Mimar MEINHARD VON GERKAN Hayatını Kaybetti…

www.gmp.de | ©Ulrich Lindenthal

Berlin Tegel Havalimanı, Berlin Merkez İstasyonu, Chongqing’deki Büyük Tiyatro ve Letonya’daki Villa Guna gibi yapılarıyla tanınan, “gmp – von Gerkan, Marg and Partners Architects”in kurucu ortağı Mimar Meinhard von Gerkan, 30 Kasım 2022 Çarşamba günü 87 yaşında hayatını kaybetti.


Meinhard von Gerkan*
1965 yılında Meinhard von Gerkan, Volkwin Marg ile birlikte gmp · von Gerkan, Marg and Partners Architects’i kurdu. 1974’ten 2002’ye kadar von Gerkan, Braunschweig Teknik Üniversitesi’nde Mimari Tasarım Kürsüsü’nü yürütmüştür. 2002’de Marburg’daki Philipps Üniversitesi ve 2005’te Chung Yuan Christian Üniversitesi tarafından fahri doktora unvanı verilmiştir.

 2007 yılında, Şangay’daki Doğu Çin Normal Üniversitesi Tasarım Okulu’ndan fahri profesörlük unvanı almış ve 2014’ten itibaren Şangay’daki Tongji Üniversitesi’nde Danışman Profesör olarak görev yapmıştır. Von Gerkan, gmp Vakfı ve Mimarlık Kültürü Akademisi’nin (Academy for Architectural Culture) kurucu ortağıdır ve Romanya Devlet Ödülü, Alman Mimarlar Birliği Büyük Ödülü, Almanya Federal Cumhuriyeti Liyakat Nişanı ve Çin Mimarlık Topluluğu Liang Sicheng Ödülü’ne layık görülmüştür. 

En iyi bilinen projeleri arasında Berlin Tegel Havalimanı, Berlin Merkez İstasyonu, Jūrmala, Letonya’daki Villa Guna, Hanoi Müzesi, Hanoi’deki Vietnam Ulusal Meclis Binası, Chongqing’deki Büyük Tiyatro, Pekin’deki Ulusal Müze’nin yeniden inşası ve yenilenmesi, Şangay yakınlarındaki Lingang New City’nin (bugünkü Nanhui New City) master planı yer almaktadır. 

*Kaynak: gmp · von Gerkan, Marg and Partners Architects (www.gmp.de/en/office/33/team/19/meinhard-von-gerkan)