TEPTA’nın Yıl Boyunca Devam Eden 30.Yıl Kutlamalarında İkinci Durak: “Işık, Gölgemiz ve Biz” 

 TEPTA, 30. Yıl etkinlikleri kapsamında Kurşunlu Han’da 40 kişilik bir mimar grubunu ağırladı.

TEPTA Aydınlatma, ilkini SAHA Stüdyo’da yüz yüze gerçekleştirdiği 30. yıl buluşmalarının ikincisini, Kurşunlu Han’da ve ArtHan Gallery’de özel olarak tasarlanmış bir deneyim etkinliği ile devam ettirdi.

Konuklar, “İnsanın Işığı” teması ile hazırlanan bu özel akşamda Han’da çalışmalarını sürdüren 12 atölyeyi ziyaret etti ve burada çalışmalarını sürdüren, sanatçı, girişimci ve zanaatkarlarla tanıştı. Daha sonra ArtHan Gallery’nin üst katında hazırlanan söyleşi mekanında, yazar ve akademisyen Serhan Ada tarafından bu mekana ve etkinliğe özel olarak hazırlanan söyleşi dinlendi. 

Mimar Sinan tarafından şehre ticaret için gelenlerin konakladığı kervansaray olarak dönüştürülen, günümüzde bugün pek çok farklı ürünün ticaretini yapan esnafın yanında, bir dizi yaratıcı isme ve bir sanat galerisine ev sahipliği yapmakta olan Rüstem Paşa Kervansarayı, nam-ı diğer Kurşunlu Han’ın tarihi 16. yüzyıla dayanıyor.

TEPTA’nın sıra dışı tasarımları ile bilinen Karman markasının geçmiş zamandaki kandil ışıklarından ilham alan Black Out lambaderinin ışığıyla karşılanan davetliler, ışığın ve hanın tarihinin yanında, karanlık ve aydınlık kavramlarını sorguladıkları söyleşiye büyük ilgi gösterdiler.

Hanın eski merdivenleri, Roger Pradier markasının tekerlekleri sayesinde istenilen yere sürülebilen Equix yer lambalarının ışığında güvenli hale geldi.Catellani&Smith markasının renkli dokulu cam küreler ile iç mekan konforunu dış mekana taşıyan Medousê yer lambaları, handaki boş bir odaya sanatsal bir enstalasyon olarak konumlandı. 

Linea Light Group markasının taş görüntüsü ile hanın bir parçası gibi gözüken Oh! Mars ve yine Karman markasının sazlık görünümlü Don’t Touch, Karim Rashid’in Martinelli Luce markası için tasarladığı taş dokulu Cyborg, tümüyle karanlık bırakılan han koridorlarında konuklara kılavuzluk etti.

Etkinlik mekanı olan ArtHan Gallery‘de ise, endüstriyel metal tasarımları ile handaki hırdavat atölyelerindeki işçiliğe dikkat çeken IL Fanale markasının Armada lambaderi, Diesel Living with Lodes markasından Pipe isimli lambader ve Forestier markasının Antenna yer lambaları konukları karşıladı. 

Konuşmasını olabildiğince karanlıkta gerçekleştirmeyi tercih eden İstanbul Bilgi Üniversitesi Sanat ve Kültür Yönetimi öğretim üyesi Serhan Ada’nın konumlandığı alana yerleştirilen Stilnovo ve Italamp’in masa lambaları söyleşiye ışık tuttu. 

Kurşunlu Han‘da konumlanan Hillde; Kintsugi ve müzik tarihi, Ahşap Atölyesi, Natali’nin vitray atölyesi, Serkan Uzel’in Isparta’daki kadın girişimcilere destek sağlayan gül suyu markası Rosanate; Doğan Ergen metal imalat atölyesi, Candan Arıcı heykel atölyesi, Nilhan Sesalan heykel atölyesi, By Old Hand; el aletleri restorasyon ve yapım atölyesi, Onikiotuzdört; cam atölyesi ve seramik atölyeleri konukların ziyaret edilen ve TEPTA’nın “İnsanın Işığı” temasına ilham veren yerler oldu. Bu handaki üreten insanların; sanatçıların, tasarımcıların, zanaatkarları davetli konuklarla buluşturmak TEPTA’nın tasarladığı bir deneyim olarak böylece hayata geçmiş oldu.

