(Pera Müzesi) Öğrenme Programlarında: Sulu Boya ve Dijital Tekniklerle Minyatürde Mimari…

Pera Müzesi Öğrenme Programları’nın “Minyatür 2.0” sergisi kapsamında hazırladığı çevrimiçi program, sulu boya ile minyatür çizimlerine odaklanan sanatçı atölyesi ve Osmanlı minyatürlerinin mimari boyutunu ele alan konuşma ile devam ediyor. Sulu boya ve maket gibi farklı teknikler ile minyatür sanatına yeni bir bakış getiren etkinlikler 9, 16 ve 30 Eylül’de Zoom Meeting uygulaması üzerinden gerçekleşecek.

Pera Müzesi’nin yeni sergisi “Minyatür 2.0: Güncel Sanatta Minyatür”, çeşitli yaş gruplarına yönelik çevrimiçi etkinlikleri ile sanatseverlerin evde keyifli vakit geçirmelerine yardımcı oluyor. Sergideki eserlerden ilhamla hazırlanan sanatçı atölyesinde farklı sulu boya tekniklerini keşfeden katılımcılar, minyatüre kendi güncel yorumlarını getirecekler. Minyatürlerdeki mekân anlayışını mercek altına alan konuşma etkinliğinin sonunda ise katılımcılara kendi maket minyatürlerini yapabilecekleri bir yapım kılavuzu ve çizimler gönderilecek.

Yeni teknikler ile güncel minyatür çizimi

Pera Öğrenme’nin 18 yaş ve üzerine yönelik “Sulu Boya ile Minyatür Çizimler” atölyesinde, sanatçı Gabrielle Reeves ile “Minyatür 2.0” sergisindeki manzara resimlerini inceleyen katılımcılar, renk teorisi, renk karıştırma ve uygulama süreçleri gibi temel çizim ve sulu boya tekniklerini keşfettikten sonra, bu yeni yöntemleri kendi çizimlerine uygulayacaklar, minyatür sanatının renkli ve güncel yorumlarına imza atacaklar.

Elişi çağından dijital zanaat dönemine, minyatür ve mimari

Mimar-görsel tasarımcı Mete Kutlu ise öğrenme programları kapsamında gerçekleştireceği çevrimiçi konuşmada, modern dünya algısına direnen Osmanlı gözünün mekânsal dinamikleri ile dijital dönem mimarisi arasındaki benzerlikleri gündeme taşıyacak. ‘Osmanlı gözü’ ile modern dünya görüşünün kökeni olan ‘Rönesans gözü’nü karşılaştıran konuşmacı, iki farklı medeniyetin yüz yüze geldiği Macar şehirlerinin farklı tasvirleri üzerinden, Osmanlıların şehir tasavvurlarını inceleyecek. ‘Dijital zanaat’ kavramını ve minyatürlerdeki mekân anlayışını 3 boyutlu modelleme, animasyon, origami gibi deneysel ve dijital araçları temel alan yöntemlerle mercek altına alan Mete Kutlu; elişi döneminde insanın doğaüstü hayalleriyle yükseltilen mekândan, yapay zekânın insanüstü hesaplamalarıyla yükseltilen mekâna geçtiğimiz bu dönemde, mimarları ve kent sakinlerini bekleyen köklü değişimleri ve muhtemel gelecekleri keşfe çıkacak.Osmanlı Minyatür Sanatında Parçalı Mimari Mekân Anlayışı: Kültürler Arası Etkileşimler ve Zaman Ötesi İlişkiler” başlıklı konuşmanın ardından katılımcılara, kendi maket minyatürlerini yapabilecekleri bir origami çizimi ve yapım kılavuzu dijital formatta gönderilecek.

Etkinlik Programı

Sanatçı Atölyesi: “Sulu Boya ile Minyatür Çizimler” / Gabrielle Reeves – 09 Eylül Çarşamba / 19.00 – 21.00

Konuşma: “Osmanlı Minyatür Sanatında Parçalı Mimari Mekân Anlayışı: Kültürler Arası Etkileşimler ve Zaman Ötesi İlişkiler” – 16 Eylül Çarşamba / 19.00 – 21.00

Sanatçı Atölyesi: “Sulu Boya ile Minyatür Çizimler” / Gabrielle Reeves – 30 Eylül Çarşamba / 19.00 – 21.00

Sanatçı atölyelerinin linki sadece biletli katılımcılarla paylaşılmaktadır. Detaylı bilgi: ogrenme@peramuzesi.org.tr

Katılımın ücretsiz ve kontenjanla sınırlı olduğu çevrimiçi konuşma etkinliği için rezervasyon gereklidir.

Zoom Meeting uygulaması üzerinden gerçekleşecek etkinliklerin sonunda e-posta aracılığıyla katılımcı belgesi gönderilecektir.


Gabrielle Reeves:
Görsel sanatçı Gabrielle Reeves, Wyoming, Casper doğumludur. Casper’daki Nicolaysen Art Museum, Fort Collins’teki Global Village Museum ve Kapadokya’daki Güray Müzesi’nin de aralarında bulunduğu bir dizi solo sergide eserleriyle yer almıştır. Aynı zamanda Istanbul Concept Gallery’deki “Yeni Hikayeler” ve “Kaybolan Suretler” sergileri, Circuit İstanbul’daki “Şehir Ezmesi/City Paste: an exhibition reflecting on change in Istanbul” ve Malatya’daki Silahtar Kervansarayı’nda düzenlenen Plastik Sanatlar sergisinin de dahil olduğu pek çok karma sergide bulunmuştur. Çalışmaları, Nicolaysen Art Museum, Güray Müzesi ve Wyoming Üniversitesi Laramie Kampüsü de dahil birçok kalıcı koleksiyonda yer almaktadır. Gabrielle, serbest sanatçı olarak çalıştığı İstanbul’da yaşamaktadır.

Mete Kutlu:
Paris’te yaşayan mimar ve görsel sanatçı Mete Kutlu, çalışmalarında sanat tarihi ve dijital teknolojileri çağdaş mimaride buluşturmayı hedefliyor. Deneysel bir yaklaşımla hazırladığı görsellerle tarih boyunca farklı kültürlerin insan ve doğa arasında kurguladığı çeşitli ilişki biçimlerini bugüne taşıyan Kutlu, lise eğitimini Robert Koleji’nde tamamladıktan sonra Paris-Malaquais Mimarlık Okulu’nda lisans ve yüksek lisans derecelerini aldı. Bir süre kendi giyim markası için sanat yönetmenliği yaptı. Japonya, Güney Kore ve Çin’de çeşitli tasarım ve mimarlık şirketlerinde çalıştıktan sonra, 2019’da Paris-Est Üniversitesi ve Şangay Tongji Üniversitesi’nde mimarlık doktorasına başladı. Fransız Kültür Bakanlığı’nda grafik tasarımcı olarak da çalışan Kutlu, Roma’da Villa Medici ve İstanbul’da Fransız Sarayı gibi saygın kurumlarda misafir sanatçı ve araştırmacı olarak Bizans ve Osmanlı minyatürlerini dijital tasarım araçlarıyla yeniden yorumladı. Halen Kartaca’daki Afrika Roma mozaiklerinin artırılmış gerçeklik aracılığıyla antik Roma villalarında sergilenmesi üzerine bir tablet uygulaması hazırlayan sanatçı, aynı zamanda Paris-Belleville Mimarlık Okulu’nda öğretim görevlisi olarak kent tasvir biçimleri üzerine ders veriyor.