Çocuklara Ekoloji Okuryazarlığı Kazandıracak BİTKİ YETİŞTİRME KİTİ

Müge Yeniada, Bitki Yetiştirme Kiti

İstanbul Bilgi Üniversitesi, Mimarlık Fakültesi, Endüstriyel Tasarım Bölümü mezunu Müge Yeniada, bitirme projesi kapsamında çekirdekten bitki yetiştirme kiti yaparak nostaljik fasulye deneyini günümüze uyarladı. Okul öncesi çağdaki çocuklara (4-7 yaş) yönelik tasarlanan proje çocukların ekolojik okuryazarlığının ve çocukla ebeveynin arasındaki ilişkinin verimli bir şekilde artırılmasını hedefliyor.

This slideshow requires JavaScript.

Kit ile ekolojik okuryazarlık artırılacak!

Müge Yeniada, birçok çocuk gelişimci ve anneyle yaptığı görüşmeler sonucunda hayata geçirdiği projesiyle okul öncesi çağdaki çocukların (4-7 yaş) ekolojik okuryazarlığını artırmayı hedefliyor. Bir çekirdekten bitki yetiştirmeyi sağlayan kitin içerisinde hedeflenen yaş grubu için ergonomik ve çekirdek toplama ve ekim süreçlerine uygun el aletleri ile tohumun ekilmesi ve saklanması için çeşitli ürünler yer alıyor. Ürünlerin malzemelerini ve üretim yöntemlerini doğaya zarar vermeyen ahşap, porselen ve geri dönüştürülmüş karton gibi malzemelerden tercih eden Yeniada, kendisi de sürecin en başından beri projesiyle paralel olarak çekirdekten domates yetiştiriyor.

This slideshow requires JavaScript.

Meyve/sebze atıkları toprağa kazandırılacak!

Proje kapsamında Bilgi Üniversitesi, Mimarlık Fakültesi’nden Prof. Dr. Özlem Er, Dr. Öğr. Üyesi Selin Gürdere Akdur, Refik Burak Atatür, Yetkin Yazıcı, Ar. Gör. Gizem Öz yürütücü olarak yer alırken Gözde Şekercioğlu ise mentor olarak yer alıyor. Projeyi hayata geçiren Yeniada kitin gerçekleştirmek istediği iki temel unsuru şöyle anlatıyor.

Müge Yeniada
Müge Yeniada

“… projem ile çocuk ve ebeveynin arasındaki ilişkiyi verimli bir şekilde arttırmayı ve tohumun potansiyeli ile meyve/sebze atıklarının toprağa geri dönüşümünü sağlamayı hedefliyorum. Projemin şu an çalışan bir prototipi var. Kendim de sürecin en başından beri projemle paralel olarak çekirdekten domates yetiştiriyorum. Bu süreçte tek yıllık bitkileri yetiştirmeyle ilgili her şeyi öğrendim diyebilirim. Çeşitli bitki yetiştiricileriyle görüştüm ve bir permakültür çiftliğini ziyaret etme imkânı buldum. Konunun uzmanlarından aklımdaki tüm sorulara yanıt bulduktan sonra kendi domateslerimi marketten aldığım domateslerin çekirdeklerinden yetiştirmeye başladım. Projemi geliştirerek sürdürülebilir faaliyetler olan (kompost yapma, organik boyama) gibi küçük setlere dönüştürmeyi planlıyorum. Ailelerin kendi ilgileri doğrultusunda seçeceği kitlerle, sürdürülebilirlik faaliyetlerini çocuklarıyla birlikte gerçekleştirmelerini istiyorum.”