İstanbul Araştırmaları Enstitüsü, 55. Kütüphane Haftası kapsamında bir dizi etkinlik düzenliyor. 25 – 30 Mart tarihleri arasında gerçekleştirilen etkinlikler kapsamında küratörle sergi turu, atölye ve kütüphane mimarisine yönelik bir panel yer alıyor. Ayrıca kitapseverlere hafta boyunca İstanbul Araştırmaları Enstitüsü yayınlarında %15 indirim imkanı sunuluyor. Pera Müzesi de haftaya, kütüphanecilere yönelik ücretsiz giriş ve yayınlarda geçerli indirim imkanı ile destek veriyor.
İstanbul Araştırmaları Enstitüsü, 55. Kütüphane Haftası’nı özel etkinliklerle kutluyor. Bu sene “Değişen Toplum, Dönüşen Kütüphaneler” teması çerçevesinde düzenlenen haftanın ilk etkinliğini, Pera Müzesi Öğrenme Programları iş birliğiyle gerçekleştirilen yetişkinlere yönelik kitap tutacağı tasarımı atölyesi oluşturuyor. Program kapsamında ayrıca, 20 Mart’ta izleyiciyle buluşan “Aralıktan Bakmak: Meşrutiyet Caddesi’nden Bir Kesit” başlıklı sergiye yönelik bir tur ve “Kütüphane Mimarisi: Tarihi ve Çağdaş Perspektifler” konulu bir panel gerçekleştiriliyor. Hafta boyunca İstanbul Araştırmaları Enstitüsü ve Pera Müzesi yayınlarında %15 indirim imkanı sunulurken, Pera Müzesi kapılarını, kütüphane kimlikleriyle gelen tüm kütüphanecilere ücretsiz açıyor.
Yetişkinler, kitap tutacağı tasarlıyor!
55.Kütüphane Haftası kapsamında düzenlenen “Kitap Tutacağı Atölyesi”, İstanbul Araştırmaları Enstitüsü’nün rehber eşliğinde gezilmesi ile başlıyor. Koleksiyonlar ve özel eserler bölümü hakkında bilgi alan katılımcılar, ardından ytong ve tahta parçaları gibi malzemeler kullanarak, kişiselleştirilebilir kitap tutacakları tasarlıyor. Atölye, 26 Mart Salı günü saat 16:00’da gerçekleştiriliyor.
Aralıktan Bakmak sergisine yakından bakış!
“Aralıktan Bakmak: Meşrutiyet Caddesinden Bir Kesit” sergisini, küratörler Dilara Tekin Gezginti ve Eda Özgener ile gezme imkanı sunan tur, 27 Mart Çarşamba günü saat 18:30’da başlıyor. Tur kapsamında katılımcılar, Meşrutiyet Caddesi’nden bir kesite, özellikle de İstanbul Araştırmaları Enstitüsü ve Pera Müzesi binaları arasına odaklanan sergi hakkında detaylı bilgi alma, Pera’nın çok katmanlı kimliğini, mekansal üretimler ve sanal gerçeklik teknolojileri aracılığıyla deneyimleme imkanı buluyor.
Kütüphane mimarisi üzerine panel gerçekleştiriliyor!
Mimar Mehmet Kütükçüoğlu ve mimarlık tarihçisi Yavuz Sezer, İstanbul Araştırmaları Enstitüsü Yöneticisi Gülru Tanman moderatörlüğünde bir panel gerçekleştiriyor. Panel kapsamında Mehmet Kütükçüoğlu, “Kütüphaneler ve Kültür Mekanları” başlıklı bir konuşma yaparken, Yavuz Sezer de “19. Yüzyıl İstanbul’unda Kütüphane Meselesi” başlığını ele alıyor. Etkinlik, 28 Mart Perşembe günü saat 18:30’da başlıyor.
Kütüphane Haftası kapsamında düzenlenen tüm etkinlikler ücretsizdir, rezervasyon alınmamaktadır.
İstanbul Araştırmaları Enstitüsü:
Roma, Bizans ve Osmanlı uygarlıklarına damgasını vuran imparatorluklar başkenti İstanbul, hem onun binyıllar içinde biçimlenen “büyük kent” kimliğinin, hem de çevresindeki farklı kültür coğrafyalarının keşfi için atılacak adımların en uygun hareket noktası. Bu nedenle İstanbul Araştırmaları Enstitüsü, merkezden çevreye doğru genişleyen uygarlık izlerini takip ederek Bizans, Osmanlı ve Cumhuriyet dönemlerini kapsayan bir süreçte kentin tarihini, kültürel yapısını ve insan profilini araştırmayı, bu amaçla projeler geliştirip desteklemeyi, ulusal ve uluslararası toplantılar, etkinlikler düzenleyerek elde ettiği sonuçları ilgili kurumlarla paylaşmayı ve yayın yoluyla kamuoyuna ulaştırmayı hedefliyor. Enstitü bu ana hedeflerini, kendi bünyesinde oluşturduğu Bizans, Osmanlı ve Cumhuriyet Araştırmaları bölümlerinin çalışma programları doğrultusunda gerçekleştiriyor.
Mehmet Kütükçüoğlu:
Ortadoğu Teknik Üniversitesi Mimarlık Bölümü’nden lisans (1989), Southern California Mimarlık Enstitüsü’nden yüksek lisans derecelerini alan (1993) Mehmet Kütükçüoğlu, Ortadoğu Teknik Üniversitesi, Yıldız Teknik Üniversitesi ve İstanbul Teknik Üniversitesi’nde ders verdi, birçok yayında şehir ve mimari üzerine makaleler yayınladı. Profesyonel kariyerine Teğet Mimarlık’ın ortağı olarak devam ediyor.
Yavuz Sezer:
Boğaziçi Üniversitesi Tarih Bölümü bitiren Yavuz Sezer (2002), yüksek lisansını aynı bölümde tamamladı (2005). Massachusetts Teknoloji Enstitüsü Mimarlık Tarihi ve Teorisi Bölümü’nden doktora derecesi aldı (2016). Boğaziçi ve Koç Üniversitelerinde asistan ve okutman olarak çalıştı. Halen İstanbul Bilgi Üniversitesi Mimarlık Fakültesi’nde öğretim üyesi olarak çalışıyor. 17. 18. ve 19. yüzyıllar Osmanlı mimarisi üzerine araştırmalar yapıyor.