Sinan Kafadar ve Yalın Çağatay (HOM Design Center)’ın TASARIM Sürecini Anlattı!

Tasarımcılar için iç mekan dekorasyonuna dair aradıkları tüm ürünleri bulabilecekleri bir AVM’den öte bir “Tasarım Merkezi” olmayı amaçlayan HOM Design Center’ın iç mimari projesini gerçekleştiren MetexStudio KARE’den Sinan Kafadar ve Yalın Çağatay, 13 Şubat 2019 Çarşamba günü HOM Design Center Inspiration Area’da gerçekleşen buluşmada projenin detaylarını paylaştı. Tasarımcılar, tasarım ve uygulama sürecine dair ayrıntılardan, AVM tasarımdaki yeni eğilimlerden ve bu eğilimlerin HOM Design Center’daki yansımalarından bahsetti.

Tüm konut birimleri ile birlikte, ofis girişleri, lobi, spor merkezi, havuz gibi sosyal alanların da iç mekan tasarımını üstlendikleri Skyland Istanbul projesi kapsamında, HOM Design Center’ın iç mekanına da imza attıklarını belirten Sinan Kafadar,“tasarım merkezi” özelliğini ön plana çıkan projede, MetexStudio KARE ortağı Yalın Çağatay ile birlikte çalıştıklarını ekledi. Mimari basına yönelik düzenlenen toplantıda bu “merkez olma” özelliğini vurgulayan tasarımcılardan Kafadar, dünyadaki örneklerden ve süreçten bahsederken Çağatay kullanılan malzemelere dair detaylar verdi.

Kalıcı bir fuar alanı…

Dünyada birçok metropolde tasarım merkezleri olduğunu, ancak şu ana dek bu büyüklükte, bu tavan yüksekliğinde ve bu mağaza karmasında bir örneğe denk gelmediğine dikkat çeken Kafadar, “HOM Design Center sadece İstanbul ve Türkiye için değil, çevre ülkelerden kullanıcılar için de bir gezi amacı olacaktır” dedi. Mimar ayrıca buranın mağazalar için kalıcı bir fuar alanı gibi işlev göreceğine de dikkat çekti: “Belki de burası İstanbul’daki yapı ve dekorasyon fuarlarını etkileyecek” diye ekledi.

HOM Design Center’ın dünyadaki diğer tasarım merkezlerinden ve AVM’den farklı olmasını amaçlayan tasarımcılar; merkezin metrekaresi ve konumu gibi özelliklerinin yanında kiracı mağazalara esnek tasarım imkanı sunan tasarım yaklaşımı ve yine ürünleri gölgelemeyecek nötr bir etki yaratan malzeme seçimi ile bu farklılaşmayı sağladıklarından bahsetti. Kafadar, projenin detaylarına ilişkin şu bilgileri verdi: “Zeminde kullanılan gri renkli mermer, kolonların gövdesini gösteren ve içten aydınlanan paslanmaz kaplama, tavanda endirekt aydınlatma sağlayan ahşap ve perfore sac paneller ile mekanın akılda kalıcılığını arttırdık. Burada çekilmiş bir fotoğrafa bakıldığında ‘HOM Design Center’ denilmesi bizim için önemli bir kriterdi. Kolonların üzerinde ve yürüyen merdivenin çevresinde gördüğünüz paslanmazın parıltısı istediğimiz bir detaydı, bakır-şampanya renkli bitişle bunu sağladık. Sonuçta 4-5 malzemeden oluşan bir paletle bu büyük alanda istediğimiz etkiyi yarattık.”

Tasarımcılara özel ofis mekanı!

Mimarların, iç mimarların, tasarımcıların HOM Design Center’ı daha sık ziyaret edip çalışmalarını buradan yürütmeleri için Eroğlu Yapı ile bir “merkez ofis” üzerine çalıştıklarını ekleyen Kafadar, “Meslektaşlarımızın burada müşterileri ile buluşup, projelerinin üzerinde tartışıp daha sonra seçimlerini yapabilecekleri bir çalışma atmosferi oluşturmaya çalışıyoruz.” diyerek, bu projenin yakın zamanda devreye girmesini beklediklerini müjdeledi. İstanbul gibi bir şehirde olmanın tasarımcıları zorladığından da bahseden Kafadar, buraya gelip hem aradıkları ürünleri hem de müşteri ile birebir görüşme ortamını bulmanın tasarımcılar için önemli bir kolaylık olduğunu vurguladı.

 

İnsanları heyecanlandıracak bir yer yapmak üzere yola çıktık

Son on yılda birçok AVM projesinde yer aldıklarını söyleyen Yalın Çağatay ise, HOM Design Center’ın “tasarım merkezi” olarak farklılaşabilmesi için daha özgür bir tasarım ortaya koyma imkanına sahip olduklarını vurguladı. Çağatay, malzeme seçimine ve tasarıma dair şunları ekledi: “Hem tasarımcıların hem mimarların burayı gezerken farklı bir yer olduğunu hissetmelerini istedik. İnsanlara ilham verecek, onları etkileyecek ve heyecanlandıracak bir yer yapmak üzere yola çıktık. Süreç içerisinde malzeme seçiminde bazı ince ayarlar yapılmış olsa da başta tasarladığımız konseptin üç boyutlu görseli ile mekanın şu anki fotoğrafını yan yana koyduğumuzda ikisi arasında çok az fark görüyoruz. Açılışta işverenimizden ve projeyi takip eden meslektaşlarımızdan aldığımız tepkiler de genelde bu yönde oldu. Bunu bir başarı olarak görüyoruz. Hem bizim çok inanarak projemizin arkasında durmamız hem de işverenimizin desteği sonucunda HOM Design Center ortaya çıktı. Kullanıcılar buraya geldiklerinde standart AVM’lerden çok daha farklı bir ortamın içine girmiş oluyor. Kendimizce bu amaca ulaştığımız için mutluyuz. Biz de artık yaptığımız projeler için buraya aracı ve kullanıcı olarak geliyoruz.”