Serhan Ada

Serhan Ada, konuşmasına, bugün giriş tabelasından ismi silinmiş olsa da neden Rüstem Paşa isminin kullanılmaya devam edilmesi gerektiği açıklayarak başladı. Konuşmasını din, mitoloji, etimoloji, tarih, mimari, sanat ve sanat tarihi çerçevesinde, Nur suresinden Lucifer’e, Tiresias’tan Lady Godiva’ya, Helios’tan Diderot’a, Japon mimarisinden Mevlana’ya, karanlıkçılıktan Heidegger’e hikayeler ile sürdüren Ada, davetlilere körlük ve görme duyusuna diğer duyulardan farklı olarak bahşedilen önem vurgusuyla aydınlıkla karanlık, ışıkla gölge arasında kalma durumunu düşündürdü. Etkinlik, davetlilerin liminal olma halini sorgulatan söyleşinin ardından, mekanı farklı şekilde duyumsayıp değerlendirebildikleri birebir sohbetler ile sonlandı.

TEPTA’nın ışık, mekan ve sanat temalı söyleşisi ile başlayıp, felsefe konusundaki bu söyleşi ile devam eden 30.yıl buluşmaları, tarih ve mimarlık gibi farklı konularda, farklı mekanlarda, farklı konuklar ile devam edecek. 

TEPTA’nın etkinlikleri hakkında bilgi almak ve duyurulardan haberdar olarak katılmak için web sitesi üzerinden e-bültene kayıt olunabilir; FacebookInstagramLinkedin sosyal medya hesapları takip edilebilir.


Serhan Ada
İzmir’de doğdu. İstanbul ve Ayvalık’da yaşıyor. 

Üç şiir: Dökmeden Sayılan Zaman (Everest, 2020), Üç Fiiller Kitabı (YKY, 2012) ve İlân-ı Şiir (YKY, 1995) ve bir de deneme: Geçen Yüzyılın Ortasında Çocukluk Nesneleri, Everest, 2019) kitabı var var. Çeviri kitapları arasında ise, Etel Adnan’ın şiirleri Arap Kıyameti (Metis, 2012), Etel Adnan (sekiz kitaplık derleme, Everest, 2021) ile Franco “Bifo” Berardi, Sonun Fenomenolojisi (Everest, 2021) bulunuyor. 

Ada, İstanbul Bilgi Üniversitesi, Sanat ve Kültür Yönetimi öğretim üyesi. Kültür politikası, sanat kuramı ve eleştirisi üzerine yayınları var. Türkçe ve İngilizce yayımlanan Kültür Politikası Yıllık’ın Genel Yayın Yönetmeni.

Rüstem Paşa Kervansarayı “Kurşunlu Han” ve ArtHan Gallery
Rüstem Paşa Kervansarayı “Kurşunlu Han”, 500 yıldır değişime tanıklık edip ev sahipliği yapmaya devam ediyor. Yüzyıllar içinde ilk St. Michele katedrali, sonrasında kervansaray olarak hizmet vermiş olan mekân günümüzde ticaret erbabı, üretim atölyeleri ve farklı disiplinlerde yapıtlar veren sanatçıların yanı sıra zanaatkârları, tasarımcıları, mimarları da aynı çatı altında toplamakta. Kurşunlu Han, zengin geçmişini bugünün işleri ile harmanlayıp toz tutmaya devam ediyor. 

Han sakinleri Serkan Uzel ve Doğan Ergen girişimleri ile kurulan ArtHan Gallery, Kurşunlu Han’ın dokusuyla günümüzün sanat eserlerini harmanlayıp izleyiciye ve sanatçıya eşsiz bir deneyim yaşatmayı amaçlıyor.

