Depreme Karşı Daha Güvenli Binalar için SU YALITIMI!

Levent Ürkmez

BTM Yönetim Kurulu Başkanı Levent Ürkmez, 17 Ağustos Marmara depreminin yıldönümü dolayısıyla BTM ailesi adına yaptığı açıklamada doğal afetler sırasında binaların yıkılmasının en önemli nedeninin “korozyon” olduğunu belirterek ciddi bölümü deprem kuşağında olan ülkemizde, su yalıtımının yapılar için ek bir maliyet değil hayati bir zorunluluk olarak görülmesi gerektiğinin altını çizdi. 

“Binlerce kişinin hayatını kaybettiği, binlerce kişinin yaralandığı ve on binlerce kişinin evsiz kaldığı; ulusumuzun başına gelen en büyük doğal felaketlerden biri olan 17 Ağustos Marmara depremini unutmadık. Ülkemizi ve dünyayı yasa boğan bu acı olayda hayatını kaybedenleri bir kez daha rahmetle anıyoruz.

Aynı acıların tekrar yaşanmaması için bazı konuların altını çizmeyi kendimize görev biliyoruz. Bu büyük felaket incelendiğinde, veriler göstermektedir ki yıkılan binaların büyük çoğunluğu nemin yol açtığı korozyon (paslanma) sebebiyle güçsüz düşmüş binalardan oluşmaktadır. Betonun bünyesine giren su, malzemenin kimyasal niteliğini bozmakta ve taşıyıcı niteliği olan demire de ulaşarak paslanmaya yol açmaktadır. Su yalıtımı olmayan binalarda demirler 10 yıl içerisinde taşıyıcı niteliğini yüzde 66 kaybetmektedir. Tüm bu koşullarla güçsüzleşen bina, doğal afetler karşısında maalesef ki dayanım gösterememektedir.

Su yalıtımı can ve mal güvenliği için yüksek önem arz etmektedir. Ayrıca binanın toplam maliyetinde yalnızca yüzde 3’lük bir yer tutmaktadır. yüzde 92’si deprem kuşağında olan ülkemizde, su yalıtımı ek bir maliyet değil; yapılar için bir sigorta ve aynı zamanda hayati bir zorunluluktur. 

Ev alırken, ev yaparken ya da evinize su yalıtımı uygularken standartlara uygun, CE belgeli malzemelerle kaliteli bir su yalıtımı yapıldığından emin olunuz. 

BTM ailesi olarak aynı felaketin bir daha yaşanmaması temennisiyle kamuoyunu bu konuda bilinçlenmeye davet ediyoruz.”