ROTTERDAM Mimarlık Bienali: Gelecek Ekonomi

Gelecek Ekonomi’ye odaklanan 7. Rotterdam Mimarlık Bienali IABR–2016– THE NEXT ECONOMY 23 Nisan’da açılacak ve 10 Haziran’a kadar serginin yanı sıra çeşitli etkinliklerle devam edecek.

Rotterdam’ın Katendrecht bölgesindeki eski antrepo binası Fenixloods II bienal için “çalışma alanı”na dönüştürüldü. Sergi alanları, oditoryum ve atölyeler ile bina tartışmak, paylaşımda bulunmak ve üretmek üzere bienale ev sahipliği yapacak

Tasarımcılar, yöneticiler, işletmeler, vatandaşlar ve 21. yüzyıl şehrine dair yeni fikirleri ve hayalleri olan diğer öznelerin yaratıcı işbirliği için 11 haftalık bir platform olan IABR–2016 bize istediğimiz kente dair bir görünüm sunuyor: temiz enerji ile işleyen, birlik ve sosyal olarak kapsayıcı, üretken bir şehir…

Aynı zamanda IABR– 2016 taktiğe dayalı ve stratejik müdahaleleri tartışmak için bir platform da sunuyor. Tüm katılımcıları birlikte yeni değerler üretmek ve bu değerleri dirençli hale getirmek için davet ediyor.IABR logo THE NEXT ECONOMY

SIRADA NE VAR?

Kimse geleceğin ne getireceğini bilemez; fakat kesin olan bir şey var: eskisi gibi devam etmek artık mantıklı bir seçenek değil. İklim değişimi, küreselleşme, yeni teknolojilerin ortaya çıkışı, göçün artışı gibi gelişmeler ve artan eşitsizlik bir çözüm için haykırıyor.

Maarten Hajer öncülüğündeki IABR–2016–THE NEXT küratör ekibi iyi bir kentsel tasarımın daha iyi bir geleceğe gerçekten katkıda bulunabileceğini iddia ediyor. Kendimize doğru soruları sormalıyız: “Fark yaratacak neler istiyoruz?”, “Gelecek Ekonomi’yi oluşturmaya aktif olarak katkıda bulunacak ne yapıyoruz?”, “Toplumu ve bireyi, üretimi ve tüketimi, kaynakları ve ham maddeleri mekânı ve araziyi kullanarak daha iyi ve daha zekice nasıl koordine edebiliriz? Ve “Mekânsal tasarım dünyayı radikal ve sürekli olarak değiştirecek geçişleri nasıl öngörebilir?”

SERGİ

IABR–2016’nın kalbi Rotterdam’ın Katendrecht bölgesindeki Fenixloods II’deki sergide atıyor. 2600 m2 sergi alanı, ekonominin gelecek gelişmeleri ile mekânsal tasarım arasındaki ilişkiyi keşfetmeye adanıyor.

IABR–2016’da bir kısmı IABR’nin kendi atölyelerinde geliştirilen bir kısmı dünyanın dört bir yanından bir araya getirilen 60’dan fazla proje sergileniyor. Projeler bir dizi olası geleceği gösteriyor: yeni yaşama ve çalışma mekânları; yeni, temiz enerji sistemleri; bölgesel gelişim için yeni modeller; iş birliği, sağlık ve askeri alanlar için yeni formlar…

IABR–2016– THE NEXT ECONOMY serginin yanı sıra tasarımın değişen rolünü incelemek, düşünmek, tartışmak için konferanslar, seminerler ve atölye çalışmaları ile bir çalışma alanı. Tüm ziyaretçiler katkıda bulunmaya davet ediliyor.

ATÖLYELER

Nihai hedefleri üretilen projelerin ve önerilerin gerçeklik kazanması olan atölyelerde IABR, geleceğin şehrine somut bir şekilde katkıda bulanabilecek stratejik vizyonlar, planlar, projeler ve inovatif gelişme modelleri üzerine çalışan siyasi birimlerle işbirliği yapıyor.

2014’ün son aylarından itibaren aktif Üç Hollandalı Atölye “The Next Economy” temasına adandı. Bu atölyeler Hollanda’daki geleceğin kentsel ekonomisinin mekânsal öngörüsü ile ilgili üç önemli konuya odaklanıyorlar. Groningen’deki atölye enerji dönüşümü üretimlerine, Utrecht’teki atölye sağlık ve kentsel gelişim ilişkisine ve Rotterdam’daki ise şehri üretken yapan hangi faktörlerin gelecekte de devam edeceğine odaklanıyor.

PROGRAM 

7.Uluslar arası Rotterdam Mimarlık Bienali’nde sergi ve diğer etkinlikler önceki yıllarda olduğundan daha fazla iç içe ilerliyor. Konferanslar, eğitimler, oturumlar, ziyaretçilerin aktif katılımını hedefleyen şehrin geleceği konulu tartışma etkinlikleri ile program sergi alanının ortasındaki çalışma alanları ve oditoryumda gerçekleşecek.

Açılış Haftası

Açılış haftası Fenixloods II’de ve çevresinde yoğun bir program sunuyor. Katılımcılar sergiyi gezebilir, sunum, tartışma ve atölye çalışmalarına, Hollanda ve yurtdışından gelen özel konuklarla turlara katılabilirler.4017IAB_A0 campagne poster 1


 

Uluslararası Küratör Ekibi

Maarten Hajer, küratör  (Profesör, Urban Futures at the University of Utrecht)

Joachim Declerck (Architecture Workroom Brussels)

Jandirk Hoekstra (H+N+S Landschapsarchitecten)

Michiel van Iersel (Non-fiction / Failed Architecture)

Freek Persyn (51N4E)

Daan Zandbelt (De Zwarte Hond)

Yönetim

George Brugmans, genel yönetmen

Tasarım

Sergi Tasarımı: 51N4E

Grafik Tasarım: 75B

Pratik Bilgiler

Tarih:     23 April – 10 July 2016

Yer:   Fenixloods II, Veerlaan 19F, 3072 AN Rotterdam

Açılış Saatleri:

Pazartesi – Cuma 13:00 – 20:00 arası,

Cumartesi – Pazar 12:00 – 18:00 arası.

Giriş Ücreti: 

normal 12,50 Euro

Next Community Card (sınırsız erişim) 35 Euro

öğrenci 10 Euro