AVM’ler yeni çekim güçlerine ihtiyaç duyuyor

Son olarak AVM tasarımının geleceğine dair soruları da yanıtlayan Sinan Kafadar ve Yalın Çağatay, önümüzdeki 10 sene içerisinde tekstil mağazalarının sayısında ciddi düşüş yaşanacağına dikkat çekerek, “AVM sektöründe tekstil ölüyor. Bunun birinci nedeni, herkesin tekstile doymuş olması; tüketim çok pompalandığı için tekstil ürünleri genel ihtiyacın çok üzerinde. İkinci neden ise internet alışverişlerindeki artış.” şeklinde konuştu.

Birçok AVM’nin uzun zamandır “alışveriş merkezi” yerine “yaşam merkezi” ifadesini kullanmaya başladığına vurguda bulunan ikili, AVM sektöründe öncü bir merkez olan Dubai’de toplam kiralanabilir alan içerisinde yeme içmeye ayrılan alanın %40’a ulaştığını örnek gösterdi. AVM’ler şehrin yeni meydanları olduğunu dile getiren Kafadar ve Çağatay, artık AVM’lerin daha çok şey sunmak durumunda olduğuna işaret ederek, insanları bu mekanlara çekecek etkinliklerin ön plana çıktığını belirtti. İnsanların dijital ortamdan reel ortama geçme ihtiyacı duyduğu için yakın gelecekte canlı performansların AVM’lerde sinemanın ardından ikinci bir çekim gücü haline geleceğini de sözlerine eklediler.


Sinan Kafadar
1964 yılında İstanbul’dadoğdu. 1986 yılında İstanbul Teknik Üniversitesi Mimarlık Fakültesi’nden mezun oldu. Mimarlık kariyerine İstanbul’da başlayan Sinan Kafadar, çalışmalarına Londra, Montreal ve Roma’da çeşitli mimarlık ofislerinde devam etti. 1990 yılında ortak olarak Metex Design Group’a katıldı. Turizm yapıları tasarımı ile başladığı mesleki çalışmalarını yurtiçi ve yurtdışı otel projeleri ile sürdüren Sinan Kafadar; alışveriş merkezleri, konut projeleri ve eğitim yapıları ile ofis binaları konusunda mimari ve iç mimari projeler üretmeye devam etmektedir.

Yalın Çağatay
1980 yılında İstanbul’dadoğdu. 2003 yılında Yıldız Teknik Üniversitesi Mimarlık Bölümü’nden mezun oldu ve aynı yıl Metex Design Group’ta çalışmaya başladı. Mimarlık kariyerine İstanbul, Bodrum ve Perugia-İtalya da devam etti. 2017 yılından beri  METEXStudio KARE ismi ile  METEX çatısı altında çalışmalarına Partner Mimar olarak devam etmektedir. Çalışmaları arasında; turizm yapıları, alışveriş merkezleri, ofisler ve konut projelerinin mimari ve iç mimari projeleri yer almaktadır.

HOM Design Center
HOM Design Center, birçok ülkede sayısız projeye imza atan ünlü mimar Peter Vaughan tarafından tasarlanan, İstanbul’un en çekici yaşam ve yatırım merkezlerinden Skyland İstanbul karma projesinin içinde yer alıyor. Türkiye’nin ve dünyanın önde gelen mobilya ve dekorasyon markalarını tek çatı altında toplayan yeni alışveriş merkezi HOM Design Center, yılda 5 milyon ziyaretçi bekliyor. Projede yer alan yer alan markalar arasında Bretz, By Kepi, Casa, Cumba Garage, Cumba Selection, Çilek, Dartiste, Dekor 34, Dokumacı, Enne Mobilya, Enza, Ersa, Estetik Decor, Evist, Fatih Kıral, Fatih Kıral Kids, Fuga, Halsa, Hamm, İdaş, İşbir Yatak, Kaas, Koleksiyon, Lazzoni, LuxiLighting, Maison, Mete Bronz, Metin Akpınaray, Mira Mobilya, N Design, Natuzzi, Özartaş, Siemens, Simurg, Sit Design, Stella, Şark Halı, Tepe Home, Vanessa, Yatsan, Zirve bulunuyor.

HOM Design Center’da mağazaların yanı sıra ünlü tasarımcı, mimar ve sanatçıların çalışmalarının sergileneceği Inspiration Area bulunuyor. Inspiration Area, düzenlenen etkinliklerle mimarlık, tasarım ve sanat dünyasının önde gelen isimlerini ziyaretçilerle buluşturuyor.

Her gün 10.00-20.00 saatleri arasında açık olan HOM Design Center, hemen yanındaki metro durağı ile ulaşım anlamında da kolaylık sunuyor. TEM ve Cendere Caddesi’nden direkt girilebilen alışveriş merkezi, ziyaretçilerine 4.500 araç kapasiteli ücretsiz otoparkı ile hizmet veriyor.