Arredamento Mimarlık’ın Aralık sayısı “Türkiye’de Endüstri Arkeolojisi” başlıklı dosyasıyla raflarda yerini aldı.
Selda Bancı’nın konuk editörlüğünde hazırlanan dosya, Türkiye’de endüstri arkeolojisi çalışmalarına dair bir kesiti okurun ilgisine sunuyor. Nazlı Ebru Mutlu, endüstri arkeolojisinin tarihten günümüze tanımına, örgütlenme çabalarına ve Türkiye’deki durumuna; Sibel Acar, endüstri arkeolojisi alanına bilgi üreten bir kanıt ve endüstri alanlarının korunması, belgelenmesi ve değerinin anlaşılmasında bir araç olarak fotoğrafa; Pelin Gürol Öngören, Murat Sönmez ve Kevser Özkul, Erken Cumhuriyet Dönemi’nin endüstrileşme tarihiyle sosyal ve kültürel hayatının önemli ortamlarından biri olan şeker fabrikaları yerleşkelerinde yer alan “köşk yapıları”na; Aktan Acar, 19. yüzyıl Osmanlı mimarlık kültüründe Vitruvius’un izleri üzerinden bilgi ve teknoloji ilişkisinin ikili doğasına; Günsu Merin Abbas, teknolojik gelişmelerin koruma kültürüyle bütünleşme yollarına; Adnan Aksu ise “Aksaray Kentsel Gelişme ve Yenileme Projesi”nin hayata geçirilemeyişiyle bugünün mimarlık ortamı adına yitirdiklerimize odaklanıyor. Endüstri arkeolojisi alanına dair Türkiye için, Türkiye’den olası açılımları, başlıkları ve yürütülebilecek tartışmaları olanca çeşitliği ile örnekleyen dosya; Türkiye’de endüstri arkeolojisi bağlamında mimarlığın, teknolojinin, yapım ve malzeme bilgisinin endüstri mirası için nasıl işler kılınacağını; teori ve pratiğin giderek derinleşen ilişkisizliği karşısında yeni ara yüzler tanımlayarak bu ilişkinin yeniden nasıl kurulacağını tartışıyor.
Katalan tasarımcı Francesc Rifé stüdyosunun geometrik denge ve rasyonel formların peşindeki iç mekan tasarımlarının yanısıra Kopenhag merkezli WERK mimarlık ofisinin, Danimarka’nın Falster Adası’nda gerçekleştirdiği kültür merkezi projesinin incelendiği 326. sayıda; 1990 yılında, Kurtul Erkmen ve Gürhan Bakırküre ortaklığında kurulan, 2013 yılından bu yana faaliyetlerini Kurtul Erkmen yönetiminde sürdüren KG Mimarlık dört projesiyle yer alıyor.
16.Venedik Mimarlık Bienali’nde 10. Vardiya dönem küratörleri Kerem Erginoğlu ve Herkes İçin Mimarlık’ın sosyal ve toplu konutun geçmişi, bugünü ve geleceğine odaklanan “Uçsuz Bucaksız Azınlık” atölyesi sürecini aktardıkları Aralık sayısında; “Okullar Okulu” temasıyla 22 Eylül-4 Kasım 2018 tarihleri arasında gerçekleşen 4. İstanbul Tasarım Bienali’nin ardından Yağmur Yıldırım ve Can Tanyeli iki farklı ölçekte değerlendirme yaptılar.
Evrim Düzenli’nin, İstanbul’da kurallı ve genel kabul görmüş modernlik rotalarıyla tanımlı olanın dışında biçimlenmiş “öteki” modernlik mekanlarını ve pratiklerini tartıştığı sayıda ayrıca; Pelin Işık, Türkiye modernleşmesinde apartmanlaşmayı “mahalle” ve “mahremiyet” kavramları ile Türk dizileri üzerinden irdeliyor. Bahar Şener ise, mevcut e-sağlık çözümlerinin yaşlıların fizyolojik ihtiyaçlarına daha iyi cevap verebilecek hale getirilmesi hedefiyle ODTÜ Endüstri Ürünleri Tasarımı Bölümü ve ODTÜ-Teknokent bünyesinde yürütülen projeyi, bu kapsamda üretilmiş tasarımlardan bir seçkiyle birlikte ele alıyor.
Binat İletişim ve Danışmanlık bünyesinde yayınlanan Arredamento Mimarlık’ın 326. sayısı, başta D&R, İnkılap, Nezih, Remzi, Dost, Turan gibi kitabevleri olmak üzere CarrefourSA, Migros, Macro gibi zincir mağazalar ve büyük şehirlerin işlek yerlerindeki satış noktalarından edinilebilir.
Arredamento Mimarlık’a [abonelik.binatdanismanlik.com] adresinden abone olabilirsiniz. Derginin 2017-2018 yıllarına ait sayılarına ise, App Store ya da Google Play üzerinden Turkcell Dergilik uygulamasını indirerek ulaşabilirsiniz.