsediğimiz bir ürün.  2016 yılında ayrıca önceden planlanmış iyileştirme yatırımlarımızı yaptık 2017 yılında da iyileştirme çalışmalarına devam edeceğiz. 2017 yılında iç pazarda %5, dış pazarda %15 büyüme hedefliyoruz. 2017 yılının da zor bir yıl olacağını düşünmekteyiz” dedi.

BTM Yönetim Kurulu Başkanı Levent Ürkmez
BTM Yönetim Kurulu Başkanı Levent Ürkmez

BTM’nin içinde bulunduğu yalıtım sektörü için de gelen bir değerlendirme yapan Ürkmez, “2016 yılında ülkemizde ve çevresinde yaşanan ekonomik ve siyasi çalkantılar inşaat ve yalıtım sektörünü de etkiledi. 2016’ya iyi bir moralle başlamışken yıl içinde döviz kurlarının, petrol fiyatlarının ve banka emlak kredi faizlerinin artması, ikinci altı ayda siyasi krizin tırmanışı taleplerin azalmasına ve sanayi yatırımlarının neredeyse durmasına neden olmuştur. Ülkemizde inşaat sektörü talepten fazla arz yaratarak satışların şişmesine, dolayısıyla fiyatların düşmesine neden olmuştur. Örnek vermek gerekirse yıllık konut ihtiyacımız 500.000 adet iken yıllık 1.200.000 konut satılması, şişmenin en büyük nedenlerindendir.

Yalıtım sektörüne gelince, ülkemizde yalıtım konusunda bilincin her geçen yıl büyüdüğünü, tüketimimizin de arttığını gözlemliyoruz. Bu olumlu gelişmeye rağmen, artık kronik bir hastalık diyebileceğimiz arzın talepten fazla olması durumunu bu sektörde de izliyoruz: Merdiven altı tabir ettiğimiz üreticilerin devreye girmesi aşırı rekabeti ve standart dışı mal üretimini teşvik ediyor.  Ülkemizin en büyük sıkıntılarından birisi üretim bilincinin olmamasıdır. Oysa günümüzde işletmeler artık bırakın üretim kalitesini, süreçlerin de kalite standartlarına bağlandığı toplam kalite anlayışını esas almak durumundadırlar” dedi.

Levent Ürkmez sözlerini 2017 yılı öngörülerinden bahsederek noktaladı. Ürkmez “Bugünden bakıldığında sonu belirsiz bir yıl. Siyasi gelişmeler ve neticeleri ekonomiyi etkileyecektir. Ancak biliyoruz ki ülke olarak kendimizi çok çabuk toparlayabilecek sinerji ve enerjiye sahibiz. Teknik altyapımız, insan kaynaklarımız bu güce sahipler. Yeter ki ayrışmayalım. Tüm ülkeme 2017’nin huzur, barış, birlik ve beraberlik getirmesini dilerim” dedi.