(bi_özet) Yapı Sektöründe İLETİŞİM TOPLANTILARI’nın İkincisinde “Gayrimenkul” Konuşuldu!

Banu Binat, Halil İmamoğlu, Umut Saçan, Makbule Yönel Maya, Ersun Bayraktaroğlu, Ayşe Hasol Erktin, Engin Başaran. Fotoğraf: Sahir Uğur Eren

Sektörün tüm öznelerini bir araya getirmeyi amaçlayan bi_özet’in geçen yıl başlattığı ve her yıl yapı sektöründe pazarlama iletişimi üzerine farklı bir konuyu ele alan etkinlik dizisinin ikincisi 26 Mayıs 2017 tarihinde Yapı Fuarı-Turkeybuild İstanbul’da gerçekleşti. bi_özet gayrimenkul gazetesinin alanlarında uzman köşe yazarlarından Ayşe Hasol Erktin, Engin Başaran, Ersun Bayraktaroğlu, Halil İmamoğlu, Makbule Yönel Maya ve Umut Saçan’ın katılımıyla Banu Binat moderatörlüğünde gerçekleşen “Gayrimenkul Kimin İçin?” başlıklı panelde gayrimenkul konusu, odağına insanı alarak tartışıldı.

İlki geçen yıl Yapı Fuarı-Turkey Build 2016’da “kariyer” alt başlığıyla düzenlenen ve mimar, mühendis, müteahhit, işveren, yatırımcı, akademisyen, yapı malzemesi üreticileri ve bu alanda çalışan iletişim, reklam, medya planlama ve dijital hizmet ajanslarını bir araya getiren  “bi_özet Yapı Sektöründe İletişim Toplantıları”nın ikincisinde ise “Gayrimenkulde İletişim” çeşitli başlıklar üzerinden konuşuldu.

Banu Binat, Halil İmamoğlu, Umut Saçan, Makbule Yönel Maya, Ersun Bayraktaroğlu, Ayşe Hasol Erktin, Engin Başaran. Fotoğraf: Sahir Uğur Eren

 

“…toplumda bu konuda bir adım öteye gitmeyi, odağına insanı almayı teşvik ediyoruz”

Banu Binat, Fotoğraf: Sahir Uğur Eren

Panel, Binat İletişim&Danışmanlık kurucu ortağı Banu Binat’ın konuşmasıyla başladı. Yapı sektörü ve gayrimenkul arasındaki kopukluktan, bu kopukluğun yol açtığı sorunlardan ve bu sorunlara bir çözüm olma amacıyla yola çıkan bi_özet web sitesi ve bi_özet gayrimenkul gazetesinden bahseden Binat, “Bu gazeteyi hazırlarken yola çıktığımız asıl konu gayrimenkul kullanıcısının doğru bilinçlenmesi, doğru seçimi yapabilmesi için doğru bilgiye ulaşacağı bir kaynak hazırlamaktı. Biz yola çıktığımızda da kendi alanımızda bütün birikimimizi kullandık bir anlamda hepimizin sosyal sorumluluğu haline geldi ama bir taraftan da burada gördüğümüz değerli konuklarımız hepsi kendi alanında uzmanlar ve bizimle aynı enerjide bu gazeteye destek veriyorlar ve bu gazete sayesinde toplumda bu konuda bir adım öteye gitmeyi, odağına insanı almayı teşvik ediyoruz” diyerek sözü konuşmacılara verdi.

Makbule Yönel Maya, Ersun Bayraktaroğlu, Ayşe Hasol Erktin. Fotoğraf: Sahir Uğur Eren

“Yeni nesil, gayrimenkulün değerini onun ne olduğuyla değil nasıl kullanıldığıyla veriyor”

İlk konuşmacı PwC Türkiye Ortağı, Gayrimenkul Sektör Lideri Ersun Bayraktoroğlu, dünyadaki ve Türkiye’deki gayrimenkul yönelimlerinden bahsetti.  Bayraktaroğlu konuşmasına, Gayrimenkul hizmet tarafında, inşaat ise üretim tarafında; dolayısıyla bu ikisi arasında çok düzgün, doğrudan bir bağlantı var. Gayrimenkul dediğimizde geliştirme işinden, inşaat dediğimizde üretimden bahsediyoruz. Dolayısıyla biri hizmet sektörü, biri üretim sektörü” diyerek gayrimenkul ve inşaat arasındaki ayrımı ortaya koyarak başladı.

