[Proje] : Mersin Stadyumu

Proje Adı: MERSİN STADYUMU

MERSİN, 2013

Mimari: BAHADIR KUL ARCHITECTS

İç Mimari: BAHADIR KUL ARCHITECTS

Peyzaj: BAHADIR KUL ARCHITECTS

İşveren: TOPLU KONUT İDARESİ BAŞKANLIĞI

 

BAŞLARKEN:

UEFA kriterlerine uygun olan stadyumun, ulusal ve uluslararası futbol müsabakalarına da ev sahipliği yapması beklenen stadyum 25.000 seyirci kapasitelidir. Mersin Stadyumu; büyüklüğü, kapsamı ve mimari tasarımıyla kentin simgesel bir yapısı olarak düşünülmüştür.

YERLEŞİM:

Mersin’in Yenişehir ilçesinde inşa edilen ve 55.000m2’ ye yayılan Mersin Stadyum’u, karayollarıyla olan bağlantısı ve kullanıcıların alanla etkileşimini sağlamasına yardımcı olan peyzaj düzenlemesi sayesinde seyirciler için sosyal bir merkez olmaktadır. Planlamada temel ulaşım altyapısı geliştirilerek, futbol nedeniyle oluşabilecek trafiğin en alt düzeyde tutulması hedeflenmiştir. 1.295 araçlık otopark ve 46 araçlık otobüs parkı ve toplu taşıma kolaylığı sağlamak için yeni otobüs durakları da projeye dâhil edilmiştir.

TEKNİK BİLGİ:

FIFA ve UEFA kriterlerine uygun olarak tasarlanan futbol sahasının, alttan ısıtmalı, yüksek standartlara sahip suni çimler ile kaplanması öngörülmüştür. Sahanın üzeri, teknik özellikleri yüksek pitch cover, gibi malzemelerle kaplanabilmektedir. Kale arkaları dâhil olmak üzere, tüm izleyicilerin sahaya hâkim olduğu bir oturma düzenine ve mimari yapıya sahip olan stadyum tüm bu özellikleri sayesinde, futbol müsabakaları dışında farklı spor müsabakalarına, konser ve fuarlar gibi etkinliklere de ev sahipliği yapması planlanmaktadır.

YAKLAŞIM:

Kuzey-güney doğrultusunda uzanan stadyumun ana formu elipstir. Geometrisi kendini yapının kabuğunda göstermektedir. Yapı kabuğu, yapının bulunduğu çevre ile sınırını oluşturan ve aralarındaki ilişkiyi tanımlayan, kurgulanan yaşantıyı sembolize eden bir üst kimliktir. Aynı zamanda, oluşturulan dinamik form, seyirci tribünlerinin üstünün de tamamen örtülmesini sağlamıştır. Kabuk malzemesi olarak kullanılan geçirgen tente Akdeniz iklimindeki Mersin’in iklimsel özelliklerine uygun seçilmiştir; hava geçirgenliği özelliği sayesinde sporcular ve seyirciler için konforlu bir ortam sağlamaktadır. Stadyumda, polis merkezi, sağlık merkezi, restaurant ve mağazaların yanı sıra çoklu bilet satış gişeleri mevcuttur. İki tribün kısmı arasında loca alanları, VIP alanları, stadyum yönetimi, UEFA Kulüp ağırlama alanı, kurumsal misafir alanı, restoran ve food-court gibi işlevleri içeren iki kat yerleştirilmiştir. Bunun dışında engelli, bay, bayan soyunma odaları ve wc ler bulunmaktadır.

Kaba Yapı:

  • Gaz Beton: AKG Gaz Beton

Cephe:

  • Mesh: İstanbul Tente

Çatı: Tensa Form, [Verseidag Indutex Gmblt] 

Mekanik: Chiller

Aydınlatma: Aykon

Bitirme İşleri:

  • Boya: Dyo
  • Zemin: Çanakkale Seramik

Islak Hacim: ECA [vitrifiye], [su tesisatı], Çanakkale Seramik [zemin kaplaması]

proje_karti_60