Koç Üniversitesi Anadolu Medeniyetleri Araştırma Merkezi (ANAMED), düzenlediği “Geçmiş ve Şimdinin Buluşması: Fotoğrafik Bir Keşif” sergisi ile sanatseverleri ağırlıyor. Sergide, Bruno Vandermeulen ve Danny Veys’in geniş format analog fotoğraf makinesiyle siyah-beyaz film üzerine oluşturduğu fotoğrafların yanı sıra Ömer M. Koç Koleksiyonu’ndan 19. yüzyıl fotoğraf ve albümler de yer alıyor.
“Geçmiş ve Şimdinin Buluşması: Fotoğrafik Bir Keşif”
Sergi
Küratör: Naz Uğurlu
Sanatçılar: Bruno Vandermeulen, Danny Veys
Tarih: 24 Şubat 2022 Çarşamba – 17 Ekim 2022 Pazartesi
Yer: ANAMED Galerisi, Beyoğlu, İstanbul
2012 yılından bu yana 22 farklı sergiye imza atan ANAMED sergilerinin 10. yıl dönümü kutlaması kapsamında gerçekleştirilen “Geçmiş ve Şimdinin Buluşması: Fotoğrafik Bir Keşif” sergisinde sanatçılar Bruno Vandermeulen ve Danny Veys; günümüzde Isparta, Burdur ve Antalya’nın bir kısmını kapsayan tarihi “Pisidya Bölgesi” ve çevresindeki “tarihi değiştirilmiş manzara” kavramına odaklanıyor.

Vehbi Koç Vakfı, Yapı Kredi Yayınları, KU Leuven, LUCA School of Arts ve Sagalassos Arkeolojik Araştırmaları Projesi katkılarıyla gerçekleştirilen sergide; Sagalassos Arkeolojik Araştırmaları Projesi Direktörü Jeroen Poblome metinleriyle tarihi çerçeveyi kurarken, Meşher Direktörü Bahattin Öztuncay da sanatçıların kullandığı deneysel çekim ve baskı tekniklerinin fotoğrafların bağlamına yerleşmesine yardımcı oluyor.
Sergi ile eş zamanlı yayınlanan “Kaplumbağa Geldi Bir Gün Tek Başına” (Yapı Kredi Yayınları, 2022) isimli fotoğraf kitabından yola çıkarak hazırlanan eserler, ANAMED’in 2013 yılında gerçekleştirdiği “Tarihi Hayallemek: Sagalassos Kazı Fotoğrafçılığının Arkeolojisi” isimli çalışması üzerine kuruluyor.

Sanatçılar Vandermeulen ve Veys, geçmişe gönderme yapıp ilk fotoğrafçılara saygılarını sunabilmek için eserlerini siyah-beyaz film üzerinde geniş formatlı analog alan kamerası kullanarak yaratıyor. Görüntü alma sürecini kasıtlı olarak yavaşlatarak “görüntü oluşturmaya” dönüştürüyorlar. Bu yaklaşım ise fotoğrafçıların “toprağı keşfeden kaplumbağalar” gibi doğru bakış açısını yavaşça arayarak belirli mekânlara gitmesine, onlarla iletişim kurmasına olanak tanıyor.

Kullanılan teknikler arasında albümin, tuz baskıları ve jelatin gümüş baskı gibi geleneksel metotların yanı sıra serigrafi, morötesi ve foto polimer baskıları bulunuyor. Özgün ve el yapımı eserlerden oluşan bu seçki, Ömer M. Koç Koleksiyonu’ndan 19. yüzyıl fotoğrafları ve albümleriyle bir arada sunuluyor. Bahattin Öztuncay’ın baskı tekniklerine dair açıklamalarından başlayarak Jeroen Poblome’un kitapta yer alan metinleri üzerinden tarihsel bir bağlam oluşturuluyor. Sanatçıların eserleri yaratış sürecinden esinlenen Judith Desmyttere’nin şiirinden alıntılar da ek bir katman olarak eserlere eşlik ediyor.

Sergi hakkında detaylı bilgi için ANAMED Galeri web sayfası ziyaret edilebilir.
Bruno Vandermeulen
Görsel sanatlar, fotoğrafçılık alanında yüksek lisans derecesi sahibi (LUCA School of Arts, Campus Sint-Lukas Brüksel, Belçika, 1995). 2002 Yılında KU Leuven’e katıldı ve halen KU Leuven Kütüphanelerinde Dijitalleştirme ve Dokümantasyon çalışmalarını yönetiyor.
Danny Veys
Görsel sanatlar, fotoğrafçılık alanında yüksek lisans derecesi sahibi (LUCA School of Arts, Campus Sint-Lukas Brüksel, Belçika, 1995). 2003 yılından bu yana LUCA Sanat Okulu’nda film temelli fotoğrafçılık dersleri veriyor.
Bruno Vandermeulen ve Danny Veys 2003 yılından beri Sagalassos Arkeolojik Araştırmalar Projesi’ne bağlı olarak çalışıyor. 2008 yılından bu yana Sagalassos ve çevresinde tarih ile manzara ilişkisi üzerinde çalışıyorlar.
ANAMED
Anadolu’nun geçmişi hakkındaki bilimsel araştırmaları desteklemek amacıyla 2005 yılında kurulan Anadolu Medeniyetleri Araştırma Merkezi (ANAMED), Vehbi Koç Vakfı bünyesindeki Koç Üniversitesi’ne bağlı bulunan uluslararası bir bilim, araştırma ve kültür kurumudur. Merkez, tarih öncesi çağlardan Osmanlı İmparatorluğu’nun sonuna kadar, Türkiye’nin tarihi, sanat tarihi, arkeolojisi ve diğer tüm ilgili disiplinlerin araştırılması ve desteklenmesinin yanı sıra kültür mirası yönetimiyle müzecilik çalışmalarının geliştirilmesi ve yaygınlaşması için bilimsel bir platform oluşturur.