Münih’teki Expo Real, ULI ve PwC ortaklığında hazırlanan “Gelişen Piyasalar Raporu” ve Mart ayında Cannes’da yapılan MIPIM üzerinden dünyada gayrimenkul alanında nelerin konuşulduğundan, yapıldığından örnekler veren Bayraktaroğlu; rekabet, nitelikli insan gücü arayışı, alternatif gayrimenkul alanları, hızlı kentleşme, demografik değişim, eşitsizlik, yetersiz kaynaklar gibi sorunların sonucunda dünyanın gayrimenkul alanındaki üç önemli yöneliminden bahsetti: Esnek gayrimenkul, operasyonel varlıklara yatırım ve erişilebilir konut. Son olarak Bayraktaroğlu, “Yeni nesil, gayrimenkulün değerini onun ne olduğuyla değil nasıl kullanıldığıyla veriyor” diyerek gayrimenkulün nasıl kullanıldığının önemine dikkat çekti.

Umut Saçan, Makbule Yönel Maya, Ersun Bayraktaroğlu. Fotoğraf: Sahir Uğur Eren

“Bir araba almak istediğiniz zaman bir uzmana götürüyorsunuz ve raporluyor. Bizim yaptığımız iş de buna benziyor; biz alacağınız gayrimenkullerin o günkü fotoğraflarını çekiyoruz”          

Ardından, TSKB Gayrimenkul Değerleme A.Ş.  Genel Müdürü Makbule Yönel Maya, gayrimenkulde değerlemenin ne olduğunu, nasıl yapıldığını, değerleme yapılırken nasıl zorluklarla karşı karşıya kalındığını anlattı.

Maya, “Bir araba almak istediğiniz zaman bir uzmana götürüyorsunuz ve raporluyor. Bizim yaptığımız iş de buna benziyor; biz alacağınız gayrimenkullerin o günkü fotoğraflarını çekiyoruz” diyerek gayrimenkulde değerlemeyi bir araba satın alırken izlenen süreç üzerinden örnekleyerek anlattı. Sektörün son on yılda değiştiğine, değerleme firmalarının sayısının arttığına ama bireysel tüketicilerin çok fazla hizmet almadığına değinen Maya, yeni yasal düzenlemeler nedeniyle özellikle bankaların bu hizmetten yararlandığına dikkat çekti. Yurtdışında durumun daha farklı olduğuna, nihai tüketicinin değerleme raporunu talep ettiğine ve bu rapora göre karar verdiğine de değindi.

Ayşe Hasol Erktin, Fotoğraf: Sahir Uğur Eren

 

“Uzak görüşlü bir yatırımcı binanın ömrünün sadece yatırım ömrü olmadığını bilir.”

Üçüncü konuşmacı Urban Land Institute (ULI) Türkiye Başkanı Ayşe Hasol, çevreci binaları ele aldı. ULI’yi yatırımcıyı, tüketiciyi ve kamuyu bir araya getiren bir “ortak akıl” olarak tarif eden Hasol, sürdürülebilir ve çevreci binalar için bir mimarın tek başına çalışmasının yeterli olmadığını; mühendis, statik uzmanının yanı sıra akustik, güvenlik, malzeme, çevre, peyzaj uzmanı gibi çok sayıda farklı disiplinden insanın bu ortak akıl ile çalışması gerektiğini vurguladı.

Hasol, “Uzak görüşlü bir yatırımcı binanın ömrünün sadece yatırım ömrü olmadığını bilir. Belki başlangıçta %1 gibi bir artı maliyet oluyor fakat ondan sonra siz 50 yıl belki 100 yıl boyunca %40 gibi bir tasarruf elde ediyorsunuz; daha da ileri tasarımlarla bina kendi kendini döndürebilecek duruma geliyor. Sonuçta siz aslında o binanın işletme maliyetini neredeyse sıfıra indirmiş oluyorsunuz” diyerek üretici ve tüketicinin neden çevreci bina yapmayı tercih etmesi gerektiğinden bahsetti.

Hasol, LEED sertifikası olan, çevreci binaların daha kolay kiralandığına da dikkat çekti. Yurt dışında insan odaklı binaların ve kentlerin öne çıktığını söyleyen Hasol “Artık kent planları bizim anladığımız kent planları gibi olmayacak. Bu bizim tahminimizden de yakın bir gelecekte olacak: Artık yollardan başlamayacağız kentleri planlamaya insanlardan başlayacağız,” diyerek Türkiye’de de bu konuların konuşulmaya başlanacağına dair umutlu olduğunu belirtti.

