[Proje]: Bağlum Sosyal Merkez Binası

Proje Adı: BAĞLUM SOSYAL MERKEZ BİNASI,

2017, BAĞLUM, ANKARA

Mimari: RGGA MİMARLIK

İç Mimari: RGGA MİMARLIK

Peyzaj Mimarisi: SDA PEYZAJ

İşveren: KEÇİÖREN BELEDİYESİ

Bağlum, Ankara’nın Keçiören ilçesine bağlı yaklaşık 36,000 nüfuslu küçük bir semt. Ankaran’ın merkezine yaklaşık 12 km mesafedeki bu küçük semt’in iklim koşulları da, Ankara merkeze göre rakım’ı daha yüksek olduğundan bir kaç derece daha soğuk ve sert geçiyor. Bağlum’un genel morfolojik yapısının ise aldığı göçler ve yeni yerleşimlerle giderek değiştiği gözlenmektedir. Bundan yaklaşık sekiz yıl önce Bağlum sınırları içindeki köyler mahalle statüsüyle Keçiören’e bağlandı. Bununla birlikte altyapı eksiklerini gidermek üzere çalışmalar devam etmektedir. Semt‘in son yıllarda gözlemlenen ve artan talepler doğrultusunda ilçe olmaya yönelik çabaları bölgedeki sosyal faaliyetleri destekleyecek yeni yapılaşma ihtiyaçlarını da beraberinde getirdi. Keçiören Belediyesi tarafından talep edilen ve yeni bir sosyal donatı olarak bölgeye kazandırılmak istenen Bağlum Sosyal Merkez Binası, belirli fiziksel ihtiyaçlarla birlikte, kısa sürede sosyal ve ekonomik kalkınmayı da tetikleyecek, herkese açık yerel bir ajan olarak önerildi.

Proje alanı henüz mevcut yapılaşmanın tam olarak oluşmadığı bir alanda bulunmaktadır. Arsanın hemen arkasında tasarımı Keçiören Belediyesi tarafından yaptırılan oldukça büyük bir semt parkı yer almaktadır. Bu park ile, proje arsası ilişkisi yeniden düşünülmüştür. 1/1000 ölçekli genel planlarda, parkın semt ile olan bağlantısının zayıf kaldığı düşünüldüğünden, projedeki fonksiyonlar gerek işlevleri gerekse arkadaki parka ulaşılabilirliğini kolaylaştırmak için 3 farklı kütle ile çözümlenmiştir. Arkadaki parkın parsele olan akışını bu 3 kütle arasındaki ana aks belirlemektedir. En öndeki kafe ve restoran olarak önerilen bu 2 kütle arasına da sızan ara alanlar, kendi ölçeğinde kestirme yollar oluştururken yeri geldiğinde bazı etkinlikler için de kullanılacak olan fonksiyonel boşluklar olarak tasarlanmıştır. Bu 2 küçük hacmin ürettiği ara boşluklar olası etkinlikleri de desteklemek ve görsel bütünlüğü sağlamak amacıyla kütlelerin çatı izdüşümlerini baz alarak metal pergola ile yarı korunaklı hale getirilen boşluklar olarak düzenlenmiştir. Genel çerçevede kütlelerin tasarımı kadar boşlukların da aynı oranda tasarlanması, bu 3 kütleyi her daim aktif yapabilecek önemli tasarım unsurları olarak belirlenmiştir.

Bağlum Sosyal Merkez Binası, genel olarak, tüm alt fonksiyonların yerleştirildiği ana sosyal merkez binası ve parselin ön tarafında ayrı ayrı konumlandırılan tek katlı kafe ve restoran binaları olarak tasarlandı. Pek çok farklı fonksiyonları içinde barındıran ana binada; gençlik merkezi, çok amaçlı salon, çeşitli eğitim faaliyetleri için sınıflar, pilates ve “fitness” salonları, sauna, çocuklar için kulüp, ofisler ve yüzme havuzu kullanım, gün ışığı ve iklimsel girdilerin maximum verimliliğine göre dağıtıldı. Oldukça büyük bir hacmi kaplayan gençlik merkezi cephe boyunca uzanan büyük bir terasla birinci katta tasarlandı. Bu alanın gün ışığından olabildiğince yararlanması her daim aktif ve yoğun yaşayan bir mekan olarak kullanımı için önemliydi. Beldenin eğitim, kültür ve sosyal faaliyetlerine hizmet edecek olan eğitim sınıfları ise büyük bir boşlukla bir alt kattaki çok amaçlı salon ve fuaye mekanlarına bakan asma katta tasarlandı. Etrafında yoğunluklu blokların çevrelemediği Bağlum Sosyal Merkez yapısı, bütünüyle siyah renkli yerel andezit taşla kaplanan ve siyah camlarla yekpareliği derecenlendirilen baskın, bir o kadar da mütevazi bir dil oluşturuyor. Bağlum’un merkeze oranla biraz daha sert iklimsel koşullara sahip olması ve taşın dayanıklılığı, bu yerel andezit taşın seçiminde de etkili oluyor. Kütlelerin cephesindeki yerel andezit taşlar farklı kesit ve genişliklerde kullanılarak gün içinde gölgenin değişen etkisinden yararlanılıyor. Özellikle kamu yapılarında ve Ankara genelinde yoğun olarak kullanılan bu taş, alışılmadık detayda kullanılarak bir yenilik ve farkındalık yaratmak hedefindedir.


Bitirme İşleri

  • Knauf [Alçı işleri]
  • Çamsan [Parke]

Mekanik

  • Ak Proje

Mobilya

  • Vario [Kapılar]

Aydınlatma

  • Philips [Led Armatürler]

Islak Hacim

  • Creavit [Lavabolar]
  • E.C.A [Bataryalar]
  • Ege Seramik [Fayanslar]