(ARREDAMENTO MİMARLIK)’ın Mayıs Sayısında: “Yaşlılık ve Mimarlık”

Yayın hayatını Binat İletişim ve Danışmanlık bünyesinde sürdüren Arredamento Mimarlık’ın Mayıs sayısı çıktı. Derginin bu ayki dosya konusu: “Yaşlılık ve Mimarlık: Yaş Mimarlığa Ne Ekler, Mimarlıktan Neyi Eksiltir?”

Mimarlığın yaşlılıkla ilişkisi tartışmaya alışık olduğumuz bir başlık değil. Oysa çocuklukla mimarlık arasında bir bağlantı düşlemekte zorlanmayız. Yaşlılığın da çocukluk gibi bir modern kavram olduğunu ve hatta çocukluktan çok daha geç bir dönemde, belki ancak 20. yüzyılda icat edildiğini farketmek gerekiyor. Birinci tartışma imkanı yaşlının mimarlığın nesnesi kılındığı durumlar için geçerli. Bu durumda yaşlılar için özgül bir mimari üretim yapma meselesi gündemde. İkinci tartışma imkanıysa yaşlının mimarlığın öznesi olduğu hallere ilişkin. Arredamento’nun her iki araştırma güzergahının da ziyaret edilmesine yönelik bir deneme olarak düşünülen bu dosyasında Levent Şentürk, Sait Ali Köknar ve Hakan Tüzün Şengün’ün metinleri yer alıyor.

Aachen ve Amsterdam merkezli CROSS Architecture’ın üç yapısının incelendiği 309. sayıda, Snøhetta’nın, SRA Architectes ve Casson Mann’ın işbirliği ile hayata geçirdiği 20.000 yıl öncesinin mağara resimlerini çağdaş müze ortamına taşıyan Lascaux IV projesi de yer buluyor. Mayıs sayısının Tense Architecture Network’e (TAN) ayrılan sayfalarında grubun Yunanistan’ın kırsalındaki güncel konut üretimi ele alınıyor. Sayıda ayrıca; uzun bir inkar ve unutulmuşluk döneminin ardından bugün yeniden yaşayan bir kurumu barındıran Dessau’daki Bauhaus kompleksinin kısa tarihçesi Gülsün Tanyeli’nin fotoğraflarıyla sunuluyor.

Arredamento Mimarlık’ın 309. sayısına, başta D&R, İnkılap, Nezih, Remzi, Dost, Turan gibi kitabevleri olmak üzere CarrefourSA, Migros, Macro gibi zincir mağazalar ve büyük şehirlerin işlek yerlerindeki satış noktalarından ulaşılabilir.

Arredamento Mimarlık’a [abonelik.binatdanismanlik.com] adresinden abone olabilirsiniz.