ELİF URAS’ın KAYNAK İsimli Yerleştirmesi ve İLK Monografisi Sanatseverlerle Buluşuyor!

Elif Uras, Kaynak, 2018,

Galerist öncülüğünde ve Kale Grubu desteğiyle, sanatçı Elif Uras’ın farklı coğrafyaların kültürel izlerinden beslenerek hayata geçirdiği mekana özgü yerleştirmesi Kaynak ile sanatçının son yıllardaki üretimini belgeleyecek kapsamlı monografisi, 24 Kasım-30 Aralık 2018 tarihlerinde Galata Rum Okulu’nun yanındaki tarihi mekanda izleyicilerle buluşuyor.

Çeşitli tarihsel ve kültürel referanslardan beslenen Elif Uras, ortak miras, kültürel melezlik, üretkenlik, gelenek ve emek gibi kavramları sorguluyor. Çalışmalarını New York ve İstanbul’da sürdüren sanatçının 2016 yılında Galerist’te gerçekleşen son kişisel sergisi Hayal Meyal’den bu yana İstanbul’da ilk kez izlenebilecek yeni işleri, Galata Rum Okulu’nun yanında uzun zamandır kamuyla buluşmayı bekleyen tarihi bir mekanın dönüşmesine de vesile oluyor.


Kaynak
Tarih: 24 Kasım – 30 Aralık
Yer: Galata Rum Okulu


Uras’ın ilk monografisi, sanatçının pratiğine farklı perspektiflerden bakıyor

Kale Grubu’nun 2018 yılı için tasarladığı seramik sanatını destekleme projesi kapsamında, Elif Uras’ın ilk monografisi de hayata geçiriliyor. Editörlüğünü L. İpek Ulusoy Akgül’ün üstlendiği ve Ahu Antmen, Kathy Battista, Amy Smith-Stewart ve Merve Ünsal gibi uluslararası üne sahip yazarların makalelerini içeren kitapta, sanatçının pratiğinin feminist temelleri, seramik çalışmalarında geleneksel tekniklerin kullanımı, özgün desen ve resimleriyle seramik işleri arasındaki ilişki değerlendiriliyor. Editörün sanatçıyla yakın zamanda gerçekleştirdiği söyleşinin de yer alacağı monografi ile, Uras’ın son dönem sanatsal üretimi belgeleniyor. Galerist Yayınevi tarafından Türkçe ve İngilizce olarak yayınlanacak kitabın dağıtımı, Türkiye’yle beraber, Amerika, Avrupa, Orta Doğu, Asya ve dünyanın farklı noktalarında yapılacak.

Elif Uras’ın seramik eserleri hepimiz için farklı bir deneyim alanı oluşturuyor

Kale Grubu’nun, kültür ve sanata verdiği destekle, hem seramik sanatını sahiplenmeyi hem de  sanatçıları sürdürülebilir şekilde desteklemeyi misyon edindiğini belirten Kale Grubu Başkanı ve CEO’su Zeynep Bodur Okyay, “Bizim Türkiye’nin geleceğinde yeni ba­şarı hikâyeleri oluşturma isteğimiz var. Önceliğimiz özgün işler yapmak, yaratıcı ve ilham verici projelerin içerisinde olmak ve buna hevesli kişi ve toplulukları cesaretlendirmektir. Bu yıl da Kale Grubu olarak, bu topraklarda yetişmiş, yurt dışında da başarılı çalışmalara imza atmış çağdaş sanatçımız Elif Uras’ı özgün bir proje ile sahiplenmenin heyecanı ve mutluluğunu yaşıyoruz. Sanatçının hayal gücüne tanıklık etme fırsatı sunan sıra dışı seramik eserleri, hepimiz için farklı bir deneyim alanı oluşturuyor. Eş zamanlı olarak, değerli yazarların katkılarıyla Uras’ın sanatsal kariyerine ışık tutan ilk monografisinin, hem Türkiye’de hem de yurt dışında sanatseverlerle buluşturulmasına aracılık etmeyi çok önemsiyoruz. Yaşadığımız coğrafyanın geleneksel izlerini günümüze taşıyan sanatçımızın, bu kitapla tüm dünyaya kalıcı bir eser bıraktığına inanıyorum” dedi.


Elif Uras:
Elif Uras sanatsal çalışmalarını New York ve İstanbul’da sürdürmektedir. Solo sergileri arasında, Déjà Vu (The Box, Pippy Houldsworth Gallery, Londra, 2017); Hayal Meyal (Galerist, İstanbul, 2016); Nicaea (Aldrich Güncel Sanat Müzesi, Connecticut, 2015); Panorama Pasajı (Galerist, İstanbul, 2008); Drawing Disconnect (Kirkhoff, Kopenhag, 2008); The Occidentalist (Smith-Stewart, New York, 2007); Industry (GAVLAK, West Palm Beach, 2006); Private Collection (Kenny Schachter/ROVE, New York, 2004) ve Ne İstersen (Galerist, İstanbul, 2004) sayılabilir. Uras’ın eserleri, MoMA PS1, Salon 94, 9. Şangay Bienali, Proje 4L/Elgiz Güncel Sanat Müzesi ve Pera Müzesi’nde sergilenmiştir ve Metropolitan Sanat Müzesi, Ringier Koleksiyonu, Zürih ve Collezione Maramotti, Reggio Emilia gibi koleksiyonlarda yer almaktadır. Uras, Brown Üniversitesi’nde iktisat ve uluslararası ilişkiler, Columbia Üniversitesi’nde hukuk eğitimi almıştır. School of Visual Arts’taki sanat eğitiminin ardından 2003’te Columbia Üniversitesi sanat yüksek lisansını tamamlamıştır.