Engin Başaran, Fotoğraf: Sahir Uğur Eren

 

“Çünkü ne üreten böyle bir şey sunabiliyor ne de tüketicinin böyle bir talebi var”

Ardından Tüketici Uzmanı, TÜDER Onursal Başkanı Engin Başaran, gayrimenkul alırken tüketicilerin nasıl sorunlarla karşılaştığını, bu durumlarda neler yapmaları gerektiğini anlattı.

“Türkiye’deki tüketicinin taleplerinin birinci sırasında fiyat var. Satın alım gücümüz ortada; konut almak isteyen insan bütün varlığını ortaya koyuyor. İkinci kriter de ulaşım. Şu anda Türkiye’de geçerli olan bu. Hiç duymadım ki bir tüketici bir yeşil ev tercih ediyor olsun. Çünkü ne üreten böyle bir şey sunabiliyor ne de tüketicinin böyle bir talebi var” diyerek tüketicinin taleplerinin önemli olduğuna dikkat çeken Başaran, özellikle gayrimenkul alanında reklamların çok yanıltıcı olabileceğini vurguladı.

Türkiye’de tüketicinin finans okuryazarlığının düşük olduğunu söyleyen Başaran, tüketiciyi bir gayrimenkul almadan önce onu mutlaka görmesi gerektiği, kredi alırken gelirine göre kendi bütçelemesini doğru yapması gerektiği konusunda uyardı.

Halil İmamoğlu, Umut Saçan, Makbule Yönel Maya. Fotoğraf: Sahir Uğur Eren

“Tema olmadığı zaman o projenin satışı zor oluyor, doğru bir tema ile satış çok daha hızlı olabiliyor; ama tüketicinin burada kesinlikle fonsiyonelliğe bakması gerekir”

US Brainworks Gayrimenkul Markalaştırma Ajansı Marka Danışmanı Umut Saçan ise gayrimenkul sektöründe reklamcılığı yatırımcının ve tüketicinin gözünden değerlendirdi.

Tema projelerin bazen tuzak olabileceğinden bazen de projeyi geliştirebileceğinden bahseden Saçan, tüketicinin fonksiyona çok önem vermediğine değinerek “Tema olmadığı zaman o projenin satışı zor oluyor, doğru bir tema ile satış çok daha hızlı olabiliyor; ama tüketicinin burada kesinlikle fonsiyonelliğe bakması gerekir” dedi. Reklamlarda yatırımcı ve tüketici arasındaki farka da dikkat çeken Umut Saçan, yatırımcı için çok karlı olan birçok projenin yaşanabilir olmayabileceğini söyledi.

Banu Binat, Halil İmamoğlu, Umut Saçan. Fotoğraf: Sahir Uğur Eren

“Burada bilgi değil algı önemli”

Son olarak A sınıfı İSG Uzmanı Halil İmamoğlu, yaşam alanlarında güvenlik konusunu ele aldı. “Bu inşaatları yapan müteahhitler, mühendisler, mimarlar bilinçli mi? Bilinçsiz dememiz mümkün değil, hatta çok bilinçliler. Toplumun birçok kesimi bilinçli ve bilgili; ama bir eksiğimiz var: duyarsızız. Burada bilgi değil algı önemli” diyerek güvenlik konusundaki en önemli eksiğin tehlike ve risklerin algılamasına yönelik olduğunu vurguladı.

“Hangisinde daha konforlu yaşarım, hangisi daha çok satar, hangisinin değeri daha fazladır, sosyal aktivitem hangi alanda daha çok artar diye bir sürü argüman var ama güvenlik argümanımız seçicilik anlamında sınıfta kalır” diyen İmamoğlu bir gayrimenkul alırken güvenlik faktörünün göz ardı edildiğine; Türkiye’de ayrı ayrı yasalarda, yönetmeliklerde yer alsa da yaşam alanlarında güvenlik konusunun bütünleşik olarak ele alınmadığına dikkat çekti.

Engin Başaran, Banu Binat, Umut Saçan, Halil İmamoğlu, Ersun Bayraktaroğlu, Makbule Yönel Maya, Ayşe Hasol Erktin, Fotoğraf: Sahir Uğur Eren

“Gayrimenkul Kimin İçin?” sorusu ile yola çıkan panelde, güvenlikten değerlemeye, reklamdan tüketici haklarına, yurtdışından ve Türkiye’den örneklerle gayrimenkulün insan için olduğu konuşuldu; tüm paydaşların biraraya geleceği “ortak akıl” ile inşa edilen daha güvenli, daha sağlıklı ve verimli yapıların mümkün olduğu vurgulandı.

bi_özet Yapı Sektöründe İletişim Toplantıları, kariyer ve gayrimenkulün ardından sektörü etkileyen farklı konuları ele alarak önümüzdeki yıllarda da devam edecek.


