Son on yıldır Doğu ve Batı Afrika’da etkin ve sürdürülebilir su toplama sistemleri inşa eden PITCHAfrica projesi kapsamında gerçekleştirilen çalışmalardan oluşan “Havza: Bir Su Hikayesi” sergisi su sorunu ile ilgili “KonuŞu” sohbetlerine ev sahipliği yapıyor. “Su Kıtlığı Nedir, Nasıl Aşılır?: Orta Doğu’daki Denizsuyu Arıtımı Örneği ve Ötesi” başlıklı oturum 19 Kasım’da, “Sürdürülebilirliğin Kökenleri ve Atık Yönetimi” konusu ise 27 Kasım’da The Circle’da tartışılacak.
Su Kıtlığı Nedir, Nasıl Aşılır?: Orta Doğu’daki Denizsuyu Arıtımı Örneği ve Ötesi
Tarih: 19 Kasım 2018
Yer: The Circle
Sürdürülebilirliğin Kökenleri ve Atık Yönetimi
Tarih: 27 Kasım 2018
Yer: The Circle
Mimari, tasarım ve sanat odaklı bir ortak çalışma ve işbirliği topluluğu olmanın yanı sıra bir sergi alanı, bir yaratıcı atölye, akademik bir araştırma platformu, müzik için bir mekan ve hayat ile iş pratiklerini bir araya getiren bütüncül bir çalışma alanı olarak tanımlanan The Circle, 1 Kasım’da açılışını gerçekleştirdiği “Havza: Bir Su Hikayesi” sergisi kapsamında iki adet “KonuŞu”ya ev sahipliği yapacak. 2018 yılında sosyolog Hale Ceren Zeytinoğlu tarafından sosyal konularda uzman analizlerini meraklılarıyla buluşturmak, tarihsel bilgi ve sosyolojik öngörü sahibi olmayı hızlandırmak ve günlük politika dışı konuları tartışmaya açmak amacıyla kurulan bir platform olan KonuŞu, su sorunuyla ilgili iki başlıkta The Circle’da ziyaretçilerle buluşacak.
19 Kasım saat 19:30 – 21:00 arasında The Circle’da gerçekleşecek ilk KonuŞu, “Su Kıtlığı Nedir, Nasıl Aşılır?: Orta Doğu’daki Denizsuyu Arıtımı Örneği ve Ötesi” konusunda olacak. 2000’lerin başından beri özellikle az yağış, olumsuz iklim koşulları, hızlı kentleşme ve sanayileşme nedeniyle artan su talebine yönelik olarak su kıtlığı çeken coğrafyalarda sürdürülebilir ve makul bir çözüm sunan Denizsuyu Arıtımı Teknolojisi, deniz suyundan tuzun uzaklaştırılmasıyla tüketilebilir su elde edilmesini sağlayarak gittikçe azalan tatlı su kaynaklarına takviye yapılmasını hedefliyor. Bu etkinlikte Türkiye’deki en eski ve en büyük denizsuyu arıtımı tesislerini kuran Aquamatch’in Satış Direktörü ve Aquamatch Pakistan CEO’su Vildan Canik ile MEF Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ayşegül Kibaroğlu yaklaşık bir saat sürecek sohbet gerçekleştirecekler. Dr. Kibaroğlu’nun su kıtlığının siyası boyutunu analiz edip, bu sorunu aşmanın farklı yöntemlerinden bahsedeceği etkinlikte, Vildan Canik piyasanın son yıllardaki değişimi ve teknolojilerin nasıl geliştiğiyle ilgili bilgilerini etkinliğe katılanlarla paylaşacak.
The Circle’da izleyicilerle buluşan “Havza: Bir Su Hikayesi” sergisine paralel olarak gerçekleşecek olan bir diğer KonuŞu etkinliği ise 27 Kasım saat 19:30 – 21:00 arasında “Sürdürülebilirliğin Kökenleri ve Atık Yönetimi” başlığında gerçekleşecek. Sürdürülebilirliğin en büyük getirilerinden olan atık yönetiminin tarihi ve sosyolojisinin ele alınacağı bu etkinlikte Geri Dönüşüm İşçileri Başkanı, sosyolog, yazar ve kâğıt toplayıcısı Ali Mendillioğlu’na, Sıfır Atık Uzmanı ve Sürdürülebilirlikte Dünya Lideri Kadınlar ödülüne layık görülen Dr. Duygu Erten eşlik edecek.