İpek Ulusoy Akgül:
İpek Ulusoy Akgül İstanbul’da bağımsız editör, küratör ve yazar olarak çalışmaktadır. 2014-16 yılları arasında ArteEast Quarterly’nin yönetici editörlüğünü yapan Ulusoy Akgül, yakın zamanda SALT’ın İngilizce yayınlarına editör olarak destek verdi (2017-18). Küratöryel projeleri arasında Reading Room (Mathaf, Doha, 2015), Proposals on Monumentality (Green Art Gallery, Dubai, 2014), A.i.R Dubai Open Studios (Dubai, 2014) ve Borusan Contemporary’de çeşitli yeni medya sergilerinin yanı sıra asistan küratörlüğünü yaptığı Brigitte Kowanz: Cut a Long Story Short (2012-13) sayılabilir. Birçok sergi kataloğu ve sanatçı kitabının yanı sıra, Artforum.com, Ibraaz, ArtAsiaPacific, m-est.org gibi yayınlara katkıda bulunmuştur. Kültürel Çalışmalar Lisans derecesini Sabancı Üniversitesi’nden alan Ulusoy Akgül, Boğaziçi Üniversitesi’nde Tarih yüksek lisans derslerini tamamlamıştır. Müze Çalışmaları yüksek lisansını, Fulbright Bursu’yla girdiği NYU’dan almıştır.

Galerist:
Güncel sanat alanında yeni yetenekler keşfetmek ve sanatçılarına benzersiz ifade alanları sağlamak amacıyla 2001 yılında İstanbul’da kurulan Galerist, Türkiyeli sanatçıları ulusal ve uluslararası alanda temsil eden öncü bir sanat galerisidir. İstanbul’da devam eden sergi programının yanı sıra dünyanın önde gelen sanat etkinliklerine de katılan Galerist, uluslararası sanat ortamındaki konumunu ve ilişkiler ağını güçlendirmeye devam ediyor.

Galerist bünyesinde, Türkiye’nin gelişmekte olan sanat ortamını destekleyici bir vizyonla kurulan ArtUnlimited dergisi ise 2006 yılından bu yana Türkiye’nin önde gelen kültür sanat yayınlarından biri olarak konumlanmaktadır.

Galerist Yayınevinden çıkan diğer kitaplar Yusuf Sevinçli: Oculus (2018), Semiha Berksoy Catalogue Raisonné (2017), Nil Yalter Monografisi (2013), Taner Ceylan: 1997-2009 (2011), Haluk Akakçe: Reincarnation (2009) ve Leyla Gediz Monografisi (2008) sayılabilir.

Kale Grubu:
1957 yılında kurucusu İbrahim Bodur tarafından Çanakkale Seramik Fabrikaları A.Ş. ile temelleri atılan Kale Grubu, Türkiye’de seramik sektörünün kuruluşuna öncülük etmiş, bu alandaki yatırımları ile bir dünya devi haline gelmiştir. Çeşitli sektörlere yatırımlar yaparak büyüyen Kale Grubu, bugün her biri kendi alanlarında lider 17 şirkete sahip, Çanakkale başta olmak üzere Türkiye’nin çeşitli lokasyonlarındaki fabrikaları, İtalya’da tasarım merkezi ve marka yatırımları olan, beş bini aşkın çalışanı ile faaliyet gösteren Türkiye’nin öncü sanayi kuruluşlarından biridir. Kale Grubu, bugün Avrupa’nın 5’inci, dünyanın 17’nci en büyük seramik karo üreticisi, yapı kimyasalları sektöründe üretim ve satış kapasitesi olarak Türkiye ve bölgesinde 1’inci, Avrupa’da ise 5’inci şirket durumundadır. Ayrıca yüzde yüz özel sermayeli bir Türk şirketi olarak havacılık ve savunma konusunda uluslararası alanda itibar kazanmış bir yapıya sahiptir.

Aynı zamanda, tasarım, teknoloji ve insan odaklı vizyonu ile başta seramik olmak üzere sanatı ve sanatçıları desteklemeyi misyon edinen Kale Grubu, bu çerçevede, 60. kuruluş yıldönümünde Füreya retrospektif sergisini hayata geçirmiştir. Türkiye’nin ilk çağdaş seramik sanatçısı Füreya Koral’ın eserlerinin geniş bir kitleyle buluştuğu kapsamlı sergi, geçen yılın en çok beğenilen ve ziyaret edilen sergileri arasında yer almıştır.