Hüseyin Çağlayan “Souffleur” Sergisiyle (Sakıp Sabancı Müzesi)nde!

Sabancı Üniversitesi Sakıp Sabancı Müzesi, Pilevneli iş birliğiyle Hüseyin Çağlayan’ın “Souffleur” başlıklı sergisine 8 Ocak 2023 tarihine kadar ev sahipliği yapıyor. Yeni medya aracılığıyla beden ve modern antropolojiye odaklanan sergide; üç eser serisi ve bir video enstalasyonu yer alıyor.


“Souffleur”
Sergi

Sanatçı: Hüseyin Çağlayan
Tarih: 16 Eylül 2022 – 8 Ocak 2023
Yer: Sakıp Sabancı Müzesi


“Souffleur” isimli sergide yer alan üç eser serisi; popüler kültürde sıkça rastlanan ve eleştirilen “özenme” kavramından esinlenen Pre-tension (Özenme); günden güne artan “dijital soyutlanmayı” protesto eden Fake Celebrations (Sahte Kutlamalar) ve tarihte Batı tarafından sömürgeleştirilmiş etnik grupların dans ve bedensel hareketlerini konu alan Post-Colonial Body’yi (Sömürgecilik Sonrası Beden) başlıkları altında temsil ediliyor. Sanatçıya göre enstalasyonlarda yer alan her obje, bahsedilen konularda boşlukları doldurarak “suflör” görevi görüyor.

Sergide yer alan ve Hüseyin Çağlayan’ın tasarlayıp yönettiği Gravity Fatigue (Yerçekimi Yorgunluğu) adlı performansın filmi ise, sanatçının ilgi alanları olan kimlik, bedensizlik, göç ve metamorfoz gibi bir çok konuyu içeriyor. Çağlayan sadece modada değil, mimari, felsefe, bilim, tarih, antropoloji, biyoloji ve teknolojiden esinlenen; çağdaş sanatın ve modanın önde gelen temsilcilerinden biri. İki yıl üst üste Yılın İngiliz Tasarımcısı ödülünü kazanan Çağlayan, 2006’da Britanya İmparatorluğu Şövalyelik Nişanıyla ödüllendirildi. Londra Tasarım Madalyası sahibi sanatçı, aynı zamanda Royal Society of Arts (RSA- Kraliyet Sanat Birliği) tarafından aldığı Kraliyet Tasarımcısı gibi bir çok ödül ve unvanların da sahibi.

Hüseyin Çağlayan, moda koleksiyonlarının yanı sıra enstalasyonlar yapıyor, kısa filmler yönetiyor, sahne performansları gerçekleştiriyor ve sahne sanatları için kostümler tasarlıyor. Moda tasarımlarında konsept ve uygulama, felsefe ve giyilebilirlik, teatrallik ve tekniği kullanılıyor ve eşit olarak dengeleniyor.

2005 yılında 51. Venedik Bienali’nde Türkiye pavyonunda sergilenen Tilda Swinton’ın da yer aldığı video çalışması “Absent Presence”, Çağlayan’ın coğrafi çevre ve DNA yapısı arasındaki ilişkiyi irdeleyen bir kısa film çalışması. İlk gençlik yıllarının Kıbrıs ve Birleşik Krallık gibi iki farklı kültür arasında geçmesi nedeniyle kültürel kimlik, ulus-devletler, yer değiştirme, yerinden olma ve bedensizleşme kavramları Çağlayan’ın çalışmalarında sıkça karşımıza çıkıyor.

Sakıp Sabancı Müzesi ve Pilevneli iş birliğiyle gerçekleşen sergi, Sakıp Sabancı Müzesi’nde galeri -2’de ziyaret edilebilir.