SALT Galata’daki “300 Sayı / 27 Yıl / Arredamento (Dekorasyon+Mimarlık)” sergisi 26 Ocak 2017’de açılacak ve bir ay açık kalacak. Sergiye Arredamento’yu ve Türkiye’de süreli tasarım ve mimarlık yayınlarını konu alan bir de toplantı eşlik edecek.
Türkiye’de de dünyada da, bir mimarlık dergisi hakkında sergi yapmak ender bir durum. Arredamento ise SALT sayesinde bir sergi konusu haline geliyor. Serginin Arredamento’nun seyir defteri niteliğinde olduğu söylenebilir. Uğur Tanyeli’nin küratörlüğü, Canan Erten’in yardımcı küratörlüğünde hazırlanan, tasarımını ise Bülent Erkmen’in üstlendiği sergi, Arredamento’nun tümel içeriğinin bir kısa dökümünün yanısıra, dergideki ve dünyadaki değişimlerin hatırlatıldığı “konuşma balonları”nı da kapsıyor. Serginin yaklaşımını kısaca, dergiyi bir tür kutsamaya ve yüceltmeye tabi tutmak yerine, olağanlaştırılmak şeklinde tanımlamak gerekecek. Kamuya, çalkantılı bir 27 yılın ve küratörün deyişiyle, “Müslüman mahallesinde salyangoz satarak” geçirilmiş bir yayın döneminin görsel bir hikayesi sunuluyor. Bu öyküde marifet olan bir şey varsa, o da süreklilik…
Arredamento, Türkiye tasarım ve mimarlık ortamının en kesat olduğu dönemlerden biri kapanırken, 1989’da yayın yaşamına başladı. Büyük beklentilerle ve iddialarla yola çıkmadı. İşe başlarken uzmanlık bilgisiyle de desteklenmiş değildi. O nedenle, birkaç yıldan fazla yayımlanmamış ve bugün çoktan unutulmuş aynı adlı İtalyan dergisinin Türkiye uzantısı olması düşünülmüştü. Ama, daha ilk sayıda bile editör ve yayıncı burada daha fazlasını yapmanın mümkün olduğunu görüp içeriği yerli kaynaklarla biçimlemeye giriştiler. Üstelik, suskun 80’ler bitiyordu ve Türkiye ortamı derginin varlık nedeni olan konuları konuşmaya açtı. Dünya genelindeyse 1990’ların büyük tasarım ve mimarlık patlaması gelip çatmıştı. Arredamento belli ki hiç hesaplanmaksızın uygun bir zaman aralığına isabet etmişti. O sayede ortam Arredamento’yu ciddi bir mimarlık ve tasarım periyodiğine dönüştürdü. 100. sayısında adını da bu değişime uydurdu: Arredamento Mimarlık oldu. Üstelik, aynı ortam onu zaman zaman öncü, hatta muhalif liberal bir tınıyla konuşur hale de getirdi. O zamandan bu yana çalışanları, yöneticileri ve 300. sayısından itibaren de yayıncısı değişti. Bilindiği gibi, Boyut Yayın Grubu’ndan Binat İletişim & Danışmanlık’a transfer oldu. Serüvenini 300+ sayılarıyla sürdürüyor.
Sergi paralelinde, 4 Şubat Cumartesi günü mimarlık yayınları üzerine bir panel gerçekleştirilecek; 25 Şubat Cumartesi günü ise Bülent Erkmen, yayının ilk sayısından itibaren tasarladığı kapakların hikayesini anlatacak. SALT Galata’da herkesin katılımına açık olarak düzenlenecek programlar saat 15.00’te başlayacak.