[Proje]: Fide Okulları Süreyyapaşa Kampüsü

Proje Adı: FİDE OKULLARI SÜREYYAPAŞA KAMPÜSÜ,

2018, İSTANBUL

Mimari: ddrlp

İç Mimari: ddrlp

Uygulama: FIRSTARC

Peyzaj Mimarisi: DORA PEYZAJ

İşveren: FİDE OKULLARI

Fotoğraf: CEMAL EMDEN, BOĞAÇHAN DÜNDARALP, SEZGİ GÖKTEPE, FİDE OKULLARI ARŞİVİ

Mevcut eski bir atölye yapısının okula dönüşümü olan ve 2016 yılında tamamlan Fide Okulları İdealtepe’den 2 yıl sonra, Fide Okulları Süreyyapaşa yine bir dönüşüm yapısı olarak 2018’de açıldı. Yapıyı mimarları Berna Dündaralp, Boğaçhan Dündaralp, Sezgi Göktepe anlatıyor:

“Satış ofisi olarak hafif çelikten yapılmış 2 kat yüksekliğinde bir yapı ve ona eklenmiş tek katlı pavyonlardan oluşan yapıların bulunduğu 5.400 m² bu arsada düşüncelerimizin hayat bulacağı bir potansiyel görüyoruz. 2.720 m² inşaat alanı ve 4.560 m² açık alanın bahçe ve eğitim mekânlarını tartışıyor ve imkânlarını değerlendiriyoruz. Arsanın hemen yanının kamusal bir park alanı olmasını, kot ve eğim ile ayrışmasını;  arsayı diğer yandan çevreleyen büyük konut bloklarının ölçek etkisini azaltacak yönde açılmasını bir olanak olarak gördük. Yapısal ve açık mekânda yapacağımız düzenlemelerde ölçeği çocuk-mekân ilişkileri ile dengeleyebilme imkanı da sunabileceğini hissettik.

İki katlı yapının zarfı korunup iç hacmi farklı yaş grupları düşünülerek kapalı, esnek ve çeşitli kullanımlara izin veren eğitim mekânları olarak düzenlenirken, ara kesitte yer alan iç-dış mekân kullanımları, atölye avlusu, anasınıfı terasları ile etkileşimli tasarlanmıştır. Sert zemin oyun alanları, açık sınıf, bostan, çim amfi, yumuşak zemin oyun alanları ve çok amaçlı açık kullanımlar  ile de tüm mekanlar birbirine entegre edilmiştir.

Çocuklara kendilerini gerçekleştirmeleri imkânı veren mekân düzenlemeleri ve bunları okul hayatı içinde kullanan eğitim anlayışı çok önemli. Okulda geçen zamanın kalitesinin ve kazanılan deneyimlerin önemine kendi eğitim müfredatı içinde öncelik gösteren Fide Okulları ile beraber mekân-eğitim-çocuk-okul hayatı bütünlüğünde bakabiliyor olmanın, deneme-gözlemleme-dönüştürme potansiyellerini imkan olarak yaratabiliyor olmanın hepimiz için çok değerli bir süreç yarattığını 3 yılı aşkın bir süredir deneyimliyoruz.”


 

Kaba Yapı

  • Westboard [OSB]
  • Onatpan [Alçıpan]

Cephe

  • Ekobord [Fibercementler]

Islak Hacim

  • VitrA [Vitrifiye]

Mobilya-Aksesuar

  • Koleksiyon

Bitirme İşleri

  • Jotun [İç ve Dış Cephe Boya]
  • Tarkett [Zemin]
  • Asaş [Alüminyum Doğramalar]