(Linea Light Group) İtalyan (STILNOVO) Markasını Satın Aldı!

TEPTA Aydınlatma tarafından temsilciliği yürütülen Linea Light Group,  İtalyan tasarım dünyasında önemli bir yere sahip olan Stilnovo markasını satın aldı.

TEPTA Aydınlatma’nın uzun yıllardır temsilciliğini yürüttüğü, aydınlatma endüstrisinin lokomotif markalarından biri olan Linea Light Group, 1946 yılında kurulan ve İtalyan tasarım dünyası için önemli bir yere sahip olan Stilnovo’yu satın aldı. Bunun sadece bir satın alma değil yeni bir hikayenin başlangıcı olarak tanımlayan Linea Light Group, Stilnovo’nun kült aydınlatma ürünlerini tekrar yorumluyor.

Birinci Dünya Savaşı sonrası Bruno Gatta tarafından İtalya’da kurulan Stilnovo; Pier Giacomo Castiglioni, Giovanni Luigi Gorgoni, Corrado Aroldi, Cini Boeri, Joe Colombo, De Pas – D’urbino – Lomazzi, Antonio Macchi Cassia, Ettore Sottsass, ve Giorgio De Ferrari gibi döneme damgasını vuran tasarımcıların ellerinden çıkan ikonik tasarımların evi olarak anılıyor. Euroluce 2019’da markanın geri döndüğü duyurusunu yapan Linea Light Group, İtalyan tasarım dünyasının DNA’sını özünde barındıran bu marka ile yollarının birleşmesi hakkında “Stilnovo’nun geçmişinin, Linea Light Group’un geleceği ile buluştuğu” yorumunu yaptı.

Mekan ve zaman arasındaki ilişkiyi irdeleyerek, mobilyaların dönüştürülen esnek ekipmanlar olmasını savunan Stilnovo ürünleri, Linea Light Group tarafından “Design Re-evolution 2019” başlığı ile belirtilen kurallara uygun olarak bir bilim kurulu ile birlikte tekrar yorumlandı. Markanın geçmişinden bu güne gelen lült ürünleri arasında: XIII Trienali’nden biri altın, ikisi gümüş olmak üzere üç madalya ve ayrıca  iki “Compasso d’Oro” (Altın Pergel ödülü) ile iki Uluslararası Tasarım Ödülü sahibi tasarımcı Joe Colombo’nun “Topo” ve “Triedro” tasarımları, 1965 yılında Giovanni Luigi Gorgoni tarafından tasarlanan ve 2007 yılında Fransız Tasarım ve Endüstri Birliği tarafından VIA ödülü alan masa lambası; “Buonantte”; tasarımlarının çoğu günümüzde müzelerde sergilenen ve sayısız ödülün sahibi tasarımcı Cini Boeri’nin armatürleri “Lucetta” ve “Ladera” gibi ürünler bulunuyor.

Giorgio De Ferrari’nin “Piega” isimli tasarımı geri döndü

“Endüstriyel Tasarım” disiplinlerince önemli bir otorite olarak kabul edilen Giorgio De Ferrari’nin “Piega” isimli tasarımı da Linea Light Group ile birlikte Stilnovo’da tekrar hayat bulacak tasarımlar arasında. 1979’da Politecnico di Torino’da “Endüstriyel Tasarım” kursunun temelleri atan ardından Studio De Ferrari Architetti tasarım stüdyosunu kuran tasarımcı Giorgio De Ferrari’nin tasarımı “Piega”, metal kıvrımlı hatları ile zamanın oldukça farklı tasarımlarından biriydi ve şimdi “Geleceğe Dönüş” yaparak, yaşam alanlarındaki yerini almayı bekliyor.

