[Proje]: BASF Türk İzmir Ofisi

Proje Adı: BASF TÜRK İZMİR OFİSİ
İZMİR, 2022
İç Mimari: mimaristudio | AYÇA AKKAYA KUL, ÖNDER KUL, KAAN GÜLKIRAN, ENVER KUDA
İşveren: BASF TÜRK
Fotoğraf: GÜRKAN AKAY

Bornova, İzmir’de konumlanan yeni BASF Türk İzmir Ofisi’nin iç mimari projesi mimaristudio imzası taşıyor. 2022 yılında tamamlanan 570 m²’lik ofis projesini ve yaratılan hibrit çalışma ortamını tasarım ekibi anlatıyor:

Dünya kimya endüstrisi devi BASF, İzmir’deki ofisini, iç mimari tasarım ve proje çalışmalarını mimaristudio’nun gerçekleştirdiği 570 m² alana sahip yeni yerine taşıdı.

BASF İdari İşler ve Gayrimenkul Yönetimi liderliği ve BASF global tasarım kriterleri ile geliştirilen proje ile firma, dünyadaki ilk hibrit çalışma modeli uygulamalarından birini Türkiye’ de gerçekleştirmiş oldu.

Esneklik, modülerlik, şeffaflık ve deneyim başlıkları, mekân tasarımının çıkış noktası oldu. Yenilikçi, keyifli ve her yaş grubundan çalışana hitap eden, hibrit bir çalışma ortamı planlandı. Çalışma dışında, çalışanların kendilerini geliştirebilecekleri, sosyalleşebilecekleri, paylaşabilecekleri, özel günlerini ve kutlamalarını da yapabilecekleri bir mekân oluşturuldu.

Yeni fiziksel yapı içinde, yaratıcılık ve üretkenlik için gerekli koşullar sağlanarak bir ortak çalışma ve yaşam alanı hedeflendi. ‘Çalışan odaklı’ bir mekân düşüncesi ile, mevcut çalışma kültürünü, fiziksel çalışma mekânı temelinde değiştiren bir tasarım yaklaşımı ortaya kondu.

Bugüne kadar gerçekleştirdiği projelerde, ofisler içinde en çok kullanılan alanların, mekân sürekliliği ve bütünlüğü olan alanlar olduğunu tecrübe eden tasarım grubu, projesinde görsel ve işitsel temas kurulabilen, açık iletişime olanak veren mekânlara yer verdi.

Planlamada, herkesin özgürce kullanabileceği sosyalleşme alanları, farklı tipteki bireysel ve birlikte çalışma, toplantı ve görüşme mekânları ile mekân kullanımına yönelik esneklik sağlandı. Gün içinde farklı profildeki kullanıcıların ortak çalışabilmelerine, beyin fırtınası yapabilmelerine ve interaktif bir iletişim içinde olabilmelerine yönelik ‘çevik’ (agile) bir mekân tasarımı gerçekleştirildi.

Tasarım grubu pandemi öncesinden bugüne ‘çalışan esenliği’ temelindeki tasarım anlayışını bu projeye de yansıttı. Uzun saatlerini kapalı bir mekânda ve teknolojiye bağlı geçiren çalışanların, fiziksel ve zihinsel anlamda sağlıklı ve mutlu olabilecekleri, verimliliği ve üretkenliği yüksek bir mekân önerisi ile, esenlik (well-being) kavramı çalışmanın temelini oluşturdu. Biyofilik tasarım adımlarının 3 ana başlığı da bu yaklaşımın proje içindeki tamamlayıcıları oldu.

