“Kundura’nın Hafızası: Bir Fabrikaya Sığan Dünya” Hafıza Turları 6 Kasım’da Başlıyor!

Kundura Hafıza Arşiv ve Araştırma’nın Sümerbank Beykoz Deri ve Kundura Fabrikası’nın hafızasını tutan sergisi “Kundura’nın Hafızası: Bir Fabrikaya Sığan Dünya”, 6 Kasım Pazar günü fabrikanın tarihine tanıklık etmiş kişilerin anlatıcılığında gezilecek.


“Kundura’nın Hafızası: Bir Fabrikaya Sığan Dünya”
Hafıza Turları

Anlatıcılar: Zerrin Özgür, Saadet Barlas
Katılım: Ücretsiz, Randevu Gerekli
Tarih: 6 Kasım 2022 Pazar
Saat: 14.30
Yer: Beykoz Kundura Marangozhane Binası, Beykoz/İstanbul


Türkiye’nin en önemli endüstri miraslarından Beykoz Kundura’nın geçmişine bugünden bakan Kundura Hafıza Arşiv ve Araştırma’nın Sümerbank Beykoz Deri ve Kundura Fabrikası’nın hafızasını tutan sergisi “Kundura’nın Hafızası: Bir Fabrikaya Sığan Dünya” için, tanıkların rehberliğinde turlar bu hafta başlıyor.

Osmanlı İmparatorluğu ve Cumhuriyet’i kapsayan zengin geçmişiyle Türkiye sanayileşme tarihinin en önemli simgelerinden olan fabrikada yaşananları, emektarların ve tanıklardan dinlenecek tur, 6 Kasım Pazar günü saat 14:30’da gerçekleşecek. Gündelik hayat ile üretim faaliyetinin iç içe geçtiği Fabrika’da yaşananları makineler, belgeler, fotoğraflar, eski çalışanlar ve ailelerinin bağışladığı materyallerle yeniden canlandıran sergi, 2015’ten beri sürdürülen sözlü tarih görüşmelerini de bir araya getiriyor. Ücretsiz gerçekleşecek tura randevu sistemiyle kayıt olup katılmak mümkün. 

Binlerce işçi, memur ve ailelerinin “birbirine bağlı olma” halinden ilham alınarak 2021 Haziran’da açılan ve güncellenerek devam eden “Kundura’nın Hafızası: Bir Fabrikaya Sığan Dünya” sergisi; gündelik hayat ile üretim faaliyetinin iç içe geçtiği Fabrika’da yaşananları seçili arşiv materyalleri ve sözlü tarih anlatılarıyla yeniden canlandırıyor. Ziyaretçilerini, 1800’lü yıllarda inşa edilmiş ve Sümerbank ayakkabılarının ahşap kalıplarının üretildiği Marangozhane binasında karşılayan sergi; döneme ait bilginin çeşitlenmesini, yerel bilgeliğin paylaşılarak gelecek modeller ve işbirliklerinin üretilmesini amaçlıyor.

Beykoz Kundura’nın tarihiyle dinamik bir ilişki kurabilmek ve bu miras alanının kültürel ve sosyal hayatını yeniden zenginleştirmek amacıyla çalışmalar yürüten Kundura Hafıza Arşiv ve Araştırma’nın yolculuğu 2015’te sözlü tarih çalışmalarıyla başladı. 2021 yılında dernek statüsü aldı ve aynı yıl ilk çalışması “Kundura’nın Hafızası: Bir Fabrikaya Sığan Dünya” adlı kalıcı sergi oldu. 2022 Ocak ayında başlattığı sanatçı programı Vardiya ile, sanatçılara arşivini açan Kundura Hafıza, Fabrika’dan ilhamla yarattığı çocuk atölyeleriyle de gelecek nesle tarih bilincini kazandırmaya devam ediyor. Bu kültür mirasının korunmasına yönelik, farklı disiplin ve yöntemleri kullanarak yaratıcı alanlar geliştiren Kundura Hafıza, sanatçı ve araştırmacılara yönelik programlar düzenlemeye ve 200’e yakın söyleşi, 1000’den fazla fotoğraf ve yüzlerce belge, ambalaj kâğıdı, gazete kupüründen oluşan arşivini de güncelleyerek geliştirmeye devam ediyor.

6 Kasım Pazar günü saat 14.30’da ücretsiz gerçekleşecek tura katılmak için buradaki formu doldurulabilir.

Ayrıntılı bilgi ve bilet için: beykozkundura.com


Zerrin Özgür
Üsküdar Kız Lisesi’ni, ardından İstanbul Teknik Üniversitesi Mimarlık Bölümü’nü bitirdi ve yüksek lisansını yine bu alanda tamamladı. Yüksek mimar olarak çalışma hayatına başlayan Özgür, Yapı Kredi Bankası İnşaat Emlak Bölüm Başkanlığı’nda mimar olarak çalıştı. Babası Alparslan Özgür, 1964’te memur olarak başladığı Sümerbank Beykoz Deri ve Kundura Fabrikası’nda müdürlüğe yükselerek 1985’te emekli oldu. Zerrin Özgür, babasıyla anılarından yola çıkarak Fabrika’nın lojman ve sosyal hayatını anlatacak. 

Saadet Barlas
Gazi Üniversitesi Çocuk Gelişimi bölümü mezunudur. Çocuk gelişimi ile ilgili Columbia Üniversitesi’nden de eğitim almıştır. Koç Lisesi’nden emekli olan Barlas, Koç Müzesi’nin kuruluş ekibinde yer almıştır. Halen pek çok okula okul öncesi eğitimi alanında danışmanlık yapmaktadır. Babası Ali Gürsu, 1940-1970 yılları arasında Sümerbank Beykoz Deri ve Kundura Fabrikası’nda Su ve Isıtma Teknisyenliği yapmıştır. Babasının yanı sıra, kayınpederi, teyzeleri, dayıları ve enişteleri de Fabrika’da çalışmış olan Saadet Barlas, çalışanların çocuklarına özel açılan kreşte de staj yapmıştır. Saadet Barlas, babası ve akrabalarıyla anılarından yola çıkarak, Fabrika’nın kreşini ve sosyal hayatını anlatacak.