Yaratıldığı yıllardan bu yana çekiciliğini kaybetmeyen parçalardan biri olan De Pas – D’urbino – Lomazzi tasarımı  “Fante” ve “Lampiatta” de Stilnovo markası tasarımları arasında. Mimari ve kentsel planlama alanında öncü isimler De Pas – D’urbino – Lomazzi üçlüsünün tasarladığı poliüretan tabanlı ve alüminyum kapaklı masa lambası; “Fante” unutulmayan aydınlatma ürünlerinden biri. Kaynağın üzerine sabitlenmiş bir plakanın kullanılması böylece ışığı kontrol edebilme fikri ya da aydınlatma tabanına yumuşak bir etki yaratmak için lastik bir koninin yerleştirilmesi bugün çok basit gözüken ayrıntılar olsa geçmişte bu yeniliklere cesaret eden tasarımcılar olarak  De Pas – D’urbino – Lomazzi üçlüsü Fante ile aydınlatma tasarımı tarihindeki yerlerini pekiştirmişlerdi.

Eserleri MoMa’da yer alan aslında bir grafik sanatçısı olan ancak 1971-1992 yılları arasında Roberto Beretta Mimarlık Ofisinde çalışan bir diğer Stilnovo tasarımcısı Antonio Macchi Cassia da  “Grativa” isimli tasarıma hayat vermişti. Ancak  “Grativa” o yıllarda üretilememiş ve sadece masa lambasının 1969’da bir protatipi yapılmıştı. Şimdi Stilnovo ve Linea Light Group’un bir araya gelmesi ile tasarım bir şansa daha sahip oldu.  Metal ve cam materyallerden oluşan, küre biçimindeki  “Grativa” isimli masa lambası nihayet üretildi.

İtalyan endüstri evriminin arkeolojik soruşturması

Geçmişin eskitemediği aydınlatma tasarımlarının yeniden yorumlanması için TEPTA Aydınlatma’nın temsilciliğini yürüttüğü Linea Light Group, bilimsel bir kurul aracılığı ile hareket etti ve endüstriyel tasarım yazarlarının eleştirilerini dikkate aldı.

Tasarım tarihine iz bırakan isimlerin, tasarım ifadelerini 20. yüzyıla taşıyan Linea Light Group, bu ortaklıkla  tasarım kültürü ile aydınlatma arasında araştırma yaparak, pozitif ve yenilikçi iki yönlü bir köprü kurmayı amaçlıyor.  Stilnovo tasarımlarıyla aynı zamanda dekoratif koleksiyonunu zenginleştiren Linea Light Group, bu birleşme ile İtalyan tasarım dünyasına gerçekten bağlı olduğunu ortaya koyuyor ve “Made in Italy”nin gücü ve rekabetçiliği ile birlikte geleceğe doğru ilerlemeyi hedefliyor.

 Stilnovo ve Linea Light Group’un  ortak çalışması da oldukça titiz bir şekilde ilerledi. İlk olarak tasarımcılardan gerekli izinlerin alındığını sonrasında  Stilnovo tasarımlarının orijinallerini bulmaya çalışıldığını açıklayan Linea Light Group, ürünlerin yaratıcıları ile röportajlar yaparak, yıllar içinde tarih ve orijinal fikir arasında bir uzlaşma olup olmadığı hakkında bir düşünceye varmak istediklerini belirtti. Tasarımların tüm bileşenleri birbirinden ayrıldı; üretimde hangi yöntemlerin kullanıldığını görmek için analizler yapıldı ve mantığı keşfedildi. Zira elli yıl öncesindeki İtalyan “atölye çalışması” bugünlerde sadece nadiren kullanılan üretim zincirlerine sahipti. Ardışık teknolojik yenilikler tasarımcılara ve şirketlere daha önce pratik olmayan formlar için yeni fikirler sağladı. Yeni teknoloji ile maliyetlerde düşüşe geçildi, yeni malzemeler ve daha verimli çalışma yöntemleri kullanılması mümkün oldu.  Özetle verilen savaştan sonra İtalyan endüstri evriminin arkeolojik soruşturması ortaya çıktı ve ürünler geleceğe taşındı.

Stilnovo markasının Linea Light Group aracılığı ile koleksiyonlarına katılmasından mutluluk duyduklarını belirten TEPTA Aydınlatma’nın Genel Müdürü Robi Ebeoğlu böylece; “Tasarıma ve geçmişe duyarlı mimarların, iç mimarların ve tasarımcıların gusto sahibi projelerinde yer almak üzere, ikonik ve tarihi değeri olan koleksiyon ürünleri sunabilecek olmaktan mutlu olduklarını” belirtti.