Betonart’ın 63. Sayısı, BETONART MİMARLIK YAZ OKULU’nu İnceliyor…

Bu yıl 18. defa düzenlenen Betonart Mimarlık Yaz Okulu, kurucularının, katkıda bulunanların ve katılımcılarının görüşleriyle Betonart’ın 63. sayısında detaylı olarak ele alınıyor.

2002 yılında, eğitimde ve pratikte mimarlığın bir bütün olduğu düşüncesiyle mimarlık eğitimine katkıda bulunmak amacıyla Türkiye Çimento Müstahsilleri Birliği tarafından hayata geçirilen Betonart Mimarlık Yaz Okulu, bu yıl 18. kez düzenlendi. Her yıl farklı bir şehirde, farklı temalarla değişik ölçeklerde ürünlerin tasarlanarak uygulandığı Betonart Mimarlık Yaz Okulu’na bugüne kadar 400’e yakın mimarlık öğrencisinin yanısıra birçok mimar, akademisyen, mühendis ve sektör temsilcisi katıldı. Atölye katılımcısı olan öğrencilerin bir kısmı ilerleyen yıllarda Yaz Okulu’na yardımcı moderatör, moderatör ve küratör gibi rollerle tekrar dahil oldu. Çoğu mimarlık pratiğinde, tasarımlarında ya da akademik çalışmalarında Betonart deneyimlerinden faydalandı.

Betonart Mimarlık Yaz Okulu, Türkiye’nin her yerinden çok değerli mimarları, deyim yerindeyse “mezun etti”. 18 yılda biriken deneyimi belgelemek, hedefleri değerlendirmek ve geleceğe yönelik olası yeni perspektifleri tartışmaya açmak amacıyla Betonart’ın 63. sayısı, Betonart Mimarlık Yaz Okulu’na ayrıldı. Bu sayıda Betonart Mimarlık Yaz Okulu’nun arka planı İsmail Bulut, Çağlan Becan, Banu Binat, Neslihan Şık, Neslihan İmamoğlu ve Ferhan Yalçın’ın katıldığı bir yuvarlak masa toplantısıyla ele alınıyor. İlk Betonart Mimarlık Yaz Okulu’na öğrenci olarak katılan daha sonra da davetli konuşmacı ve küratör rolleriyle dahil olan PAB Mimarlık’ın kurucu ortakları Pınar Gökbayrak, Burçin Yıldırım ve Ali Eray, Yaz Okulu’nu üstlendikleri tüm bu farklı rollerden yola çıkarak anlatıyorlar.

Benzer şekilde Yaz Okulu’na önce öğrenci, ardından yardımcı moderatör ve moderatör olarak katılan Yelta Köm, organizasyonun her yıl farklı isimlerle çoğalan ve çoğaltan bir iletişim ağı olarak mimarlık ortamındaki etkisine bakıyor. Neslihan İmamoğlu, Betonart Mimarlık Yaz Okulu’na öğrencilerin katılma nedenlerini incelerken son yıllarda bu tür birçok atölyeye katılan Ozan Avcı, günümüz Türkiyesi’nde enformel mimarlık eğitimi üzerine gözlemlerini aktarıyor.

Bu sayıda, açık çağrı ile Betonart Mimarlık Yaz Okulu katılımcılarının yaptıkları beton çalışmalardan derlenen küçük bir seçkiye de yer veriliyor. Bu kapsamda 2004 Yaz Okulu katılımcısı Alper Derinboğaz Villa Topos projesi ile, 2012 katılımcısı Hacer Bozkurt betonu fotoğrafladığı çalışmalarıyla, 2018 katılımcısı Fırat Altundağ ise bir öğrenci projesi ile yer alıyor.

Geçtiğimiz yaz Ankara’da düzenlenen 18. yaz okulunun süreç ve sonuçlarını Selda Bancı, Ömer Özgenç ile Şeyma Nur Çalışkan kaleme alırken bu sayıda Yaz Okulu’nun 18 yılının toplu bir özetine de yer veriliyor. Bu bölümde her yılın temasını anlatan küratoryal metne o yılın künyesi ve afişi eşlik ediyor.

BETONART’ın 63. sayısına Beşiktaş’ta Mephisto ve Kırmızı Kedi Kitabevleri, Kadıköy’de 6:45 Dükkan ve Robinson Crusoe 389 Kitabevi’nden ulaşılabilir. 

www.rob389.com ve www.betonart.com.tr adreslerinden eski ve yeni sayıları satın alabilir, www.betonart.com.tr adresinden BETONART’a abone olabilirsiniz.

BETONART’ın 2017 yılı ve sonrasına ait sayılarına, App Store veya Google Play üzerinden Turkcell Dergilik, Türk Telekom E-Dergi ya da PressReader uygulamasını indirerek de ulaşabilirsiniz.