(İstanbulSMD) 20. Yaşını Pera Palas’ta Kutladı!

İstanbul Serbest Mimarlar Derneği (İstanbulSMD), yirminci yılını 25 Ekim’de Pera Palas’ta düzenlenen gecede kutladı. Gecede ayrıca VitrA desteğiyle gerçekleştirilen Ustalara Saygı belgesel dizisinin tanıtımı yapıldı.

İstanbulSMD 20. Yıl Gecesi, derneğin kuruluşundan bu yana geçen yirmi yılda dönüşümünü ve “Dün, Bugün, Yarın” temasıyla oluşturulan İstanbulSMD 20. Yıl programının yer aldığı bir video gösterimi ile başladı.  Sunuculuğunu Ceylan Saner’in yaptığı gece 10. Dönem Yönetim Kurulu Başkanı Durmuş Dilekci’nin açılış konuşmasıyla devam etti. Dilekci konuşmasında yönetim kurulu olarak İstanbulSMD’nin 20. yaşında daha  kapsayıcı ve sürdürülebilir bir yapıya kavuşturmak için çabaladıklarını belirtti ve mimarlık kültürüne ilişkin hazırlanan projelerle, kültür ortamını, yapı sektörünün tüm aktörlerini, farklı kuşakları buluşturmayı, nitelikli bir etkileşim, tartışma ortamı ve arşiv oluşturmayı hedeflediklerini ekledi. 

10. Dönem Yönetim Kurulu Başkanı Durmuş Dilekci

Dilekci’nin konuşmasının ardından İstanbulSMD 20. Yıl Projeleri kapsamında VitrA desteğiyle gerçekleştirilen Ustalara Saygı belgesel dizisinin tanımına yer verildi. Video gösterimi ile başlayan tanıtım projenin yaratıcısı Banu Uçak’ın proje sürecine dair konuşmasıyla devam etti. Uçak konuşmasında Türkiye’de serbest mimarlık pratiğinin bu güne gelmesinde katkı koymuş ‘’usta’’ mimarlara ve mimarlık pratiklerine odaklanan belgesel dizisinin Türkiye mimarlığının yakın tarihine ilişkin tanıklıklar, mimarlık üretmeye ilişkin farklı yaklaşımlar, yapılı çevre ve kent kültürü gibi değerler ve değişimin kendisinin ele alındığını belirtti ve belgesel dizisinin Yaşar Marulyalı, Levent Aksüt, Doğan Tekeli, Doğan Hasol, Hayzuran Hasol, Cafer Bozkurt, Ertun Hızıroğlu, Erkut Şahinbaş ve Ersen Gürsel’i konu alan ilk yedi bölümünün Vbenzeri.com ve İstanbul Serbest Mimarlar Derneği YouTube kanallarından erişime açıldığını duyurdu.

20. Yıl Gecesi’nde, İstanbulSMD Onur Ödülü’yle bu yıla özel olarak mimarlık kültürünün gelişimine katkıda bulunan kişi ve kurumlara verilen İstanbulSMD 20. Yıl Özel Ödülleri sahiplerini buldu. Ödül töreni aralarında Deniz Ova, Saadet Özen, Bahar Türkay, Banu Uçak ve Doç. Dr. Funda Uz’un da bulunduğu seçici kurul üyelerinden Prof. Dr. Arzu Erdem’in konuşmasıyla başladı. Ödül sahiplerinin mimarlığa özveri ve süreklilik içeren bir çaba ile destek sağlayan ve üretimleri/etkinlikleri ile mimarlık disiplinini sadece profesyoneller için değil genç mimar adayları ve mimarlık akademisyenleri için de daha değerli kılan isimleri içerdiğini belirten Erdem, kadınlardan oluşan bir kurulu kurma cesareti ve nezaketi için İstanbul Serbest Mimarlar Derneği yönetimine teşekkür etti.

Arzu Erdem’in konuşmasının ardından İstanbulSMD 20. Yıl Özel Ödülü seçici kurulunun gerekçeleri Ceylan Saner tarafından izleyicilerle paylaşılırken ödüller İstanbulSMD Yönetim Kurulu tarafından sahiplerine takdim edildi. Pelin Derviş, Esen Karol, Ömer Madra, İKSV ve Salt eşdeğer ödüllere layık görülen kişi ve kurumlar arasında yer aldı.

2012 yılından bu yana verilen İstanbulSMD Mimarlığa Katkı Ödülleri bu sene İstanbulSMD Onur Ödülü adıyla verildi. İstanbulSMD Onur Ödülü’nün sahipleri Hayzuran Hasol ve Cafer Bozkurt’a ödülleri Durmuş Dilekci tarafından takdim edildi.


İstanbulSMD
İstanbul Serbest Mimarlar Derneği (İstanbulSMD), Temmuz 2002 tarihinde ülkemizdeki mimarlık kültürüne katkı sunmak, mimarlık mesleğinin toplumdaki saygınlığını ve etkinliğini artırmak, kentsel planlama kararlarının/kente müdahalenin topluma karşı sorumluluk anlayışı ile yapılmasını sağlamak ve yapılı çevrenin niteliğini yükseltmek amacıyla kurulmuştur. | https://www.ismd.org.tr/

Instagram: https://www.instagram.com/istanbulsmd
Twitter: https://twitter.com/Istanbul_SMD
Facebook: https://www.facebook.com/IstanbulSMD
Linkedin: https://www.linkedin.com/company/istanbul-serbest-mimarlar-derneği