Türk çimento sektörünün uluslararası temsilcisi Türkiye Çimento Müstahsilleri Birliği (TÇMB), Dünya Su Günü kapsamında yaptığı açıklamada, “Çevreci Betonla Sularımız Boşa Değil, Yeraltına Gitsin” mesajını paylaştı.
Türkiye Çimento Müstahsilleri Birliği (TÇMB), çevreci beton olarak bilinen “geçirimli beton”un su kaynaklarının korunması ve zenginleştirilmesindeki önemine dikkat çekti. Ülkelerin temiz su sorununa dikkat çekmek, içilebilir su kaynaklarının korunması ve çoğaltılması konusunda somut adımlar atılmasına teşvik olması amacıyla kutlanan 22 Mart Dünya Su Günü’nde geçirimli beton gündeme geldi. Çevreci beton olarak bilinen geçirimli beton, üzerine gelen suyun geçişine izin verecek şekilde tasarlanan özel bir beton teknolojisidir. Bu beton türü, dakikada metrekare başına 50 ila 200 litre suyu emerek doğal su döngüsünü korumaya yardımcı olur.
Türk çimento sektörünün uluslararası temsilcisi TÇMB, Dünya Su Günü nedeniyle yaptığı açıklamada, “Çevreci Betonla Sularımız Boşa Değil, Yeraltına Gitsin” mesajını paylaştı. Açıklamada, tamamen yerli malzemelerle üretilebilen geçirimli betonun doğa için kullanımının yaygınlaştırılmasının önemi vurgulandı.
Suyun doğadaki dönüşümü hayatın sürekliliği için önem arz ediyor. Geçirimli beton yağmur sularının yeraltına sızmasına olanak vererek kısıtlı yeraltı sularının yenilenmesini ve zenginleşmesini sağlıyor. Geçirimli beton aynı zamanda sürdürülebilir tasarımı ve uygulama alanlarıyla çevreyi pek çok alanda koruyarak doğal yaşam döngüsünü destekliyor.
Toz, metal gibi yüzey kirlerinin filtrelenmesi, yağmur suyu drenajına etkin çözüm olması, erozyonu önlemesi, gürültü kirliliğini engellemesi, kar ve buzla mücadelede kolaylık sağlaması, aynı zamanda verimli bir sulama sistemi olarak kullanılması geçirimli betonun önemli çevreci özellikleri arasında yer alıyor.