TEPTA Aydınlatma
1991’den bu yana mimarlara, tasarımcılara, elektrik mühendislerine ve son kullanıcılara ışık alanında hizmet sunan bir çözüm ortağıdır. TEPTA Aydınlatma hizmetleri, küçük veya geniş ölçekli projelendirme ve “doğru” aydınlatma danışmanlığından, önde gelen aydınlatma markalarının ürünlerinin satışına, süpervizyon ve denetim hizmetlerine, satış sonrası bakım servislerine kadar yaygındır. TEPTA, çalışmalarında başarıyı, mimarlardan, pazarlama uzmanlarından ve teknik ekipten oluşan deneyimli kadrosu ile sağlar.

TEPTA böylesine geniş bir ürün ve hizmet yelpazesini 30 yıldır temsilcisi olduğu iGuzzini’nin yanı sıra alanında önde gelen 30’dan fazla Avrupa merkezli şirketin Türkiye temsilcisi olarak gerçekleştirmektedir. Tasarım ve kaliteleriyle öne çıkan bu markalardan bazıları, Simes, Leucos, Lodes, Roger Pradier, Lasvit, Brand van Egmond, Catellani and Smith, Cini and Nils, Kundalini, Aqua Creations, Linea Light Group, ilFanale, Torremato, Bover, Neri, Forestier, Diesel Living for Lodes, Martinelli Luce ve Terzani olarak sayılabilir. 100.000’in üzerinde ürün çeşidine sahip olan TEPTA Aydınlatma’nın Levent’teki 4 katlı mağazasında bu yelpazenin küçük ama çarpıcı bir bölümü sergilenmektedir. TEPTA ayrıca yerel tasarımın da destekçisi olarak mağazasında yerel aydınlatma tasarımcılarının son tasarımlarını sunmaktadır.

Bütün bunların yanında TEPTA sunduğu hizmetler arasında özel üretim ürünler de bulunmaktadır. Projelerin bütünlüğünün öncelikli olduğu durumlarda, mimarların, tasarımcıların, elektrik mühendislerinin ve son kullanıcıların özel istekleri doğrultusunda teknik, estetik ve ekonomi üçgeninin birleştiği en uygun noktayı, gerçekleştirdiği üst kalitedeki üretimlerde sağlayan TEPTA, bu özelliği ile gerek yurt içinde gerekse yurt dışında iyi, hızlı ve güvenilir bir çözüm ortağıdır.

Bugüne dek gerek yurt içinde gerekse yurt dışında pek çok projeye imza atmış olan TEPTA’nın önde gelen projelerinin arasında Dolmabahçe Sarayı Saltanat Kapısı, Bakü Haydar Aliyev Müzesi ve Haydar Aliyev Parkı, İzmir Adnan Menderes ve İstanbul Atatürk Havalimanları, Amerikan Konsolosluğu, Van Kalesi, IKSV, ARTER, SSM, The Seed, İznik Vakfı, Acıbadem ve Liv Hastaneleri, İzmit ve Kayseri saat kuleleri, Edirne Muradiye ve Selimiye Camileri, Azerbaycan Şemkir Kilisesi, Şırnak Kırmızı Medrese gibi ilgi çekici işler de bulunuyor. TEPTA kuruluşundan bu yana İstanbul Modern Sanat Müzesi’nin aydınlatma sponsorluğunu üstleniyor; kültür ve sanat projelerine aralıksız olarak desteğini sürdürüyor. 2019 yılında açılan Arter Müzesi’nin dış mekân aydınlatmalarının yanında, Eskişehir’de Kengo Kuma imzası ile hayata geçen OMM Odunpazarı Modern Müze’nin tüm aydınlatması da TEPTA tarafından gerçekleştirildi.

Türkiye’nin sanat gündemini yakından takip eden ve sanat alanında doğru aydınlatmanın yaygınlaşmasına öncülük eden TEPTA, iki kez Venedik Bienali, Mimarlık sergilerini aydınlatmasının yanında, İstanbul Bienali ile eş zamanlı olarak açılan Abdülmecit Efendi Köşkü sergilerini, dönemsel olarak Contemporary İstanbul’daki ve özel galerilerde açılan sayısız serginin aydınlatmasını üstlenmektedir.

TEPTA’nın, yurt dışı çalışmaları Amerika Birleşik Devletleri, Rusya, Azerbaycan, Kazakistan, Romanya, Libya, Suudi Arabistan gibi ülkeleri kapsamaktadır. | www.tepta.com