Venedik Bienali 15. Uluslararası Mimarlık Sergisi: “Reporting from the Front”

Alejandro Aravena ve Paolo Baratta

Venedik Bienali Başkanı Paolo Baratta ve 15. Uluslararası Mimarlık Sergisi’nin küratörü Alejandro Aravena’nın 48 ülkenin temsilcileriyle bir araya geldiği 31 Ağustos tarihinde Venedik’te gerçekleşen buluşmada serginin bu seneki teması “Reporting from the Front” olarak açıklandı. 15. Uluslararası Mimarlık Sergisi 28 Mayıs – 27 Kasım 2016 tarihlerinde Venedik’in Giardini ve Arsenale bölgelerinde gerçekleştirilecek.

Alejandro Aravena temayı şu şekilde açıkladı:

“Yapılı çevrenin kalitesini ve insanların yaşayışının niteliğini geliştirmek için kazanılması gereken savaşlar ve genişletilmesi gereken sınırlar bulunuyor. Gezegende daha fazla insan yaşamak için elverişli koşullar aradıkça bu koşullara ulaşmak günden güne zorlaşıyor. Mevcut olanın sınırlarının ötesine geçmeye yönelik her teşebbüs olağan olarak gerçeğin eylemsizliğinden doğan büyük dirençle karşılaşıyor ve alakalı sorunları çözmeyi amaçlayan her çaba dünyanın artan karmaşıklığının üstesinden gelmek zorunda kalıyor.

Ancak savaşlardaki yenilgi hissinin aksine, yapılı çevrenin sınırlarında bir canlılık hissi vardır; çünkü mimarlık gerçekliğe bir önerme açısından bakmaktır. 15. Uluslararası Mimarlık Sergisi’nde insanların gelip görmesini istediğimiz de bu: anlatılmaya değer başarı hikayeleri ve mimarlığın o savaşları kazandığı ve sınırları geçtiğini gösteren paylaşılmaya değer örnek durumlar.

“Reporting From The Front zor şartlarda, baskı altında, sınırlarda çalışırken hayatın kalitesini artırmanın nasıl olduğunu daha geniş kitlelere göstermeyi amaçlıyor. Yapılı çevrenin kalitesi üzerine süren devamlı tartışmada, hareket için sadece yer değil ihtiyaç da olduğunu göstermek istiyoruz.”

Venedik Bienali’nin 15. Uluslararası Mimarlık Sergisi, geleneksel olarak Giardini ve Arsenale’de Ulusal Katılımcıların kendi Pavilyonlarında yapacakları sergilere de yer verecek. Bu sene 15. Uluslararası Mimarlık Sergisi’yle eşzamanlı olarak seçilmiş uluslararası oluşumların kendi sergilerini ve girişimlerini sunacakları paralel etkinlikler de programa dahil olacak.

Daha fazla bilgi için Venedik Bienali’nin sayfası ziyaret edilebilir: www.labiennale.org

Alejandro Aravena - Photo by Giorgio Zucchiatti - Courtesy la Biennale di Venezia_
Alejandro Aravena

 

Alejandro Aravena Hakkında

1992’de Şili Katolik Üniversitesi’nde Mimarlık bölümünden mezun oldu. 1993’te IUAV’de Tarih ve Teori, Venedik Güzel Sanatlar Akademisi’nde gravür okudu. 1994’te Alejandro Aravena Architects’i kurdu. 2000-2005 yılları arasında Harvard Üniversitesi’nde profesörlük yaptı. Burada mühendis Andres Iacobelli ile bir sosyal konut girişimi olan ELEMENTAL’ı kurdu. İşleri pek çok ödül kazanmanın yanı sıra São Paulo Bienali (2007), Milano Trienali (2008), Venice Architecture Bienali (2008 ve 2012), the MoMA New York (2010), the MA Gallery Tokyo (2011) ve Centre Pompidou gibi pek çok sergide ve galeride yer buldu. Mimarlık alanında birçok kitabı bulunan Aravena 2009’dan beri Pritzker Ödülü jürisinin bir üyesi olarak görev yapıyor.