ANAMED Nazlı Gürlek’in “BİR” Performansına Ev Sahipliği Yapıyor…

Çatalhöyük duvar resmi, MÖ 6500 civarı, Jason Quinlan ve Çatalhöyük Araştırma Projesi

Koç Üniversitesi Anadolu Medeniyetleri Araştırma Merkezi (ANAMED) ve Performistanbul işbirliğiyle, Nazlı Gürlek imzalı “BİR” isimli performans projesi, 23 Eylül Cumartesi günü 17.00-20.00 saatleri arasında ANAMED’de gerçekleşecek. Çatalhöyük’teki Bina 80’de ortaya çıkarılan, MÖ 6500 yılı civarında, ritüel amaçlı yapıldığı düşünülen bir duvar resminden ilham alıyor.

Koç Üniversitesi Anadolu Medeniyetleri Araştırma Merkezi (ANAMED) ve Performistanbul, 23 Eylül Cumartesi günü 17.00 – 20.00 saatleri arasında Nazlı Gürlek imzalı “BİR” isimli performans projesine ev sahipliği yapacak. ANAMED’de düzenlenecek performans, Çatalhöyük’teki Bina 80’de ortaya çıkarılmış, MÖ 6500 yılı civarında, ritüel amaçlı yapıldığı düşünülen bir duvar resmini canlandırıyor.

Gürlek, duvar resminden yola çıkarak yaptığı her biri 9 metrelik iki rulo, resmin ortaya çıktığı kazı sürecini gösteren arkeolojik görsel dokümantasyon ve bir performansçının canlı hareketi dahil olmak üzere resim, belge ve hareketten oluşan üç farklı ifade diliyle yeni bir ritüel ortaya çıkarıyor. Güneşin batışını çevreleyen 3 saat boyunca sürecek olan performans, Koç Üniversitesi Anadolu Medeniyetleri Araştırma Merkezi’nin 3. kattaki terasında ücretsiz olarak izlenebilecek.

Nazlı Gürlek, BİR, kağıt üzerine karışık teknik, 2017, sanatçının izniyle

Performans, Çatalhöyük Araştırma Projesi’nin 25. yılını kutlamak amacıyla düzenlenen, 9 bin yıllık tarihe sahip yerleşmede sürdürülen arkeolojik çalışmaların bilinmeyen yanlarını sunan “Bir Kazı Hikâyesi: Çatalhöyük” Sergi isimli sergi kapsamında gerçekleştirilecek. Çatalhöyük duvar resmini 9000 yıl öncesinden günümüze getirerek araştıran Gürlek, arkeolojik bir buluntuyu, sanatçı gözüyle farklı bir açıdan izleyiciye sunuyor.

Proje, aynı zamanda, “düşünümsellik, interaktivite, çokseslilik ve bağlamsallık” esasları üzerine kurulu olan Çatalhöyük arkeolojik araştırma projesinin sanatsal bir adaptasyonu niteliğinde. Nazlı Gürlek, performansa konu olan resimle ilgili şunları söylüyor:

“Arkeolojik bulgulardan, Çatalhöyük’te tüm yapıların konut işlevi taşıyan mekânlar olduğu ve toplumun, bu yapıların içinde gerçekleşen çeşitli ritüellerle organize edildiği anlaşılıyor. Duvar resimleri yapmak da bu ritüellerden biri. Çatalhöyük resimlerinde genellikle birkaç geometrik formun tekrarından oluşan, oldukça kontrollü ve neredeyse matematiksel kesinlikte yapıldığı gözlenen soyut motifler görüyoruz. Bu performansa konu olan resim ise, diğerlerinden farklı. Görsel anlamda dağınık, uçucu, akıcı ve boşluklu. Bu resim bana duraksız akan nehirleri, hem doğaya hem insan bedenine hayat veren yaşam enerjisini, yaratım gücünü, yaşamın sınır tanımaz gücünü hatırlatıyor.”

Sanatçı, performansta bu resmin anlamını ve bugüne dair bize neler söyleyebileceğini araştırıyor ve izleyiciyi de kendi anlamını bulmaya davet ediyor.


