[Söyleşi]: “Hayata, çevremize, eşyalarımıza bambaşka açıdan bakma avantajını yakaladık”

Osman Nemli, Neslihan İmamoğlu. Fotoğraf: Line TV

Bu yıl “Bir Şans Daha Ver” temasıyla Bursa’da gerçekleşen 16. BETONART Mimarlık Yaz Okulu’nun sertifika töreni ve sergi açılışında Bursa Çimento Genel Müdürü Osman Nemli ile konuştuk.

 

Bursa Çimento 16. BETONART Mimarlık Yaz Okulu’na malzeme tedariğinden ev sahipliğine büyük bir destek sağladı. Bu proje içinde yer almaya nasıl karar verdiniz?

Osman Nemli | BETONART Mimarlık Yaz Okulu çimento sektöründe zaten geleneksel bir konsept ve Bursa Çimento da bu konsept içerisinde bu sene göreve talip olmuştu. Göreve geldiğimde TÇMB ile karşılıklı anlaşmalar yapılmıştı. O dönemde bu kadar iddialı yola çıkıp çıkılmadığını açıkçası bilmiyorum fakat BETONART’la tanıştıktan sonra bu BETONART’ın çok iyi olması için elimizden geleni yapma ve maksimum faydayı sağlama konusunda biraz iddialı davrandığımızı ve hedeflerimize de ulaştığımızı düşünüyorum.


Gözlemlerinizin sonucunda, 16. BETONART Mimarlık Yaz Okulu sürecini nasıl değerlendiriyorsunuz?

Küratörlerle yapılan toplantılarla bu sürece dahil olduk. İlk başladığı günden bu yana çok heyecan verici olan ve heyecan katsayısı giderek artan bir süreç. Bu heyecan da  BETONART’ın değerinden kaynaklanıyor. Bunun bir parçası olmaktan çok büyük mutluluk duyduk ve bunu en iyi şekilde gerçekleştirmek adına hepimiz elimizden geleni maksimum şekilde ortaya koyduk.

“Öğrencilerdeki o öğrenme enerjisi ile yıllar sonra tekrar karşılaşmak farklı bir deneyimdi.”

Bursa Çimento Genel Müdürü Osman Nemli, 16. BETONART Mimarlık Yaz Okulu Sergisi, Bursa Çimento Merkez Binası. Fotoğraf: Line TV

Süreç boyunca Bursa Çimento, AR-GE’den ustalığa farklı açılardan öğrencilere çok destek oldu. Fabrika çalışanları, yaz okulu katılımcıları ve organizasyon ekibi büyük bir sinerji oluşturdu. Bunun taraflara katkısını nasıl gözlemliyorsunuz?

Çimento fabrikaları çok heyecan yaratan çalışma ortamları değildir. Genelde işlerin belli bir rutini vardır. Bizim için en büyük faydası; bir kere bu rutini kırmış olduk. İkinci faydası hayata, çevremize, eşyalarımıza bambaşka açıdan bakma avantajını yakaladık. Üçüncüsü ise hepimiz yıllar oldu öğrenciliğimizi bitireli ama şimdi öğrencilerdeki o öğrenme enerjisi ile yıllar sonra tekrar karşılaşmak farklı bir deneyimdi. Ayrıca öğrencilerin hayal dünyasını destekleyecek bir şeyler geliştirmek zorunda kaldık hepimiz. Hayal edileni gerçekleştirmek hayal etmek kadar kolay olmayabiliyor. Bu durumda herkes için BETONART Mimarlık Yaz Okulu, bugüne kadarki koşullarını geliştirmek ve daha üzerine çıkmak konusunda bir çıtayı yükseltme noktası oldu. Bunun sonucunda her tarafın kazandığı şeyler olduğunu düşünüyorum.

Betoncular değişik reçeteler denediler ve bu reçetelerin nasıl davrandığını gördüler. Normal şartlarda betoncu ekibimiz en az 8 metreküp beton yapar; burada 1 kiloluk reçeteler yapmak zorunda kaldılar. Bunların büyük reçetelerde olduğundan daha farklı sonuçlanabildiğini gördüler.

Bizim arkadaşlarımız betona daha çok yaklaştılar. Ürünümüz aslında bir ara ürün ve biz çimentocular maalesef son ürün olan betonu çok da iyi tanımayan bir ekibiz. Bizim için en büyük faydası bu oldu. Dolayısıyla bu projede bütün paydaşların maksimum faydayı sağladığını düşünüyorum.

Bunların yanı sıra BETONART Mimarlık Yaz Okulu, Bursa Çimento’ya kurumsal anlamda neler kattı?

Bizim çok uzun yıllardır sosyal anlamda gerçekleştirdiğimiz en büyük proje oldu BETONART Mimarlık Yaz Okulu. Biraz önce bahsettiğim artıların dışında çok büyük bir sosyal projeye de imza atmış olduk. BETONART’ın prestijinden, bilinirliğinden kaynaklanan, Türkiye çapında hatta uluslararası anlamda büyük bir proje. Bizim için bu da önemli bir değer oldu. Böyle bir proje içinde yer almanın hareketliliğini, bu tür bir organizasyonu nasıl yapmak gerektiğini gördük.

Bursa Çimento Fabrikası içinde bu organizasyonun yapıldığı atölyede başka şeyler yapabileceğimizi keşfettik. Şu anda bununla ilgili başka neler yapabileceğimiz üzerine proje gerçekleştiriyoruz kendi içimizde.

Bursa Çimento Genel Müdürü Osman Nemli, Fotoğraf: Line TV

 

 

Akademi ve endüstrinin bir araya gelmesi gerektiğini zaten hepimiz biliyoruz ama uygulamalarda bunu hayata geçirmekte çok zorlanıyoruz.


Akademi ve endüstri iş birliğinin önemi sizce nedir? Bursa Çimento – BETONART Mimarlık Yaz Okulu iş birliği nasıl devam edebilir?

Akademi ve endüstrinin bir araya gelmesi gerektiğini zaten hepimiz biliyoruz ama uygulamalarda bunu hayata geçirmekte çok zorlanıyoruz. Bu anlamda BETONART Mimarlık Yaz Okulu, bence kendi benzerleri içerisinde en tepede yer alan uygulamalardan bir tanesi. Biz Bursa Çimento olarak BETONART’la çeşitli işbirliklerine her zaman hazırız; ama neler yapılabileceği bizim için de yeni ve geliştirilmeye açık bir alan. Her yıl bu kadar büyük bir enerji sarf etmemiz açık konuşayım çok mümkün değil. Ama daha birbirini tamamlayan ve doğrudan birbirine katkı sağlayan daha küçük ölçekli projeler olacağını düşünüyorum. Ama en kötü ihtimalle BETONART Mimarlık Yaz Okulu’na 5 yılda bir talibiz.