Gökhan Avcıoğlu ve çalışma arkadaşlarının kişisel anıları, notları, soruları, eskizleri, tasarımları ile mimarlık pratiğinin belirli bir zaman dilimindeki çabalarını nasıl açıkladıklarını içeren “Less or More”; hem çalışmalarının envanterlerini çıkarmayı, hem de zamanın mimarlığını ilgilendiren önemli sorunlar hakkında farkındalık yaratmayı amaçlıyor.
“Less or More”*
Editör: GAD Foundation
Çeviri: Emin Mahir Balcıoğlu, Özlem Karakuş, Olcay Yıldızgördü
Dil: İngilizce, Türkçe
Çıkış Tarihi: 2022
Sayfa Sayısı: 575
Kitap, sadece GAD‘ın (Global Architectural Development) çalışmalarını değil, aynı zamanda mimari tasarım ile ilgili dünya genelindeki sayısız verileri, anlatıları, tarihi ve dönüm noktalarını sunmaktadır. Bu kitapta yer alan, mimarlık dışındaki dünyaya işaret eden tanıtım kutucukları, tasarım pratiğiyle ilgilenenlerin bu tür konularda da bilgi sahibi olması için tasarlanmıştır.
Kitapta yer alan yapı/yapılar deneysel, yapım aşamasında ya da inşa edilmiş olması fark etmeksizin okuyucunun mevcut düşüncelerini, bakış açılarını tartışabilecekleri örnekler olarak düşünülerek seçilmiştir.
Less or More, Gökhan Avcıoğlu ve çevresindeki yakın çalışma arkadaşları tarafından, çeşitli örnek ve varyasyonların çalışılmasıyla, aralarda çeşitli baskı örnekleri alınarak, beş yılı aşkın bir sürede, arşiv kaynakları değişik dönemlerde kullanılan çizim ve simülasyon metotları sürekli değişen ve gelişen dijital yöntemlerin dönemlerine uygun halleri ve İngilizce anlatım metinleri ile hazırlanarak sonlandırıldı. Kitabın Türkçe baskısı da, bu metinlerin tercüme edilmesiyle oluşturuldu. Çevirisi gerekmeyen metinler ve kelimeler (şimdilik) kendi dilinde bırakıldı. Uluslararası kullanıcılar için çevirme fırsatı doğdukça, GAD Foundation bu çalışmaya başka dillerde de devam edecek.
Kitabın Tanıtım Metninden:
“Doğanın hareketlerinden, vahşi hayvanların, başka kavimlerin saldırılarından korunma, sığınma içgüdüsünden, biriktirme, toplama, depolama, üretme ve başka insani anlamlar ekleme üzerine, mimarlığın yapıla yapıla bir öncekine örnek olarak anonimleşmiş ya da kişiselleştirilmiş gelişimi bir önceki yüzyılda Mies Van der Rohe tarafından ‘Less is More’ olarak tariflendi. 20. yüzyılın başlarında bir çok binanın yapım ülküsü için kullanıldı.
Robert Venturi bu deyimi, ideolojik ama içi de yeterince doldurulmamış örneklerin sıkıcılığını da göz önünde bulundurarak ‘Less is Bore’ olarak ironikleştirdi. Ancak ‘bore’ olana karşı aradığı cevaplar, bu değiştirilmiş deyimi bayraklaştıran mimarlar tarafından yeterince doyurucu olmaktan uzak olduğundan eleştirmenler tarafından bir ‘decade’ sonra cepheci tiyatral dekoratif damgasını yedi.
Yakın bir zamanda Bjarke Ingels (BIG) ‘Yes is More’ deyimiyle eğlenceli fakat bir ofisin bakış açısını geçmeyen, mimari ‘gimmick’, esprili içerikli projelerle bezeli monografilerini yayınladı.
Bize göre bir bina, ‘less’ veya ‘more’ olup olmadığı ikileminden ziyade bu kitapta açıkladığımız fikirlerden damıtılmış özellikler dikkate alınarak tasarlanıp inşa edilmesinde varlığını sürdürür. Bu nedenle, bu kitabın adı mimari soyutlamanın az ya da çok olmasının ötesinde, özellikle anlam ve dayanıklılık üzerine dikkat çekmek amacıyla ‘Less or More’ olarak belirlendi.”