Bu bağlamda, çalışanların azami gün ışığında, düzenli temiz havada, uygun ısısal ve akustik konfor şartlarında, doğru aydınlatma çözümleri ile teknolojik imkânlara sahip olarak çalışabilecekleri bir yaşam alanı planlandı. Yükseklik ayarlı masa kullanımı yanında, ofis içinde ve ofis dışındaki teras alanına direkt erişim imkânı ile hareket temelli çalışma prensiplerine projede yer verildi. Tasarım ile, tüm çalışanlara nerede, ne zaman ve nasıl çalışabilme özgürlüğü sunuldu. Ergonominin ve rahatlığın ön planda tutulduğu, kullanıcıların kendilerini rahat hissedebilecekleri, oturarak değil, bazen ayakta da çalışabilecekleri bir çalışma alanı tasarlandı.

Diğer yandan, mekânı boğmadan, kullanıcıyı sıkmadan, tasarım süreci içinde renk kullanımına yer verildi. Sakinleştirici, iyileştirici, rahatlatıcı özelliği olan renkler ile rengin doğru, kararında ve zamansız kullanımına dikkat edildi.

Proje, BASF global dünyasının vitrin yüzü olması adına önemli bir çalışma oldu. Bu anlamda, BASF‘nin kendi üretimi olan ürünlere proje içinde yer verildi. Özellikle, firmanın güçlü ürün gruplarından olan akustik ‘basotect‘ ürünü, mimaristudio tasarımı ile estetik bir dilde hayat buldu. Yüksek tavanlı mevcut fiziksel yapı içinde, aydınlatma ile birlikte tasarlanan dev akustik enstalasyonlar, projenin dikkat çeken detayı diyebiliriz. Malzeme, akustik amacının yanında, alışılmışın dışında kullanımı ile mekânın özgün bir parçası ve kimliği haline geldi. Bunun yanında, üretim ham maddesi BASF ürünleri olan Vitra Vegetal Chair de dikkat çeken bir diğer ürün grubu oldu.

Aydınlatma tasarımı da, tüm tasarımın bir parçası olarak ele alındı. Aydınlatma tasarımı mimaristudio tarafından gerçekleştirilirken, teknik ölçüm ve hesaplamalar SDL Aydınlatma tarafından yapıldı. Farklı kotlarda, düzensiz bir geometrik yapı içinde insan odaklı bir aydınlatma tasarımı hedeflendi. Lineer ve noktasal teknik aydınlatma ürünleri, bazı mekânlarda dekoratif aydınlatmalar ile desteklendi.

Bugün, BASF Türk’ün yeni İzmir ofisi şirketin global kimliği ve yenilikçi yüzüyle hibrit çalışma modelinin fiziksel çalışma alanına yansıtıldı, sadece çalışma değil aynı zamanda bir yaşam alanı olarak da çalışanların kullanımına sunuldu.

Tasarımcılar: Ayça Akkaya Kul, Önder Kul
Tasarım Ekibi: Kaan Gülkıran, Enver Kuda
İnşaat Yapım: Oğuz Bayazıt Mimarlık
Uygulama Sorumlusu: Eda Ateş
Mekanik Proje: Ritmik
Mekanik Uygulama: Noma
Elektrik Proje: Asem
Elektrik Uygulama: Asem
Akustik Uygulama: Qubi
Aydınlatma Tasarımı: SDL Aydınlatma

BASF Türk İzmir Ofisi Plan, mimaristudio’nun izniyle.

Aydınlatma

  • SDL Aydınlatma

Mobilya Aksesuar

  • Nurus
  • Rapido
  • Snoc
  • Steelcase
  • Vitra

Bitirme İşleri

  • Altın Bölme [Ofis Camlı Bölme Sistemleri]
  • BASF Basotect [Akustik Paneller]
  • Desso (Fuse Create) [Modüler Halı Uygulaması]
  • Evist [Duvar Kağıdı]
  • NG Kütahya Seramik (Vista) [Porselen Seramik Uygulamaları]
  • Tarkett (ID Inspiration) [Modüler LVT Looselay Uygulaması]

Islak Hacim

  • Artema [Vitrifiye, Batarya ürünleri]
  • Belenco [Tezgah Uygulamaları]
  • Geberit [Vitrifiye, Batarya ürünleri]