(Akbank Sanat)’ta Yeni Sergi: “Seçilmiş Cehalet: Bilgi ve Bilmek İstemediğimiz Şeyler Üzerine”

Çağdaş sanat alanındaki çalışmalara ve sanatçılara desteğini sürdürmeye devam eden Akbank Sanat, 12 Şubat’a kadar “Seçilmiş Cehalet: Bilgi ve Bilmek İstemediğimiz Şeyler Üzerine” isimli sergiye ev sahipliği yapacak. 


“Seçilmiş Cehalet: Bilgi ve Bilmek İstemediğimiz Şeyler Üzerine”
Sergi

Küratör: Ekmel Ertan
Tarih: 7 Aralık 2021 Salı – 12 Şubat 2022 Cumartesi

Sanatçılar:
Morehshin Allahyari, Soheila Golestani, Mary Maggic, Jennifer Lyn Morone, Christoph Wachter & Mathias Jud, Pınar Yoldaş, Tansu Açık, Zeynep Direk, Pascal Gielen, Güven Güzeldere, Anıl K. Jain, Ömer Madra, Renata Salecl, Ebru Yetişkin

Katılım:
Herkese Açık, Ücretsiz
Yer: Akbank Sanat, Beyoğlu


Küratörlüğünü Ekmel Ertan’nın üstlendiği sergide; Morehshin Allahyari, Soheila Golestani, Mary Maggic, Jennifer Lyn Morone, Christoph Wachter & Mathias Jud, Pınar Yoldaş’ın eserlerinin yanı sıra Tansu Açık, Zeynep Direk, Pascal Gielen, Güven Güzeldere, Anıl K. Jain, Ömer Madra, Renata Salecl ve Ebru Yetişkin‘in çalışmaları yer alıyor.

Ekmel Ertan sergi ile ilgili değerlendirmelerini şöyle ifade ediyor:

“Her şeyi bilemeyeceğimizi biliyoruz. Bildiklerimizin bir kısmını farkında olmadan, kaçınılmaz olarak öğreniyoruz. Bilmediklerimizin bir kısmını bilmemeyi tercih ediyoruz. Bu durumda bildiklerimiz kadar bilmediklerimiz de seçimlerimize dair. Bilgi evrenimiz bilmeyi seçtiklerimiz kadar bilmemeyi seçtiklerimizden de oluşuyor. Cehaletimizi de kendi tercihlerimizle oluşturuyoruz. Neyi bilmek istemiyoruz, neden bilmemeyi seçiyoruz?
Bilgi ve bilmek istemediğimiz şeyler üzerine kurguladığımız bu sergi yedi sanat işi ile sekiz video-konuşmadan oluşuyor. Sergide yer alan sanat işleri ve video-konuşmalar geniş bir çerçevede bilginin doğasına, bilmemeyi seçtiğimiz konulara ve bu seçimin nedenlerine değiniyor.”

Sergi hakkında ayrıntılı bilgi edinmek için Akbank Sanat’ın web sayfasını ziyaret edebilir ya da sergi kataloğunu inceleyebilirsiniz.


Akbank Sanat
28 yıldır Türkiye’de çağdaş sanatın gelişimini destekleyen ve sanatın birçok farklı alanında uluslararası projelere yer veren Akbank Sanat, özellikle genç sanatçılara kendilerini geliştirebilmeleri için çeşitli imkanlar sunmaktadır. “Değişimin hiç bitmediği yer” olma misyonuyla yılda 700’ün üzerinde etkinlik gerçekleştirmekte olan Akbank Sanat sergilerden modern dans gösterilerine, caz konserlerinden seminerlere, söyleşilerden çocuk atölyelerine, film gösterimlerinden çocuk tiyatro gösterilerine uzanan geniş bir yelpazede birçok farklı etkinliğe ev sahipliği yapmaktadır.

Ekmel Ertan
Küratör, sanat yöneticisi, sanatçı ve eğitimcidir. Sanat ve teknoloji alanında araştırma, sanatsal üretim ve sergileme yapan, İstanbul’da kurulu amberPlatform /BİS Beden İşlemsel Sanatlar Derneğinin kurucu üyesi ve sanat yöneticisidir. 2007-2015 yılları arasında “amber Sanat ve Teknoloji Festivali”nin yöneticiliğini yapmıştır. Bağımsız küratör olarak Türkiye ve yurt dışında sanat ve teknoloji kesişiminde sergi ve etkinlikler düzenlemektedir. Ertan Amerika, Avrupa Ülkeleri ve Türkiye’de kendi sanatsal üretimini sergilemiştir. Ertan 2007’den bu yana sanat ve teknoloji bağlantılı birçok Avrupa Topluluğu destekli uluslararası projenin yerel koordinatörlüğü veya yöneticiliğini yapmaktadır.

