(Arup) “Konak-Kemeraltı ve Çevresi Aydınlatma Masterplanı” ile LUCI Ödülü’nü Aldı!

Arup tarafından İzmir Büyükşehir Belediyesi için hazırlanan Konak-Kemeraltı ve Çevresi Aydınlatma Masterplanı, Uluslararası Şehir Aydınlatma Birliği’nin (LUCI) düzenlediği “Şehirler ve Aydınlatma Ödülleri”nde birincilik ödülüne layık görüldü.

Arup‘un İzmir’in Konak-Kemeraltı semti için geliştirdiği Aydınlatma Master Planı, “Şehirler ve Aydınlatma Ödülleri”nin (Cities&Lighting Awards) bu yılki kazananı oldu. Kentsel aydınlatma konusunda uluslararası bir şehirler ağı olan Uluslararası Şehir Aydınlatma Birliği’nin (LUCI) 20. yıl dönümünü kutlayan ödül töreni 21 Ekim 2022’de Güney Kore’nin Busan şehrinde gerçekleşti.

Şehirler ve yerel yönetimler için tasarlanan LUCI Şehirler ve Aydınlatma Ödülleri, kentsel aydınlatmanın çok disiplinli doğasını yansıtan, ekonomik, sosyal ve kültürel kalkınma üzerinde olumlu bir etki gösteren kentsel aydınlatma projelerini ödüllendiriyor. İki yılda bir düzenlenen törende kazanan projeler, uluslararası şehrin sürdürülebilirliğini ve genel yaşam kalitesini iyileştiren kentsel aydınlatma müdahalelerini sergiliyor.

“Işıkla Diyalog” kurmak isteyen Konak-Kemeraltı aydınlatma kentsel tasarım konsepti, Arup‘un Aydınlatma Tasarım Ekibi tarafından, sürdürülebilirliğin genellikle daha az gündemde olan sosyal yönünü vurgulamak için bütünsel bir bakış açısı benimseyerek geliştirildi. Plan, Kemeraltı ve çevresinin canlı bir tarihi şehir merkezine dönüştürülmesinde temel bir adım sunuyor.

Konak-Kemeraltı Aydınlatma Master Planı, tipik olarak kırılgan bir kullanıcı grubu olan çocukların günlük kentsel yaşama katılımını kutlamak ve müdahaleye eğlenceli bir katman eklemek için tasarlandı. Arup‘un tasarım konseptinde aydınlatma, yalnızca teknik bir konu değil, aynı zamanda günümüzde şehirlerin karşı karşıya olduğu en acil sosyal sorunlardan bazılarının ele alınmasına katkıda bulunabilen kentsel dönüşümün aktif bir katalizörü olarak ele alınmış.

Arup‘un Türkiye’deki Aydınlatma Tasarım Ekibi’nin Lideri Şebnem Gemalmaz, İzmir’in Konak-Kemeraltı Bölgesi’nin ticari ve konut alanlarıyla her zaman kozmopolit bir merkez olduğuna dikkat çekerek “Kemeraltı Bölgesi, Suriyeli ve Afrikalı mültecilere, çeşitli uzak bölgelerden gelen Türk ailelere ve haklarından mahrum bırakılmış diğer yerel topluluklara ev sahipliği yapan çok kültürlü güçlü bir topluluğa ve dinamik bir sosyal dokuya sahip. Çocuklar için oyun dili dışında yaygın olarak konuşulan bir dil olmadığından, sokaklar gündüzleri çocuklar için oyun alanı, kadınlar ve diğer sakinler için toplanma noktalarıdır”  diye konuştu.

Kemeraltı Aydınlatma Master Planı, bu farklı gruplardan oluşan toplulukta ışık aracılığıyla diyalog yaratarak mahalle için ayrı bir kimlik ve aidiyet duygusu oluşturmayı ve çocukların kamusal alanlarda daha çok oyun oynamasını sağlamayı hedefliyor. Tasarım konsepti, sosyal dayanıklılık ve katılımın ötesinde, geleneksel ışık kaynaklarını LED’lerle değiştirerek ve otomatik akıllı kontrol sistemi kullanarak %50’den fazla enerji tasarrufu ve karbon emisyonlarını yarıya indirerek çevresel sürdürülebilirlik cephesinde de katkı sağlıyor.      


Arup
1946 yılında Ove Arup tarafından kurulan ve dünya çapında 33 ülkede 89 ofiste faaliyet gösteren Arup, çok-disiplinli mühendislik ve konusunda uzman teknik danışmanlık hizmeti sunan uluslararası bir firmadır.

16.000’den fazla plancı, tasarımcı, mühendis ve danışmandan oluşan ekibi ile Arup; mimari, şehir planlama, ekonomi, sosyoloji ve sürdürülebilirlik gibi çeşitli disiplinlere dayanarak mekanların işleyişine geniş ve derin bir anlayış getiriyor. Bu farklı bakış açıları, akıllı şehirlerdeki çalışmaları etkileyerek o yerin fiziksel, mekansal, sosyoekonomik ve ticari potansiyelleri açısından dijital teknoloji fırsatlarını keşfetmeye yardımcı oluyor.

1990 yılında İstanbul’da yerel ofisini kuran Arup, 1982 yılından beri ülkede etkin bir şekilde çalışmalarını yürütüyor. 200’den fazla kalifiye mühendis, deneyimli danışman ve yetenekli mimarlardan oluşan ekibiyle “Bütüncül Tasarım” anlayışını sunmaya devam ediyor.

Arup’un Türkiye’de katkıda bulunduğu dikkat çeken yapılar arasında Ford Otosan Araştırma ve Geliştirme Merkezi’nden Konya Tropikal Kelebek Bahçesi’ne, İstanbul Modern’den Marmaray Tüp Geçidi’ne, TransAvrupa Otoyolu’ndan İleri Teknoloji Endüstri Parkı ve havaalanına kadar, teknik mükemmellik ve yaratıcı çözümlerle tamamlanmış sayısız proje bulunuyor.

C40 İstanbul İklim Değişikliği Eylem Planı, Ankara Yeşil Şehir Eylem Planı, Adana ve Manisa Sürdürülebilir Enerji ve İklim Eylem Planı gibi birçok iklim eylem planı projesinin desteklenmesi ve geliştirilmesinde dünya çapındaki deneyimlerinden yola çıkarak belediyelere destek oluyor.