Nazlı Gürlek
BİR
Performans
İstanbul Bienali Paralel Etkinliği
ANAMED ve Performistanbul işbirliğiyle
Süre: 3 saat
Küratör: Simge Burhanoğlu
Tarih: 23.09.2017
Saat: 17:00 – 20:00
Yer: ANAMED, 3. Kat Teras


“Bir Kazı Hikâyesi: Çatalhöyük”
Neolitik döneme tarihlenen Konya’daki Çatalhöyük yerleşmesinin 25. kazı sezonunu kutlayan ve Ian Hodder danışmanlığında geliştirilen serginin içeriği Duygu Tarkan küratörlüğünde Çatalhöyük araştırmacılarının katkılarıyla hazırlandı. Deneyime dayalı sergileme yöntemlerine başvurulan serginin tasarımını ise PATTU Mimarlık yaptı. 1997 yılından beri Çatalhöyük kazılarının ana sponsoru olan Yapı Kredi’nin katkılarının yanı sıra Arçelik’in teknoloji sponsorluğunda gerçekleştirilen sergi, dünyanın en eski topluluklarından birinin avcı toplayıcılıktan tarım toplumuna geçiş sürecine ve sosyoekonomik organizasyonuna ışık tutmak için yürütülen araştırmaları inceleme fırsatı sunuyor. UNESCO Dünya Kültür Mirası listesindeki Çatalhöyük’te yürütülen bilimsel çalışmaların üç boyutlu modellemeyle buluntuları yeniden canlandırma, kazı alanlarının lazer taraması ve VR (sanal gerçeklik) teknolojisiyle Çatalhöyük binalarının deneyimlenmesi gibi interaktif sergileme yöntemleriyle aktaran sergi 25 Ekim tarihine kadar Beyoğlu, ANAMED’de görülebilir.


Koç Üniversitesi ANAMED:
Anadolu Medeniyetleri Araştırma Merkezi (ANAMED) Neolitik Çağ’dan Osmanlı Dönemi sonuna kadar uzanan süreçte Türkiye üzerine sanat tarihi, mimarlık, arkeoloji ve tarih alanlarında araştırmalar yürütmeyi ve desteklemeyi amaçlar. Araştırma projelerini, verdiği burslar, yayınlar, sergiler ve sempozyumlar aracılığıyla geliştirir ve destekler.

Nazlı Gürlek:
Nazlı Gürlek, İstanbul’da yaşayan bir sanatçı, küratör ve yazardır. Anadolu’nun pagan kültürlerinde köklenen yaratıcı araştırma ve üretim platformu UMA’nın kurucusudur. Son küratöryel projeleri arasında Borusan Contemporary koleksiyon küratörlüğü (2014–15) ve Maçka Sanat Galerisi programlar küratörlüğü (2011–12) yer alır. Küratörlük yüksek lisansını Londra Goldsmiths Üniversitesi’nde, resim 
lisansını ise Floransa Devlet Güzel Sanatlar Akademisi’nde tamamlamıştır. www.nazligurlek.com / www.uma-platform.org. Varşova Ujazdowski Castle Çağdaş Sanat Merkezi’nde misafir küratör olarak bulunmuş, Independent Curators International’ın küratöryel araştırma programlarında katılımcı olarak yer almış ve CCA Derry-Londonderry ve SALT Galata’da küratöryel araştırmalarını sunmuştur. (2013). “Nature is Our Body,” ArteEast Quarterly: The Global Platform for Middle East Arts (İlkbahar 2016); “Sarkis ve Tutumlar Biçime Dönüşünce” (SALT, 2013) ve “İnci Eviner,” Revolver (2011) yayınlarının yazarı ve editörüdür. Yazıları Frieze, Camera Austria, Art Asia Pacific, Flash Art International ve The Exhibitionist gibi dergilerde yayımlanmıştır. 

Performistanbul:
Performans sanatçılarını bir araya getiren ve projelerle buluşturan Performistanbul, geçtiğimiz aylarda The Pill, Alan İstanbul, Zilberman Projects-Istanbul, Art On İstanbul, Sanatorium, Razzmatazz (Londra) ve ilk müze performansını gerçekleştirdiği Pera Müzesi dahil olmak üzere önemli iş birliklerine imza attı. Kurulduğu ilk günden beri 18 farklı alanda 17 sanatçı ile düzenlediği 30 performans ile performans sanatını daha fazla izleyiciye ulaştıran Performistanbul, yer alacağı performans, etkinlik ve projelerle önümüzdeki günlerde performans sanatını farklı kitlelerle buluşturmaya devam edecek.

Web sitesi: www.performistanbul.org
Facebook:
www.facebook.com/Performistanbul

Instagram: www.instagram.com/Performistanbul