Jennifer Lyn Morone
Jennifer Lyn Morone, teknoloji, ekonomi, politika ve kimlik ile ilgili insan deneyimine ve bu tür sistemlerden doğan ahlaki ve etik konulara odaklanan çok disiplinli bir görsel sanatçı, aktivist ve film yapımcısıdır. Sosyal adaleti ve geleceğin eşit dağılımını yaratmanın yollarını araştırırken, bunların gerçekleşmesini engelleyen tutarsızlıkları eleştirir.

Morehshin Allahyari 
Sanatçının çalışmaları, her gün karşılaştığımız siyasi, sosyal ve kültürel çelişkileri ele alır. Teknolojiyi nesneler üzerinde düşünmek için felsefi bir araç seti ve 21. yüzyılda kişisel ve kolektif yaşamlarımızı ve mücadelelerimizi belgelemek için şiirsel bir araç olarak görür. Aynı zamanda Morehshin, yazar/sanatçı Daniel Rourke ile işbirliği içinde The 3D Additivist Cookbook’un ortak yazarıdır.

Soheila Golestani
Kısa filmlerinden “Don’t Leave Me” Finlandiya 9108 Tampere Film Festivali’nden En İyi Film ödülünü aldı. Film Golestani’ye büyük başarı getirdi ve biri belgesel ve biri anlatı-animasyon olan iki kısa VR filmi daha yapmasına yardımcı oldu. Golestani ayrıca oyuncu, yönetmen ve oyun yazarı olarak tiyatroda güçlü bir varlığa sahiptir. 26. Fadjr Uluslararası Tiyatro Festivali’nde Uluslararası Bölümde en iyi kadın oyuncu ödülünü almıştır. İlk uzun metrajlı filmi “İki”nin yazarı ve yönetmenidir. Film Nashik Uluslararası Film Festivali’nde Altın Kamera (9102), İrlanda İpek Yolu Film Festivali’nde Jüri Özel Ödülü (9102) aldı.

Christoph Wachter ve Mathias Jud
Sanatsal çalışmaları, dijital iletişim sistemlerinin güç yapısını ve özgün ifade olanaklarını analiz eder. Birçok uluslararası ödüle layık görüldüler; Ars Electronica’yı iki kez kazandılar, Avrupa Konseyi tarafından ödüllendirildiler ve İsviçre Sanat Ödülü’nü kazandılar. 

Mary Maggic
Kültürel söylem, beden, toplumsal cinsiyet siyaseti ve ekolojik yabancılaşmalar kesişiminde çalışan, ikili toplumsal cinsiyet rollerinin dışında konumlanan (non-binary) bir sanatçıdır. Biyo-hackleme ve kamusal amatörlüğü eleştirel bir bakım/özen pratiği olarak kullanan Maggic, hormonların mikro-performativitesi üzerine araştırmalar yürütmekte olup moleküler düzeyde hormonların sömürgeleştirilmesini gizemsizleştirmek üzere iş birliğine dayalı çalışmalar yürütmektedir.

Renata Salecl
Slovenya, Ljubljana’daki Hukuk Fakültesi Kriminoloji Enstitüsü’nde baş araştırmacı ve Londra Üniversitesi Birkbeck Koleji Hukuk Fakültesi’nde profesör olan Renata Salecl, filozof ve sosyologtur. Sloven Bilim Akademisi üyesidir. Son kitabı A Passion for Ignorance: What we Choose not to Know and Why (Princeton, 2020) Timas tarafından Türkçe basıma hazırlanmaktadır. Önceki kitapları Kaygı Üzerine (On Anxiety) ve Seçmenin İkilemi (Tyranny of Choice) Metis tarafından yayımlanmıştır.

Ebru Yetişkin
İstanbul Teknik Üniversitesi İnsan ve Toplum Bilimleri Bölümü’nde ders veren Ebru Yetişkin, dijital kültür alanında uzman bir sosyolog, sanat eleştirmeni ve bağımsız küratördür. Ulusal ve uluslararası ölçekteki küratöryal araştırmaları arasında Kakofoni (2013), Bilinmeyen Kod (2014), Dalgalar (2015) sergileri ile x-change (2015) temalı Contemporary İstanbul – Plugin Yeni Medya Bölümü, Distopya Ses Sanatı Festivali / Berlin (2018) ve a’21 amber Network Festivali (2021) bulunuyor. Kamuoyunun tekno-bilimsel ve sanatsal çalışmalara angaje olmasına katkıda bulunmak amacıyla Bulaşan Bedenler: Ağ Siyaseti (2015-2016), Günümüz Sanatı // Bir Başka (2017-2018), Bilim, Teknoloji, Toplum Muhabbetleri (2018 – 2020) ve Günümüz Sanatı // Bir Muamma (2019 – 2020) başlıklı panel serileri düzenlemiştir.