Aynı konu üzerine çalışan ve farklı formasyonlardan olan iki konuşmacının konuyu bir saatlik bir sohbet içinde ele almasının ardından 30 dakikalık soru cevap kısmı ile son bulan KonuŞu kapsamında konuşmalardan iki gün sonra gönderilen bir bülten ile konuşmada öne çıkan argümanlar ve sorulan yeni sorular etkinliğe katılanlar ile yazılı olarak paylaşılacak. “Havza: Bir Su Hikayesi” sergisi, Kumbaracı Yokuşu, Tercüman Çıkmazı’nda yer alan ve Avcı Architects öncülüğünde Selçuk Avcı, Sanja Jurca Avcı, Markus Lehto, Eda Çarmıklı, Yüksel Demir, Kemal Seyhan, Nurgül Türker, Dilara Tekin Gezginti ve Yunus Tonkuş tarafından kurulan The Circle’da 2 Aralık 2018 tarihine kadar ziyarete açık kalacak.
KonuŞu:
KonuŞu, günümüzü anlamak ve anlamlandırmak için kurulmuş yepyeni bir konuşma platformudur. KonuŞu’nun amacı, sosyal konularda uzman analizlerini meraklılarıyla buluşturmak, tarihsel bilgi ve sosyolojik öngörü sahibi olmayı hızlandırmak ve günlük politika dışı konuları tartışmaya açmaktır.
KonuŞu’da aynı konu üzerine çalışan ve farklı formasyonlardan olan iki konuşmacı konuyu bir saatlik bir sohbet içinde ele alır. Etkinlikler 30 dakikalık soru cevap kısmı ile son bulur. Konuşmalardan iki gün sonra gönderilen bir bülten ile konuşmada öne çıkan argümanlar ve sorulan yeni sorular etkinliğe katılanlar ile yazılı olarak paylaşılır. KonuŞu, 2018 yılında sosyolog Hale Ceren Zeytinoğlu tarafından kurulmuştur.
The Circle:
“The Circle”, mimarlık ve tasarım odaklı bir ortak çalışma alanı, işbirliği, öğrenme ve öğretme topluluğudur. Oluşum aynı zamanda sergi mekânı, işbirliği merkezi, etkinlik mekânı, üretim atölyesi, araştırma ve öğretim için akademik bir platform, müzik mekânı, yaşam ve iş ilişkileri için bütünsel bir uygulama alanı ve çok daha fazlası olma özelliğini taşıyor.
Felsefemiz samimiyet ve açıklık duygularından besleniyor. Bu felsefe aynı zamanda ortak çalışan kişilere hem kendilerini bireysel olarak daha iyi ifade edebilecekleri hem de bu topluluk üzerinden profesyonel ve özel hayatlarının potansiyelini geliştirebilecekleri bir platform sunarak, onları topluluğa davet etmemizin merkezinde yatan kapsayıcılık ilkesine dayanıyor.
Sadece mimarlığa değil, aynı zamanda mimarlığın özünde çok disiplinli bir sanat olduğunun farkında olarak kişisel ve profesyonel gelişime odaklanıyoruz. Bu çok disiplini yapının içerisinde sadece teknik tasarım değil, aynı zamanda tüm bakış açılarımıza işleyen bir sürdürülebilirlik felsefesi de yer alıyor.
Esnek ve açık bir yapımız olduğundan farklı görüşlere açığız. Bu da yalnızca mimar olmanın ötesine geçerek kimliğimizi esnetmeyi mümkün kılıyor; çünkü biz sadece mimar değiliz. Biz kendimizi daha çok düşüncenin ve etkileşimin tüm şartlarına ve etki alanlarına uyum sağlayabilen “Mekânsal Aktörler” olarak tanımlıyoruz.
The Circle, Avcı Architects öncülüğünde Selçuk Avcı, Sanja Jurca Avcı, Markus Lehto, Eda Çarmıklı, Yüksel Demir, Kemal Seyhan, Nurgül Türker, Dilara Tekin Gezginti ve Yunus Tonkuş tarafından kuruldu.