Ev Alırken DEPREMİ Göz Ardı Ediyoruz…

Hürriyet Emlak tarafından gerçekleştirilen ankete göre, satılık ya da kiralık ev arayan kullanıcıların yüzde 55’i evin bulunduğu muhitin en önemli kriter olduğunu söylüyor. Depreme dayanıklılığını ilk kriter olarak önemseyenlerin oranı ise sadece yüzde 14.

Satın almak ya da kiralamak üzere gerçekleştirilen konut arayışında çok farklı beklentiler ön plana çıkabiliyor. Kimi fiyat aralığını, kimi evin büyüklüğünü, kimisi cephesini önemsiyor. Hürriyet Emlak tarafından gerçekleştirilen ankete göre vatandaşın ilk önceliği hâlâ konutun depreme dayanıklılığı değil.

Türkiye’nin deprem kuşağında olduğu ve her an bir tehlikeyle karşı karşıya olduğumuz bir gerçek. Depremlerin oluşturabileceği hasarları azaltmanın en etkin yolu ise depreme dayanıklı yapılar inşa etmekten geçiyor. 17 Ağustos 1999 Depremi’nin 17. Yıldönümünde yeni bir felakete hâlâ hazır değiliz.

Önce Muhit, Sonra Fiyatı Önemsiyoruz

Hürriyet Emlak, vatandaşın bu konuyu ne kadar önemsediğini araştırmak için bir anket düzenledi. Hurriyetemlak.com tarafından yapılan ankete göre ev alacak ya da kiralayacak vatandaşın yalnızca yüzde 14’ü depreme dayanıklılık konusunu ilk kriter olarak önemsiyor. Ankete katılanların yüzde 55’i evin bulunduğu muhitin en önemli kriter olduğunu söylüyor. Yüzde 27’si öncelikle fiyata, yüzde 4’ü ise metrekareye bakıyor. Yaşanacak evin içerisinde en çok dikkat edilen özellik ise yüzde 37 ile büyük ve ferah bir salon. Yüzde 23’lük kısım geniş bir mutfağı, yüzde 16’lık kısım ısıtma sistemini önemsiyor. Ankete katılanların yüzde 13’ü yenilenmiş modern bir banyo isterken, yüzde 11’i ise balkona öncelik veriyor.