[söyleşi]: “Yurtdışında yapılan örneklerini incelediğimizde heyecanlandık”

Architect@Work’te Bahadır Kul Architects’ten mimarlarla fuarları mimarlar için ilgi çekici hale getirmek üzerine sohbet ettik.

Architect@Work Türkiye’de ilk defa düzenleniyor. Bu etkinlik sizi ne anlamda heyecanlandırdı? Neden katılmaya karar verdiniz?

Projelerimizde çalıştığımız farklı firmalar aracılığı ile fuardan haberdar olduk. Özellikle yurtdışında yapılan örneklerini incelediğimizde heyecanlandık. Kurgusu basit ve net bir ortam, inovasyon üzerinden mimarları buluşturma fikrini olumlu bulduk. Mekânı görmek, firmaların yeni ürünlerini ve yaratıcı çözümleri dinlemek, görmek istedik.

Architect@Work’ü Türkiye’deki diğer fuarlarla karşılaştırdığınızda nasıl farklılıklar gözlemliyorsunuz?

Özellikle yapı sektörünün ana fuarları ile kıyasladığımızda kesinlikle çok daha kolay bilgiye ulaşabildiğiniz çok daha yalın ve yormayan bir mekân kurgusunun olması önemli bir fark. Sadece mimari ofislerin ve mimarların bilgilenmeye çalışması firmalar tarafından da konuya hâkim kişilerin fuarda bulunmasını sağlamış. Bir ürünle ilgili net bilgiye hızlıca sahip olabilmek için güzel. Belki yine diğer fuarlardan farklı olarak, aynı mekânda konumlanan ve mimarlar için yapılan atölye çalışmaları ile kısa kısa eğitimler güzel olabilirdi. Böylece ürünle ilgili mimari anlamda bilgilenme ve akılda kalıcılık sağlanabilir.

Son zamanlarda yapı fuarlarına olan ilgi gittikçe azalıyor. Özellikle mimarlar fuarlarda kendilerine hitap eden etkinlikler bulmakta zorlandıklarını dile getiriyorlar. Burada gördüğünüz kadarıyla diğer fuarlarda bahsedilen eksiklikler yeterince tamamlanmış mı? Burası gerçekten bir mimara hitap ediyor mu?

Bir mimara hitap ettiğini söyleyebiliriz. Seçilen firma sayısının belki bu seneden daha fazla olması ve firmaların sunum dillerinde farklı arayışlara gitmesi daha heyecanlı bir fuar sağlayabilir. Özellikle biz mimarlar, etkileşime geçtiğimizde gerek ürünle, gerek sistemle gerekse günümüz teknolojilerini kullanılarak (VR gibi) farklı okumalar yapmayı fuar ortamında seviyoruz. Bu farklılıklar çoğaldıkça yapı fuarlarının yerini alacağını düşünüyorum.