Tansu Açık
Klasik filolog ve Eski Yunan Kültürü uzmanı olan Tansu Açık’ın, karşılaştırmalı edebiyat ve kültür tarihi ile imbilim başlıca ilgi ve çalışma alanlarıdır. Yüksek lisans tezini Aristoteles’de retorik kuramı üzerine, doktora tezini ise Yunan tragedyalarında koronun işlevi üzerine Ankara Üniversitesi Dil Tarih Coğrafya Fakültesinde yapan Açık, anabilim dalı başkanlığından emekliliğine kadar DTCF Yunan Dili ve Edebiyatı bölümünde görev almıştır. Atina İngiliz Arkeoloji Okulu’nda yatılı tam zamanlı öğrenci (1988-1989 ), Berkeley Üniversitesi Liberal Sanatların’ın Tarihsel Temelleri Fulbright araştırma projesinde araştırmacı (2008-2009 ve devamı 2014 yazı), AÜ yayınları yayın kurulu üyeliği yapan Açık, Ulus Baker’in Sanat ve Arzu seminerlerini kitaplaştırdı. 2006’da kuruluşundan beri Şirince Arkhe Projesinde ve Matematik Köyünde Eskiçağın felsefe, din, edebiyat ve mutfağı üzerine dersler vermektedir.

Güven Güzeldere
Güven Güzeldere, bilişsel bilimci ve zihin ve bilim felsefecisidir. Doktorasını Stanford Üniv.’de Felsefe ve Sembolik Sistemler alanında yaparken, XEROX Palo Alto Araştırma Merkezi’nin Akıllı Sistemler laboratuvarında araştırmacı olarak çalıştı. 1997’den bu yana önce Duke, ardından Harvard üniversitelerinde Felsefe, Psikoloji ve Bilişsel Nörobilim alanlarında öğretim üyesi olarak görev yaptı; ziyaretçi öğretim üyesi olarak Boğaziçi ve Viyana Üniversitelerinde ders verdi. Bilişsel bilimler, nörobilim, yapay zekâ ve felsefe alanlarında yayınlanmış pek çok makalesi ve derlenmiş kitabı var. 

Ömer Madra
Ömer Madra yazar, akademisyen, gazeteci ve radyo programcısıdır. AÜSBF’de 13 yıl Uluslararası Hukuk dalında öğretim üyeliği, İstanbul Bilgi Üniversitesi’nde Uluslararası İlişkiler dalında 16 yıl öğretim üyeliği (1996 – 2012) yapan Madra Milliyet, Güneş gazeteleri ve Şehir, Gergedan, Start, Spor, Arredamento/Dekorasyon dergilerinde (1982 – 1994) editörlük; Yeni Binyıl (1999-2000) ve Birgün (2001-2002) gazetelerinde köşe yazarlığı; kurucularından olduğu Açık Radyo’da 1995’ten bugüne radyo yayıncılığı yapmaktadır.

Pascal Gielen
Antwerp Sanat Araştırma Enstitüsü’nde (Anvers Üniversitesi – Belçika) kültür ve siyaset sosyolojisi profesörüdür ve burada Culture Commons Quest Office’i (CCQO) yönetmektedir. Gielen, Antennae – Arts in Society (Valiz) adlı uluslararası kitap dizisinin editörüdür. 2016’da Belçika’daki Flanders Bilimsel Araştırmalar Fonu tarafından üstün başarılı uluslararası bilimsel araştırmalar için verilen Odysseus ödülünün sahibi oldu. Kitapları Çince, İngilizce, Lehçe, Portekizce, Rusça, İspanyolca, Türkçe ve Ukraynaca’ya çevrildi. Araştırmaları yaratıcı emek, müşterekler, kent ve kültürel politikalara odaklanmaktadır.

Zeynep Direk
Zeynep Direk akademisyen, felsefeci, düşünür ve yazardır. 2014 yılından bu yana Koç Üniversitesi Felsefe Bölümü’nde profesör olarak çalışan Direk, Çağdaş Avrupa Felsefesi, Etik ve Feminist Felsefe alanlarında uzmanlaşmıştır. 

Anıl K. Jain
Anıl K. Jain, Friedrichshafen’deki (Almanya) Zeppelin Üniversitesi’nde, Anty-Efficiency Logics araştırma ağını koordine eden kıdemli bir bilim insanıdır. İlgi alanları arasında (diğerlerinin yanı sıra) sanayi (-sonrası) toplumların mevcut dönüşüm süreçleri, modernleşme ve küreselleşme, düşünümsellik (reflexivity), organizasyonel dönüşüm ve öğrenme, bilgi toplumu, zaman/mekân teorisi ve sosyal ağlar yer almaktadır.