(Mimarlar Derneği 1927)’de: “Gençlik Parkı: Bozkırın Ortasında Bir Deniz Tasviri”

Mimarlar Derneği 1927, 7 Mart 2023 Salı günü Deniz Şengenç ve Ulaş Bager Aldemir tarafından yüz yüze gerçekleştirilecek “Gençlik Parkı: Bozkırın Ortasında Bir Deniz Tasviri” söyleşisine ev sahipliği yapacak.


“Gençlik Parkı: Bozkırın Ortasında Bir Deniz Tasviri”
Söyleşi

Sunuş: Deniz Şengenç, Ulaş Bager Aldemir
Tarih: 7 Mart 2023 Salı
Saat: 
19.30
Yer:
Mimarlar Derneği 1927, Cinnah Caddesi, 19/3 Çankaya/Ankara


Etkinlik Tanıtım Metninden: 

“Gençlik Parkı Belgesel Film- Sergi -Kitap Projesi

Gençlik Parkı Belgesel Projesi, bozkırın ortasına çizilmiş bir deniz tasviri olan Gençlik Parkı’nı idari, kültürel ve mimari boyutlarıyla kadrajına alır ve 100 yıllık Cumhuriyet’i Park’ın 80 yıllık tarihinden okumaya çalışır. Çünkü Park’ın tarihi aynı zamanda Cumhuriyet’in tarihidir. Gelgelelim Gençlik Parkı Belgesel Projesi, elde edilen içeriklerin belgeselin yanı sıra sergiye ve nihayetinde de kitaba dönüştürülmesini hedefler. Sergi, bir ruh hali olarak Ankara’yı ve Gençlik Parkı’nı hissetmek açısından farklı içeriklerin kullanılmasına fırsat verir ve kitap ise bütün çalışmanın kalıcılığı bağlamında elzem bir sonuçtur. Öte yandan Gençlik Parkı Belgesel Projesi’nin en önemli getirisi, kent belleğine ilksel bir katkı sağlayacak olmasıdır. Çünkü Park’a dair sınırlı sayıda akademik çalışma gerçekleştirilmiş olsa da Park’ın hatıraları doyurucu bir şekilde kayda geçirilmemiştir. Dolayısıyla Gençlik Parkı Belgesel Projesi; hem akademisyen, aydın, siyasetçi ve sanatçıların hem de yurttaşların kentsel bir değer olarak Park’a dair fikirlerine yer verirken aynı zamanda şahsi yaşanmışlıkları da belgeler. Çünkü Gençlik Parkı her şeyden önce bir bellek mekânıdır.”

Etkinlik, Mimarlar Derneği 1927 Youtube ve Zoom hesabından eş zamanlı olarak yayınlanacak.

Dernekte gerçekleşecek diğer etkinlikler ve ayrıntılı bilgi için: https://www.md1927.org.tr/etkinlikler/


Deniz Şengenç
1984’te Bandırma’da doğdu. İstanbul Bilgi Üniversitesi Sosyoloji bölümünü bitirdi, New York Film Academy’de dijital kurgu dersleri aldı. Çeşitli sözlü tarih çalışmalarında araştırmacı olarak yer aldı. 2009-2012 yılları arasında Ajans 21’de proje asistanlığı ve yönetmen yardımcılığı yaptı. 2010’da Genco Erkal’ın sahnelediği “Kerem Gibi” isimli tiyatro oyununda yardımcı yönetmenlik yaptı. Nigol Bezjian’ın “Milk, Carnation and Godly Song” isimli belgeselinde yardımcı yapımcı, yine Nigol Bezjian’ın “I Left my Shoes in Istanbul” (Kunduralarımı İstanbul’da Bıraktım) belgeselinde kamera asistanlığı yaptı. 2018- 2019 yılları arasında Uçan Süpürge Vakfı ve İltica ve Göç Araştırmaları Derneği (İGAM) arşiv ve medya çalışmaları konusunda çalıştı.

2020 yılında Mareliber yapım şirketini kurdu. Mareliber bünyesinde Yüzleşme isimli tiyatro oyununu Zehra İpşiroğlu ve Onur Gazdağ ile birlikte yönetti.  Zehra İpşiroğlu ile birlikte hazırladığı Anlatılamayan Öyküler isimli video sergi CerMorden, Gazhane ve Doğan Taşdelen Çağdaş Sanatlar Merkezi’nde katılımcılarla buluştu. Mareliber ailesi ile birlikte sivil toplum kuruluşlarına ajans hizmetleri vermekte olan Şengenç, üç kısa ve bir uzun metraj belgeselin yönetmenliğini üstlenmiştir. Müzik videoları ve tanıtım arşiv çekim çalışmalarına da devam eden yönetmenin Yürümek, ilk uzun metrajlı belgeselidir. Seçtiği konular insan hikayeleri odaklıdır.

Ulaş Bager Aldemir
Şair, yazar. 1994’te Ankara’da doğdu. Lisans eğitimini Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi Felsefe Bölümü’nde tamamlandı. Mareliber ailesinin bir parçası olan ve Pinhan Yayınları başta olmak üzere çeşitli yayınevlerinde editörlük yapan Ulaş Bager Aldemir, BirGün gazetesinin Pazar Eki’ne düzenli olarak katkı sunmakta ve Ayrıntı Dergi’nin yayın kurulunda çalışmaktadır.