İstanbul Mimarlık Festivali 2020 SONA Erdi!

The Circle ve Binat İletişim & Danışmanlık’ın ortaklığında, VitrA’nın ana sponsorluğunda düzenlenen İstanbul Mimarlık Festivali, 5-11 Aralık 2020 tarihleri arasında “Paradigma Kayması” temasıyla gerçekleşti.

Toplumun her kesiminden tasarıma ve mimarlığa meraklı, kentle ilgili diyalog üretmeye hevesli herkesi kapsayacak içerikler oluşturulmayı hedefleyen İstanbul Mimarlık Festivali’nin 7 gün boyunca devam eden programında 3 keynote konuşması, 9 panel, 13 sunum, 3 açık rota gezisi, 4 çocuk kuşağı etkinliği, 3 kampüs mikrofon oturumu ve 1 performans izleyicilerle buluştu. Ayrıca programa Açık Çağrı sonucu eklenen 12 farklı etkinlik içinde atölyeler, konuşmalar, oyunlar, geziler ve yayınlar gibi pek çok içerik üretildi.

İstanbul Mimarlık Festivali’nin toplam 48 farklı etkinlikten oluşan ve 150’nin üzerinde konuşmacının dahil olduğu programı, Türkiye’nin birçok farklı ilinden ve dünyada toplam 61 ülkeden 100.000’den fazla kişiye ulaştı. 3.000’den fazla kişinin biletli olarak izlediği festival boyunca gerçekleşen 11 atölye çalışmasına ise yaklaşık 200 kişi katıldı.

Festivalin 3 gününde “Paradigma Kayması” teması çerçevesinde kent-mimarlık odağında bir tartışma ve paylaşma platformu kurmak hedefiyle mikrofon, Kampüs Kuşağı kapsamında düzenlenen Açık Kürsü etkinliğinde öğrencilere bırakıldı. Açık Kürsü’ye katılan 8 ayrı öğrenci grubu, mimarlığa dair her türlü konuyu kürsüye getirerek; dert ettikleri konuları diğer öğrencilerle birlikte tartıştı ve seslerini kampüs dışına taşıdı.

MUBI ile Sinema Kuşağı

Festivalin Sinema Kuşağı kapsamında; MUBI koleksiyonunda bulunan kente ve mimariye dair 16 film mimarlık, kent ve film atölyesi Sinetopya’nın kurucusu, araştırmacı, mimar Işıl Baysan Serim’in danışmanlığında bir araya getirildi.

MUBI koleksiyonundaki filmleri mimarlık ve sinema kesişiminde, paradigma kayması teması üzerinden inceleyen Işıl Baysan Serim, Festival takipçileri için “Chris Marker”, “Avangart”, “Doğu-Batı”, “Yeryüzü İzleri”, “Kentler” ve “Göç” başlıkları altında derlenen 21 filmlik bir liste öneriyor. Bu filmlerin 16 tanesi “İstanbul Mimarlık Festivali: Mimarlık ve Sinema” seçkisine özel olarak 5 Ocak 2021 tarihine kadar MUBI’nin İstanbul Mimarlık Festivali sayfası üzerinden izlenebilecek. Film gösterimlerine ayrıca Festival sayfası üzerinden de erişmek mümkün: https://www.istanbulmimarlikfestivali.com/mubi

İstanbul Mimarlık Festivali Arşivi

Festival boyunca gerçekleşen etkinlikler, festival sonrasında da İstanbul Mimarlık Festivali YouTube kanalı üzerinden izlenebiliyor. Böylece festivalin kalıcı bir arşivi oluşturulurken, festival kapsamında gerçekleşen etkinliklerin daha da geniş kitlelere ulaşması hedefleniyor.

İstanbul Mimarlık Festivali 2020’ye VitrA ana sponsor, Nippon Paint Açık Çağrı sponsoru, Kiptaş Akşam Kuşağı sponsoru, İstanbul Maden İhracatçıları Birliği (İMİB) ve Türkiye Çimento Müstahsilleri Birliği (TÇMB) gün sponsoru; PETRA The Flooring Co., Summa, Şişecam, Velux, Vemus ve Ytong eş sponsor olarak destek verdi. İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve İstanbul Planlama Ajansı’nın iş birliğiyle gerçekleşen festivale AVCI ARCHITECTS, İsveç İstanbul Başkonsolosluğu, KarDes ve MUBI hizmet sponsoru;  Arredamento Mimarlık, bi_özet, Betonart, mimarizm.com, yapı.com.tr ve Yapı Kataloğu basın/medya sponsoru olarak katkıda bulundu.

Festival üzerine detaylı bilgi için: www.istanbulmimarlikfestivali.com


İstanbul Mimarlık Festivali:
Mimari odaklı bir kültür, sanat ve araştırma platformu olan The Circle ile mimarlık yayıncılığı ve sektörel iletişim projeleri yapan Binat İletişim & Danışmanlık, İstanbul’a bir mimarlık festivali kazandırmak için işbirliği yaptı. 5-11 Aralık tarihlerinde gerçekleşen İstanbul Mimarlık Festivali 2020’nin danışma kurulunda İpek Akpınar, Müge Cengizkan, Ela Çil, Sibel Dalokay, Neslihan Dostoğlu, Deniz Güner, Yeşim Hatırlı, Sinan Logie, Kerem Piker, Dürrin Süer, Ertuğ Uçar ve Zuhal Ulusoy yer aldı. Festival kapsamında İstanbul’u merkez alan etkinlikler, pandemi koşullarına uygun şekilde açıkhava fiziksel mekânlar ve dijital yöntemler arasında denge sağlanarak kurgulandı.

21.yüzyılın ilk 20 yılını geride bırakırken mimarlık bağlamında yapılanlar henüz radikal bir şekilde değişmemiş olsa da konular çok değişti. İstanbul Mimarlık Festivali, ilk yılının teması “Paradigma Kayması” ile mimari dile yeni giren kavramların mekândaki yansımalarının peşine düşmeyi amaçladı. Belirlenen tema etrafında kent – mimarlık odağında bir tartışma ve paylaşma platformu kurmayı hedefleyen festivalde, sadece mimarları ve sektör temsilcilerini değil, kentlilerin genelini kapsayan bir diyalog aracılığıyla kente sahip çıkmayı ve kente dair yeni fikirler üretilmesi hedeflendi.

Festival Künyesi:
Organizasyon: The Circle ve Binat İletişim & Danışmanlık

Proje Koordinatörleri: Dilara Tekin Gezginti, Neslihan Şık, Tolgahan Akbulut
Proje Yürütme Ekibi: Ece Çakır Aidan, Tolgahan Akbulut, Sena Yıldız Akgül, Selçuk Avcı, Banu Binat, Yüksel Demir, K. Bilge Erdem, Ahmet Ergenç, Dilara Tekin Gezginti, Neslihan İmamoğlu, Saitali Köknar, Sibel Senyücel, Neslihan Şık
Grafik Tasarım: Tolgahan Akbulut
Sponsorluk İlişkileri Ekibi: Feyza Baltacı, Ayşegül Tuğtepe
İdari Koordinasyon Ekibi: İpar Demirtaş, Tuğçe Karaduman, Sinem Yılmaz
Yardımcı Ekip: Alp Besen, Enes Yüksel