Banu Binat
Binat İletişim & Danışmanlık Kurucu Ortak, Yüksek Mimar
Özel Sankt Georg Avusturya Lisesi’nin ardından, İTÜ Mimarlık Fakültesi’ni bitirdi. İTÜ’de Endüstri Ürünleri Tasarımı Bölümü’nde yüksek lisans yaptı ve Ofis Ergonomisi üzerine bir tez hazırladı. 5 yıl serbest mimarlık yaptıktan sonra iki ortağı ile birlikte Türkiye’nin ilk mimarlık merkezi olan Arkitera Mimarlık Merkezi’ni kurdu, 6 yıl boyunca Arkitera.com’un yayın yöneticiliğinin yanı sıra, kurumun kurumsal iletişim ve pazarlamasını sürdürdü, pek çok sektörel organizasyon ve yeniliğe imza attı. Yapı-Endüstri Merkezi’nde 2 yıl yayın yöneticiliği yaptı. Yapı sektöründeki iletişim, yayıncılık ve pazarlama deneyimlerini sektör firmalarına danışmanlık vererek sürdürmek üzere Binat İletişim ve Danışmanlık Şirketi’ni kurdu. Halen pek çok sektörel yayının ve organizasyonun danışma kurulunda yer almanın yanı sıra TAG Platform’un genel koordinatörlüğünü de yürütmektedir.

Ersun Bayraktaroğlu;
PwC Ortak, YMM
Ankara Üniversitesi, Siyasal Bilgiler Fakültesi İşletme Bölümü’nden mezun olan Bayraktaroğlu,  ABD’de Western Michigan Üniversitesi’nde Ekonomi alanında yüksek lisans derecesine sahiptir.  Yaklaşık 10 yıl boyunca Maliye Bakanlığı’nda Gelirler Kontrolörü olarak çalışan Bayraktaroğlu hem özel şirketlerde hem de kamu kuruluşlarında vergi denetimleri ve incelemeleri yürütmüştür. Nurol Grup bünyesinde sırasıyla Denetçi, Finans Müdürü ve Mali İşler ve Denetim Bölümü Başkanı olarak görev yaptıktan sonra 2002 yılında Kıdemli Müdür olarak PwC’ye katılmış ve Temmuz 2007’de ise şirket ortağı olmuştur. Bayraktaroğlu, PwC Gayrimenkul Sektörü Ülke Lideri olarak çalışmakta, Bankacılık ve Sermaye Piyasaları ile Gayrimenkul uzmanlık ekiplerinde yer almaktadır. Halen pek çok yerli ve yabancı ticaret ve yatırım bankasına, aracı kuruma, leasing, faktoring, portföy yönetimi ve tüketici finansmanı şirketine, menkul ve gayrimenkul yatırım fonuna, gayrimenkul yatırım ortaklığına ve gayrimenkul şirketine vergi danışmanlığı hizmeti vermektedir. Ayrıca GYODER, ULI Türkiye ve GISP gibi sivil toplum kuruluşlarında Yönetim Kurulu üyesi olarak da sektöre katkı sağlamaktadır.

Makbule YÖNEL MAYA
TSKB Gayrimenkul Değerleme A.Ş Genel Müdür
YTÜ Mimarlık Fakültesi Şehir ve Bölge Planlama Bölümü’nden 2003 yılında mezun olan Makbule Yönel Maya, SPK ve RICS (Royal Institution of Chartered Surveyors) lisanslı değerleme uzmanıdır. Değerleme ve danışmanlık alanlarında yaklaşık 13 yıllık tecrübesi bulunan Maya, çalışma hayatı boyunca çeşitli gayrimenkul türlerinin analizi ve ekspertiz raporlarını hazırlanması, gayrimenkul yatırım projelerinin değerleme, fizibilite çalışmaları ile en verimli ve en iyi kullanım analizleri gibi gayrimenkule ve gayrimenkul geliştirmeye yönelik danışmanlık alanlarında çalışmalar yürütmüştür. 2005 yılında TSKB Gayrimenkul Değerleme A.Ş bünyesine Değerleme Uzmanı olarak katılmış; ardından sırasıyla Yönetici Yardımcılığı, Yönetici, Müdür, Kurumsal Değerleme Departmanı ile Mali ve İdari İşlerden Sorumlu Genel Müdür Yardımcılığı pozisyonunda görev almıştır. Mart 2013 itibarı ile şirketin Genel Müdürü olarak atanmıştır. Maya ayrıca Türkiye Değerleme Uzmanları Birliği’nde (TDUB) YK üyesi olarak görev yapmaktadır.

