[söyleşi]: “Bütünün boşluklarla birlikte algısını deneyimleyeceğiz”

Urban Atölye’nin kurucusu Nilüfer Kozikoğlu ile 3. İstanbul Tasarım Bienali’nin Yaratıcı Mahalleler Programı kapsamında PETRA The Flooring Co. ve PonceBloc’un işbirliğinde hazırlanan yerleştirme projesini konuştuk.

3.İstanbul Tasarım Bienali’nin paralel etkinliği olan “Yaratıcı Mahalleler” kapsamında hazırlanan, Bienal sırasında ve sonrasında PETRA The Flooring Co.’nun çalışma mekanında sergilenecek olan yerleştirme projesinin ortaya çıkışı nasıl ve kimlerin işbirliğiyle oldu?

PETRA yeni adresine yerleşip ‘yerlileşirken’ hem ana caddeden görülen yüzünü düzenleyecek hem de showroom ziyaretçisini karşılayacak mekansal dokunuşlara gereksinim duyuyor. Binat İletişim & Danışmanlık’ın önerisi ile birkaç olasılık üzerinde durduk, PonceBloc’un da katılımı ile yerleştirmelere karar verdik.

(soldan sağa) Aylin Ayna, Ayşegül Kuruç, Nilüfer Kozikoğlu
(soldan sağa) Aylin Ayna, Ayşegül Kuruç, Nilüfer Kozikoğlu

Çalışmanın birer parçası olan alveTot ve Arilite işlerinde beton ve pomza malzemeleri kullanılıyor. Bu malzeme seçimleri nasıl gerçekleşti ve işlerin amacına nasıl hizmet ediyor? Çalışmada pomzayı kullanma fikri nasıl doğdu?

Betonun brüt kullanımı, biçimi alışı, organik oluşu, dış mekanda ‘weathering’ ile dokusunun yaşaması ve “kentsellik” algısı sebebi ile zaten tercih ettiğim bir malzeme. Pomza bu fırsatla kullanmayı denediğim bir malzeme ve çok heyecan verici. Çimentolu bileşimlere kattığı hafiflik, duruluk, doku ilgimi çekiyor. Onu bir totem yerleştirmesinde görmek ise kendi içinde zorluklar barındırıyor, parçacıl dokusu bu tip formlardan beklenen monolitik duruşa zıt, ancak ben bunu bir fırsat olarak gördüm. Bütünün boşluklarla birlikte algısını deneyimleyeceğiz alveTot’ta.

Arilite
Arilite

Yerleştirmenin içinde bir de sergi söz konusu ve bu serginin sunumuna özel olarak tasarlayıp ürettiğiniz kaidelerle büyük bir katkıda bulunuyorsunuz. Bunların üretimi için malzeme tercih süreci nasıl gelişti ve bu kaideler serginin sunumunu nasıl destekliyor?

Kaideler beyaz çimento ve pomza oranları ile farklılaşan üretimler, hem taşınabilecek kadar hafif hem de devrilmeyecek kadar ağır olacaklar. Sergide öne çıkmayacak ama iyi bir arkaplan oluşturacaklar.

Tüm bu işlerin birleşimi olan yerleştirmeyi bir bütün olarak ele alabilir miyiz? Yerleştirmenin bulunduğu mekan ve bölgeyle olan ilişkisini nasıl açıklarsınız?

Yerleştirmelerin eklemlenmesi bir teknenin kıyıya gelip iskeleye demir atması gibi ya da bir objenin kitaplıkta yerini bulması gibi, “dekoratif”.  Kentsel peyzaj öğeleri olarak tanımlanabilir, zamanla ilişkilenip çevresi ve kullanıcısı ile bağ kuracak.

alveTot
alveTot

Pomza malzemesi tarih boyunca farklı üretim alanlarında bilinen ve kullanılan bir hammadde olmuş. Günümüzde yapı sektöründe PonceBloc gibi markalar tarafından duvar bloğu olarak sunulmasıyla bir yenilik yaratılıyor. Çalışmalarında farklı malzemeler kullanan bir sanatçı olarak daha önce pomza ile bir denemede bulunmuş muydunuz? Pomza şimdiye kadar kullandığınız malzemelere kıyasla nasıl zorluklar veya kolaylıklar barındırıyor?

Hayır daha önce kullanmadım ve tanımaya başladığıma çok seviniyorum. Her malzemenin özellikleri hem avantajı hem de dezavantajıdır. Tasarımla ve onu nasıl süreçlendirdiğinizle ilgili… Pomzalı karışımların hafif olması ilgi çekici, rötre boyutları da betona göre çok az. Doğal malzemelerde sevdiğimiz doğal dokusu, ışık ve ses ile ilişkili fırsatlarının olduğunu gösteriyor.