Ayşe Hasol Erktin
Urban Land Institute (ULI) İcra Kurulu Başkanı, Yüksek Mimar
Harvard University Graduate School of Design mezunu olan Ayşe Hasol Erktin, Boğaziçi Üniversitesi’nden işletme yüksek lisansını, İstanbul Teknik Üniversitesi’nden mimarlık lisansını almıştır. HAS Mimarlık Ltd. çatısı altında geçirdiği yirmi beş yıllık dönemde küresel uzmanlıklar içeren çeşitli konut, ofis, otel ve sağlık projelerini  yönetmiştir. Urban Land Institute (ULI) Türkiye İcra Kurulu Başkanı olan Ayşe Hasol Erktin, 2012-2014 arasında İstanbul Serbest Mimarlar Derneği ve 2011-2013 döneminde Çevre Dostu Yeşil Binalar Derneği Yönetim Kurulu üyesi, 2000-2001 döneminde İstanbul Proje Yönetim Derneği başkanı, 1997-2002 döneminde Harvard Mezunlar Derneği başkan yardımcısı olarak görev yapmıştır. BREEAM Değerlendiricisi olup EDAC Akreditasyonuna sahiptir. Erktin’in yazı ve konferansları, yaratıcılığın yönetimi ve tasarımın değeri üzerinde yoğunlaşmaktadır.

Engin Başaran
TÜDER Onursal Başkan
Yurt içi ve yurt dışında öğretmenlik ve yöneticilik yaptı. 1986 yılında Marmara Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi’nde Türk Dili Okutmanı olarak çalışmaya başladı. 1993 yılında Tüketiciyi Koruma Derneği Bakırköy Şube Başkanı oldu ve iki yıl sonra MÜ İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi İşletme Bölümü Üretim Yönetimi ve Pazarlama Anabilim Dalı’nda yüksek lisans yaptı. 1996 yılında “Gümrük Birliği’nin Tüketiciyi Korumaya Yönelik Etkileri ve Beyaz Eşya Üzerine Bir Araştırma” adlı yüksek lisans tezi ödül aldı. 1995 yılında Tüketiciler Derneği (TÜDER)’i  kurarak Genel Başkan oldu. 2012 yılında Genel Başkanlığı devrederek Onursal Başkan oldu. TUGİAD yayını  bir kitabı, bilimsel makalesi, pazarlama dünyası  ve tüketicinin korunması ile ilgili çok sayıda köşe yazısı, rapor, el kitapçıkları ve basılmamış eserleri vardır.

Umut Saçan
US Brainworks Kreatif Direktör
Bugüne kadar birçok perakende markasının yaratıcısı ve markalaştırıcısı olan Umut Saçan, organize perakendedeki pazarlama tecrübesini uluslararası sanayi şirketlerine taşımış, 2014 yılından itibaren gayrimenkul sektöründe vaka analizi denilebilecek iletişim değeri çalışmalarına imza atmıştır. Türkiye’den Kazakistan’a ünlü projelerin strateji odaklı iletişim tasarımı ve geliştirme politikalarını üstelenen Saçan, inşaat kurumlarına bütünsel, tutarlı, sürdürülebilir ve rakiplerinden ayırıcı nitelikler katarak projeleri farklılaştırmaktadır. Saçan, US Brainworks şirketinde kreatif direktörlük görevini sürdürmektedir.

Halil İmamoğlu
A sınıfı İş Güvenliği ve Güvenliği Uzmanı
1956 yılında doğdu. Ankara İktisadi İlimler Akademisi Ekonomi-Maliye Bölümü’nü bitirdi. 1978 – 2013 yılları arasında Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı İş Teftiş Kurulu’nda İş Müfettişi olarak çalıştı; İş Baş Müfettişi olarak emekli oldu. Emeklilik sonrası, iş sağlığı ve güvenliği alanında A sınıfı iş güvenliği uzmanı olarak birçok işyerinde çalıştı ve halen de çalışmaya devam etmektedir. Ayrıca, 2013 yılından itibaren İstanbul Aydın Üniversitesi’nde İş Sağlığı ve İş Güvenliği, İş ve Sosyal Güvenlik ve Hukuk dallarında yarı zamanlı öğretim görevlisi olarak çalışıyor.